Κουραμπιέδες με αβγό και φουντούκια

Καλή σας μέρα! Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή... ασχολήθηκα πρώτα με τον κόμη Μελομακαρόνη και την έκπληξή του...βοηθώντας στον πιο αστείο πόλεμο του κόσμου γιατί όπως είμαι βέβαιη, γνωρίζετε καλά ότι Μελομακάρονα και Κουραμπιέδες χρόνια και χρόνια μαλλώνουν για το ποιός θα νικήσει και θα κερδίσει την καρδιά και το στομάχι των ανθρώπων!! Με τον καημένο τον Φον Κουραμπιέ ασχολούμαι πάντα μετά... έρχεται πάντα δεύτερος! Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τον τιμώ όπως του αξίζει ή ότι δεν συμμερίζομαι την περιπέτειά του!!! Λατρεύω αυτό το ...χιονισμένο βουνό επάνω στο Χριστουγεννιάτικα στολισμένο τραπέζι όπως λατρεύω και το μελωμένο βουνό που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ίδιου τραπεζιού!! χαχαχα
Σήμερα, λοιπόν, για να ...παρηγορήσω τον Φον Κουραμπιέ θα ασχοληθώ λίγο περισσότερο μαζί του και θα σας πω όλα του τα μυστικά, που ...εδώ που τα λέμε, είναι όλα κι όλα τρία!! Θα σας τα εκμυστηρευτώ όπως ακριβώς μου τα είπε ο ίδιος, θέλοντας να μου δείξει πώς να τον κάνουμε όμορφο, νόστιμο και αφράτο... Ακούστε... για να είναι έτσι κι έτσι κι έτσι πρέπει να...
1- Χρησιμοποιήσουμε βούτυρο γάλακτος, λιωμένο (σε βάζο), πρόβειο ή αιγοπρόβειο.
2- Χτυπήσουμε το βούτυρο με την άχνη και τη βανίλια στο μίξερ, στη μεσαία ταχύτητα για 20 λεπτά, ώστε να ασπρίσει από το κακό του, να αφρατέψει γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς και να φουσκώσει γιατί τα "μυαλά" του πήραν αέρα!
3- Το αλεύρι πρέπει να είναι μαλακό και κοσκινισμένο καλά και τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου και να μην "τουρτουρίζουν" από το κρύο έχοντας μόλις "βγεί" από το ψυγείο! -:))
ΥΛΙΚΑ
100 γρ. μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου
250 γρ. βούτυρο πρόβειο 
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 αβγό
100 γρ. φουντούκια, ψιλοκομμένα στο multi 
4 κ.σ. κρασί Μοσχάτο Λήμνου (ή το αντίστοιχο Σάμος)
2 βανίλιες
1 κ.γλ. μπέικιν 
1 κιλό (περίπου) αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Έχουμε τη μαργαρίνη και το βούτυρο αρκετές ώρες εκτός ψυγείου για να έχουν μαλακώσει ή τα βγάζουμε από το ψυγείο, τα κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, στην σκάλα για ξεπάγωμα, για 2 λεπτά έως ότου μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν.
Τα βάζουμε στο μπολ του μίξερ μαζί με την άχνη και τις βανίλιες και τα χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα για 15-20 λεπτά ή έως ότου το μείγμα αφρατέψει, φουσκώσει και ασπρίσει (όσο περισσότερο χτυπάμε το βούτυρο τόσο πιο αφράτους κουραμπιέδες έχουμε).
Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν και τα ψιλοκομμένα φουντούκια.
Ανάβουμε το φούρνο για να προθερμανθεί στους 175 βαθμούς Κελσίου.
Ύστερα, προσθέτουμε στο βούτυρο που έχει αφρατέψει, το κρασί και τα φουντούκια μαζί με λίγο από το αλεύρι. 
Χτυπάμε το μείγμα στη χαμηλή ταχύτητα και σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι. Προσέχουμε έτσι ώστε η ζύμη μας να είναι μαλακή και να πλάθεται εύκολα. 
Το σημείο που θα σταματήσουμε να προσθέτουμε αλεύρι είναι το πιο καθοριστικό και για τα μελομακάρονα αλλά και για τον κουραμπιέ.
Εάν δεν είμαστε βέβαιες ότι θα το βρούμε εύκολα, χρησιμοποιούμε το εξής τέχνασμα: όταν πιστεύουμε ότι η ζύμη μας δεν χρειάζεται άλλο αλεύρι, πλάθουμε έναν κουραμπιέ και τον ψήνουμε στον ήδη ζεστό φούρνο μας.
Έτσι έχουμε ένα πρώτο δείγμα για να δούμε αν χρειάζεται περισσότερο αλεύρι. Εάν δούμε τον κουραμπιέ να απλώσει χωρίς να φουσκώσει, τότε χρειάζεται να προσθέσουμε αλεύρι.
Εάν ο κουραμπιές φουσκώσει και έχει μεγάλες "ρωγμές" τότε έχουμε βάλει πολύ αλεύρι και προσθέτουμε λίγο ακόμη κρασί για να διορθώσουμε το μείγμα.
Προσοχή, η δεύτερη περίπτωση είναι πιο δύσκολη να διορθωθεί από την πρώτη.
Παρ' όλα αυτά, αν οι "ρωγμές" του κουραμπιέ δεν είναι μεγάλες, δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε τίποτε γιατί καλύπτονται από τη ζάχαρη.
Συμπέρασμα;;; Προσοχή, προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, έχοντας κατά νου ότι η ζύμη του κουραμπιέ είναι μαλακή αλλά δεν κολλάει στα χέρια. :)))
Αφού πλάσουμε όλους τους κουραμπιέδες μας, τους βάζουμε στο φούρνο και τους ψήνουμε για 20-25 λεπτά, περίπου, ανάλογα με το μέγεθός τους και το φούρνο μας.
Για να πούμε ότι είναι καλά ψημένοι πρέπει να έχουν πάρει ένα χρυσόξανθο χρώμα.
Τους βγάζουμε από το φούρνο, τους αφήνουμε 20-25 λεπτά να κρυώσουν και μετά τους αχνίζουμε γιατί εάν είναι ζεστή όταν τους αχνίσουμε δημιουργούν ένα άσχημο στρώμα μισολιωμένης άχνης με ελαφρώς καστανό χρώμα και όχι το κάτασπρο του χιονιού.

