Κουραμπιέδες με αβγό και φουντούκια


Καλή σας μέρα! Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή... ασχολήθηκα πρώτα με τον κόμη Μελομακαρόνη και την έκπληξή του...βοηθώντας στον πιο αστείο πόλεμο του κόσμου γιατί όπως είμαι βέβαιη, γνωρίζετε καλά ότι Μελομακάρονα και Κουραμπιέδες χρόνια και χρόνια μαλλώνουν για το ποιός θα νικήσει και θα κερδίσει την καρδιά και το στομάχι των ανθρώπων!! Με τον καημένο τον Φον Κουραμπιέ ασχολούμαι πάντα μετά... έρχεται πάντα δεύτερος! Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τον τιμώ όπως του αξίζει ή ότι δεν συμμερίζομαι την περιπέτειά του!!! Λατρεύω αυτό το ...χιονισμένο βουνό επάνω στο Χριστουγεννιάτικα στολισμένο τραπέζι όπως λατρεύω και το μελωμένο βουνό που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ίδιου τραπεζιού!! χαχαχα
Σήμερα, λοιπόν, για να ...παρηγορήσω τον Φον Κουραμπιέ θα ασχοληθώ λίγο περισσότερο μαζί του και θα σας πω όλα του τα μυστικά, που ...εδώ που τα λέμε, είναι όλα κι όλα τρία!! Θα σας τα εκμυστηρευτώ όπως ακριβώς μου τα είπε ο ίδιος, θέλοντας να μου δείξει πώς να τον κάνουμε όμορφο, νόστιμο και αφράτο... Ακούστε... για να είναι έτσι κι έτσι κι έτσι πρέπει να...
1- Χρησιμοποιήσουμε βούτυρο γάλακτος, λιωμένο (σε βάζο), πρόβειο ή αιγοπρόβειο.
2- Χτυπήσουμε το βούτυρο με την άχνη και τη βανίλια στο μίξερ, στη μεσαία ταχύτητα για 20 λεπτά, ώστε να ασπρίσει από το κακό του, να αφρατέψει γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς και να φουσκώσει γιατί τα "μυαλά" του πήραν αέρα!
3- Το αλεύρι πρέπει να είναι μαλακό και κοσκινισμένο καλά και τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου και να μην "τουρτουρίζουν" από το κρύο έχοντας μόλις "βγεί" από το ψυγείο! -:))
ΥΛΙΚΑ
100 γρ. μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου
250 γρ. βούτυρο πρόβειο 
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 αβγό
100 γρ. φουντούκια, ψιλοκομμένα στο multi 
4 κ.σ. κρασί Μοσχάτο Λήμνου (ή το αντίστοιχο Σάμος)
2 βανίλιες
1 κ.γλ. μπέικιν 
1 κιλό (περίπου) αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Έχουμε τη μαργαρίνη και το βούτυρο αρκετές ώρες εκτός ψυγείου για να έχουν μαλακώσει ή τα βγάζουμε από το ψυγείο, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, στην σκάλα για ξεπάγωμα, για 2 λεπτά έως ότου μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν.
Τα βάζουμε στο μπολ του μίξερ μαζί με την άχνη και τις βανίλιες και τα χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα για 15-20 λεπτά ή έως ότου το μείγμα αφρατέψει, φουσκώσει και ασπρίσει (όσο περισσότερο χτυπάμε το βούτυρο τόσο πιο αφράτους κουραμπιέδες έχουμε).
Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν και τα ψιλοκομμένα φουντούκια.
Ανάβουμε το φούρνο για να προθερμανθεί στους 175 βαθμούς Κελσίου.
Ύστερα, προσθέτουμε στο βούτυρο που έχει αφρατέψει, το κρασί και τα φουντούκια μαζί με λίγο από το αλεύρι. 
Χτυπάμε το μείγμα στη χαμηλή ταχύτητα και σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι. Προσέχουμε έτσι ώστε η ζύμη μας να είναι μαλακή και να πλάθεται εύκολα. 
Το σημείο που θα σταματήσουμε να προσθέτουμε αλεύρι είναι το πιο καθοριστικό και για τα μελομακάρονα αλλά και για τον κουραμπιέ.
Εάν δεν είμαστε βέβαιες ότι θα το βρούμε εύκολα, χρησιμοποιούμε το εξής τέχνασμα: όταν πιστεύουμε ότι η ζύμη μας δεν χρειάζεται άλλο αλεύρι, πλάθουμε έναν κουραμπιέ και τον ψήνουμε στον ήδη ζεστό φούρνο μας.
Έτσι έχουμε ένα πρώτο δείγμα για να δούμε αν χρειάζεται περισσότερο αλεύρι. Εάν δούμε τον κουραμπιέ να απλώσει χωρίς να φουσκώσει, τότε χρειάζεται να προσθέσουμε αλεύρι.
Εάν ο κουραμπιές φουσκώσει και έχει μεγάλες "ρωγμές" τότε έχουμε βάλει πολύ αλεύρι και προσθέτουμε λίγο ακόμη κρασί για να διορθώσουμε το μείγμα.
Προσοχή, η δεύτερη περίπτωση είναι πιο δύσκολη να διορθωθεί από την πρώτη.
Παρ' όλα αυτά, αν οι "ρωγμές" του κουραμπιέ δεν είναι μεγάλες, δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε τίποτε γιατί καλύπτονται από τη ζάχαρη.
Συμπέρασμα;;; Προσοχή, προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, έχοντας κατά νου ότι η ζύμη του κουραμπιέ είναι μαλακή αλλά δεν κολλάει στα χέρια. :)))
Αφού πλάσουμε όλους τους κουραμπιέδες μας, τους βάζουμε στο φούρνο και τους ψήνουμε για 20-25 λεπτά, περίπου, ανάλογα με το μέγεθός τους και το φούρνο μας.
Για να πούμε ότι είναι καλά ψημένοι πρέπει να έχουν πάρει ένα χρυσόξανθο χρώμα.
Τους βγάζουμε από το φούρνο, τους αφήνουμε 20-25 λεπτά να κρυώσουν και μετά τους αχνίζουμε γιατί εάν είναι ζεστή όταν τους αχνίσουμε δημιουργούν ένα άσχημο στρώμα μισολιωμένης άχνης με ελαφρώς καστανό χρώμα και όχι το κάτασπρο του χιονιού.
Tante Kiki
26 Comments
No