Mεθυσμένα μελομακάρονα με ιδιαίτερη γέμιση


Mεθυσμένα μελομακάρονα με ιδιαίτερη γέμιση

Είμαι σίγουρη ότι όλοι γνωρίζετε τα αβγά Kinder, ναι... τα αβγά - έκπληξη εννοώ. 'Οταν περιτριγυρίζεσαι από παιδιά αυτά αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς σου. Τα μελομακάρονα-έκπληξη όμως τα γνωρίζετε;;; Κι αν τα γνωρίζετε... με τί έκπληξη ακριβώς;;;; 
Μελομακάρονα και κουραμπιέδες φτιάχνω κάθε χρόνο γιατί Χριστούγεννα χωρίς αυτά είναι κάτι σαν Πάσχα χωρίς κόκκινα αβγά... απλά δεν γίνεται! Κι επειδή ένα κολληματάκι το διαθέτω και δεν είμαι και πολύ της αλλαγής στις επιτυχημένες συνταγές... εδώ και 16 χρόνια (μπορεί και παραπάνω) φτιάχνω πάντα την ίδια συνταγή (αυτό είναι που λένε τυφλοσούρτης!!!). 

Mεθυσμένα μελομακάρονα με ιδιαίτερη γέμιση

Ναι, αλλά φέτος ...o δαίμονας του foodblogging ξύπνησε μέσα μου και άρχισε να "αναδεύεται". Εδώ και 2 εβδομάδες, λοιπόν, άρχισα τις ανασκαφές σε παλιά και νέα τετράδια συνταγών, σε περιοδικά, περισσότερο λιγότερο ...αρχαία, σε βιβλία μαγειρικής. 
Όχι, στο Ίντερνετ δεν έψαξα γιατί... έτσι έχει αξία... να παιδεύεσαι, κουβαλώντας μια στοίβα περιοδικά και βιβλία πάνω κάτω στους ορόφους, στο δωμάτιο πάνω στο κομοδίνο, στο γραφείο και οπουδήποτε αλλού μπορεί να "σταθεί" ένα περιοδικό ή ένα βιβλίο. Ευτυχώς, το αυτοκίνητο την ...γλύτωσε!!! 

Mεθυσμένα μελομακάρονα με ιδιαίτερη γέμιση

Μετά από την ανασκαφή στη βιβλιογραφία, λοιπόν, κατέληξα σε μία συνταγή που, όπως γράφει το περιοδικό "Γιορτινό τραπέζι"( του 2008) με συνταγές της Αρ. Μπαρμπαρίγου είναι από την Πάρο. Παριανά μελομακάρονα, λοιπόν και ας με συγχωρέσουν όσοι είναι από την Πάρο αν η συνταγή της Αργυρούς δεν ανταποκρίνεται ακριβώς σ' αυτά που φτιάχνουν στο πανέμορφο αυτό νησί.
Προσθήκες και αλλαγές δεν έκανα, πέρα από το ότι στα μισά έβαλα γέμιση. Μια γέμιση που είναι της εποχής... πορτοκάλι καλυμμένο με κουβερτούρα!! 

Mεθυσμένα μελομακάρονα με ιδιαίτερη γέμιση

Τώρα ξέρω, περιμένετε να ακούσετε πώς μου φάνηκε το αποτέλεσμα. Θα σας πω, λοιπόν, ότι ενώ πάντα φοβόμουν τα μελομακάρονα που είναι μόνον με αλεύρι γιατί πίστευα ότι λασπώνουν, τα συγκεκριμένα εκτός από νόστιμα έγιναν και πολύ ωραία μετά το μέλωμά τους. Μου φάνηκε λίγο το κανελογαρίφαλο και το αύξησα αλλά το πορτοκάλι στη γέμιση τους χάρισε μια εκπληκτική επίγευση. Προσοχή όμως στη ζύμη γιατί, οι δόσεις είναι σε ποτήρια κι αυτό σημαίνει ότι το αλεύρι πρέπει να προστεθεί σιγά σιγά, έχοντας πάντα κατά νου ότι το σωστό μελομακάρονο δεν γίνεται με σφιχτή ζύμη. 