26 σχόλια:

  1. Κική, αυτή την εικόνα με τους.....Φον Κουραμπιέδες, στοιβασμένους τον έναν πάνω στον άλλο, ζαχαροχιονισμένους πάνω στο τραπέζι του σαλονιού, την έχω και εγώ έντονα στο μυαλό μου, από μικρό παιδί! Καθαρά Χριστουγεννιάτικη εικόνα.
    Αυγό βάζω και εγώ στους κουραμπιέδες μου, αλλά μου αρέσει και το φουντούκι που έβαλες αντί του αμυγδάλου. Ιδιαίτερο άρωμα θα πρέπει να παίρνουν οι κουραμπιέδες σου και από το μοσχάτο κρασάκι.
    Και του χρόνου με υγεία, Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι εντυπωσιακό Ειρήνη μου το πόσο έντονη είναι αυτή η εικόνα των παιδικών χρόνων;;; Με το φουντούκι έγιναν εξίσου νόστιμοι πάντως...και το κρασάκι τους χαρίζει!
      Καλές γιορτές και του χρόνου!

      Διαγραφή
  2. Και του χρόνου και του χρόνου με Υγεία!
    Φέτος λέω μόνον μελομακάρονα και ίσως και μπισκότα αμυγδάλου (κάπως σαν κουραμπιέδες...) θα δούμε τι χρόνος θα υπάρχει διαθέσιμος.
    Καλημέρες πολλές και όμορφα Χριστούγεννα να έχετε Κική μου στο 3όροφο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Πηνελόπη μου... καλά να περάσετε και να ευχαριστηθείτε ό,τι κι αν κάνετε για τα Χριστούγεννα!!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Καλά που έγραψες και τα μυστικά του, γιατί για πρώτη φορά που έφτιαξα, μου την έφερε ο φον Κουραμπιές και με παίδεψε αρκετά!
    Αν επιτρέπεις, κάνω μια βουτιά στη ζάχαρη και παίρνω έναν απ΄αυτούς τους λαχταριστούς κουραμπιέδες!
    Και του χρόνου Κική μου! Καλό μεσημέρι και πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά εγώ την πρώτη φορά που έφτιαξα ...έμοιαζαν περισσότερο με παξιμάδια αμυγδάλου παρά με κουραμπιέδες!!! χαχαχα
      Κάνε όσες βουτιές θέλεις καλή μου και πάρε όσους θέλεις.
      Επίσης και του χρόνου με υγεία!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Λοιπόν Κική μου ,πάνε δύο μέρες που έκανα τους κουραμπιέδες μου.Ακολουθώ εδώ και τέσσερα χρόνια την ίδια συνταγή που είναι περίπου η ίδια με τη δικιά σου, με τη διαφορά που εγώ βάζω καρύδια[μας αρέσουν πιο πολύ],και αντί του κρασιού χρησιμοποιώ κονιάκ.Μεγαλύτερη αποτυχία δεν θυμάμαι να είχα!Με μία συνταγή που καυχιόμουν ότι και με κλειστά μάτια την έκανα,έφτασα στο σημείο να μη ξέρω που να κρύψω τους αποτυχημένους κουραμπιέδες μου.Η μητέρα μου ισχυρίζεται ότι βιαζόμουν ή τους έκανα δίχως πολλή όρεξη..
    Ζήλεψα τους δικούς σου Κική μου!Από μακριά μου γνέφουν ,από μακριά μου στέλνουν τα γλυκά αρώματα,από μακριά αισθάνομαι την τριφτή δαγκωματιά της πρώτης δοκιμής,θαυμάζω την ψιλοκοσκινισμέμη άσπρη ζάχαρη να πέφτει σαν το πρώτο χιόνι και φαντάζομαι τα δακτυλικά μου αποτυπώματα στην αφράτη χιονένια επιφάνεια.Το στρατιωτικό αράδιασμα στην χριστουγεννιάτικη πιατέλα,την απίθανη μυρωδιά του φρέσκου βούτυρου να πλανάται στο δωμάτιο και την προσπάθειά μου για συνετή κατανάλωση..
    Κική μου την Κυριακή,πρώτα ο Θεός θα πάμε στο χωριό.Εκεί απερίσπαστη, στην ησυχία της φύσης και με την κατάνυξη που απαιτεί κάθε συνταγή,θα τους ξανακάνω.Να αισθανθώ την βανίλια και το φρέσκο βούτυρο να μοσχομυρίζουν το σπίτι.Φιλάκια πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πειράζει Φωτεινή μου, μη σκας... εσύ να είσαι καλά να τους ξαναφτιάξεις. Όσο για τέτοιες αστοχίες... υπάρχουν τί να γίνει... εγώ προχθές έφτιαξα την πάστα φλώρα που την κάνω χρόνια κι έγινε χάλια η ζύμη της!!!!
      Δεν πειράζει όμως... δεν θα χαλάσουμε και την καρδιά μας-:)))
      Με το καλό να πάτε στο χωριό Φωτεινή μου και θα τους φτιάξεις και θα περάσετε καλά!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Ο φον Κουραμπιές σου μου έκλεψε την καρδιά!
    Θα σου ομολογήσω Κικίτσα μου ότι εγώ έχω μεγαλύτερη αδυναμία στους κουραμπιέδες, παρά στα μελομακάρονα.
    Με τρελαίνει το άρωμα από το φρέσκο βούτυρο και την βανίλια που πλημμυρίζει το σπίτι!
    Και του χρόνου να τους ξανακάνεις τόσο νόστιμους!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι γοητευτικός μπορώ να πω! Εγώ πάλι Έλενά μου έχω αδυναμία και στους δύο!!! Όσο για το άρωμα που γεμίζει το σπίτι αυτό είναι Χριστούγεννα ...έτσι δεν είναι;;;
      Επίσης και του χρόνου Έλενάκι μου και καλές γιορτές να έχουμε!
      Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Κική μου μοσχοβόλησαν, γεια στα χέρια σου!!!Και του χρόνου με υγεία!Η ανάρτησή σου πολύ χρήσιμη περιέχει ενδιαφέρουσες πληφορίες!Καλές γιορτές εύχομαι!!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ελένη μου, επίσης και του χρόνου!
      Επίσης καλές γιορτές!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα Βασιλική μου, με τους λαχταριστούς και τόσο όμορφους κουραμπιέδες! Το φουντούκι θα τους δίνει άαααλλη γεύση, ωραία ιδέα.

    Οι φωτογραφίες και το food styling αναδεικνύουν ακόμα πιο πολύ το όμορφο σχήμα τους και το χιονισμένο επανωφόρι τους.

    Οι κουραμπιέδες μ΄αρέσουν τόσο πολύ, που ευχαρίστως θα τους έφτιαχνα και θα τους απολάμβανα και εκτός εποχής.

    Ευχές πολλές για ένα Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, στρωμένο με πολλή αγάπη για φίλους και συγγενείς!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ζαμπία μου με το φουντούκι είναι άλλου είδους κουραμπιέδες.
      Χαίρομαι που σου άρεσαν οι φωτό.
      Να σου εξομολογηθώ ότι εμείς τους κάνουμε και εκτός εποχής!!
      Επίσης πολλές ευχές για καλά Χριστούγεννα Ζαμπία μου!!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Μου άρεσε πολύ Κική μου που έβαλες φουντούκι αντί αμύγδαλο. Είναι μια άλλη Πρόταση, νόστιμη και εξαιρετική. Μπράβο!
    Πάρα πολύ θα ήθελα να δοκίμαζα μερικούς, έτσι αφράτους και λαχταριστούς που τους βλέπω.
    Πολλές ευχές για όμορφα και ήρεμα Χριστούγεννα με όσους αγαπάς.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπα να δοκιμάσω και αυτούς με αβγό και επειδή λατρεύω το φουντούκι γι αυτό σκέφτηκα το φουντούκι Ελένη μου.
      Να σου στείλω μερικούς;;;;
      Καλά Χριστούγεννα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Εγω δοκιμασει κουραμπιεδες με φουντουκια
    μου αρεσουν πολυ!!!!
    Καλα Χριστουγεννα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που έχεις δοκιμάσει τέτοιους κουραμπιέδες Μαργαρίτα μου και σου άρεσαν... κι εγώ νομίζω ότι τους πάει και το φουντούκι!!
      Επίσης καλά Χριστούγεννα!

      Διαγραφή
  10. Λατρεύω!!! Υποκλίνομαι!!! Προσκυνώ!!!
    ;-)
    Καλές γιορτές!!!
    Να περάσεις όμορφα κ' χαμογελαστά!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά και όσο για τις ευχές ανταποδίδω μέσα από την καρδιά μου!

      Διαγραφή
  11. Αυτόν τον Φον πολύ τον....ταλαιπώρησες.
    Τον έλιωσες, τον χτύπησες,τον ζύμωσες, τον έψησες και τον άχνισες.
    Τι του έμελλε του καψερού να πάθει!!!!
    Χαλάλι του όμως γιατί το αποτέλεσμα σε δικαίωσε και σου έδωσε.....άφεση!!!!!
    Πολλά φιλιά χιονισμένα.Όχι από χιόνι αλλά από την ζάχαρη Φον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Του έβγαλα την "πίστη" Σωσώ μου!!! Παρ' όλα αυτά τον ...λατρεύω γιατί είναι ...ανθεκτικός!! χαχαχαχα
      Επίσης φιλιά αχνισμένα!!! -:)))

      Διαγραφή
  12. εγώ είμαι οπαδός του μελομακάρονου αλλά επειδή ο αντρούλης μου λατρεύει κουραμπιέ θα του φτιάξω τα κουραμπιεδάκια σου!
    καλές γιορτές Κική μου! φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι σίγουρη ότι θα του αρέσουν Πέλα μου κι αν δεν θέλεις με αυγό έχω και τα σκέτα που είναι εξίσου νόστιμα!
      Καλές γιορτές και φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Κική μου να σου ευχηθώ κατ΄ αρχίν καλά Χριστούγεννα !!
    Όπου κι αν κοιτάξεις αυτές τις μέρες βλέπεις κουραμπιέδες....
    Καλό σημάδι αυτό. Αρέσουν σε όλες μας και οι παραλλαγές τους πολλαπλές. Με φουτνούκι όμως και κρασί Μοσχάτο οι δικοί σου ξεχωρίζουν σίγουρα.
    Νοστιμότατοι και μοσχομυριστοί θα ειναι και είμαι σίγουρη γι΄ αυτό.

    Πολλές ευχές για χαρούμενες γιορτές από μένα για σένα και την οικογένειά σου!!

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Χρυσαυγή μου καλές γιορτές να έχουμε. Εσύ βρίσκεις τους δικούς μου κουραμπιέδες μοσχομυριστούς κι εγώ εντυπωσιάστηκα από τα αρώματα των δικών σου...χαχαχα
      Επίσης καλή μου, ευχές για όλους σας μέσα από την καρδιά μου!
      Φιλάκια

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!