Mεθυσμένα μελομακάρονα με ιδιαίτερη γέμιση

ΥΛΙΚΑ για 50-55 μεσαίου μεγέθους μελομακάρονα
  • 1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι μπύρα
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. σόδα φαγητού*
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 1/2 κ.σ. κανελογαρίφαλο
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 1.000 -1.200 γρ. αλεύρι μαλακό
Για το σιρόπι
  • 1 ποτήρι μέλι
  • 1 1/2 ποτήρι νερό
  • 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, στραγγισμένο
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλας 
Για τη γέμιση
  • 6 φέτες πορτοκαλιού κονφί, καλυμμένες με κουβερτούρα**
Για το γαρνίρισμα
  • Καρυδόψιχα τριμμένη


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αραβοσιτέλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το κανελογαρίφαλο και με το σύρμα ανακατεύουμε δυνατά και γρήγορα έως ότου λιώσει η ζάχαρη.
  3. Ύστερα, προσθέτουμε τη σόδα φαγητού, το ξύσμα πορτοκαλιού και την μπύρα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  4. Τέλος, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι το μείγμα μας να γίνει παχύρρευστο.
  5. Τότε, βγάζουμε το σύρμα και προσθέτουμε αλεύρι, αρχίζοντας το ζύμωμα.
  6. Προσθέτουμε αλεύρι σιγά σιγά και ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη μας να είναι εύπλαστη και σχετικά μαλακή (αυτό είναι και το δύσκολο σημείο στο συγκεκριμένο μελομακάρονο).
  7. Στο σημείο αυτό, χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη.
  8. Πλάθουμε τα μισά μελομακάρονα σε μπαστουνάκια και με ένα πιρούνι κάνουμε σχέδια στην επιφάνειά τους, πιέζοντάς τα ταυτόχρονα για να γίνουν ελαφρώς πλατιά.
  9. Τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε αλείψει με ελάχιστο αραβοσιτέλαιο ή ελαιόλαδο (ανάλογα τί έχουμε χρησιμοποιήσει).
Για τα γεμιστά μελομακάρονα
  1. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις φέτες πορτοκαλιού που είναι καλυμμένες με κουβερτούρα χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι κουζίνας (είναι πιο εύκολο από το μαχαίρι).
  2. Τα υπόλοιπα μελομακάρονα, τα πλάθουμε σε σχήμα μικρού δίσκου, κάνουμε μια κοιλότητα στη μέση, βάζουμε λίγη από τη γέμιση και μετά τα κλείνουμε και τους δίνουμε στρογγυλό σχήμα.
  3. Τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε αλείψει με ελάχιστο αραβοσιτέλαιο ή ελαιόλαδο (ανάλογα τί έχουμε χρησιμοποιήσει).
  4. Βάζουμε τα ταψιά στο φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσουν ελαφρώς στην άκρη.
  5. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, το νερό, τον χυμό του πορτοκαλιού και το ξυλάκι κανέλας και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 5-6 λεπτά, από τη στιγμή που θα αρχίσει το νερό να κοχλάζει.
Για το μέλωμα 
  1. Βουτάμε τα μελομακάρονα μέσα στην κατσαρόλα, γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές με ένα μεγάλο κουτάλι.
  2. Τα αφήνουμε για 3 περίπου λεπτά μέσα στην κατσαρόλα.
  3. Κόβουμε ένα και ελέγχουμε το μέλωμά του για να ξέρουμε να αυξήσουμε ή να μειώσουμε τον χρόνο παραμονής του μέσα στην κατσαρόλα.
  4. Ύστερα, τοποθετούμε τα μελομακάρονα ξανά στο ταψί τους.
  5. Αφού τελειώσουμε με όλα τα μελομακάρονα, ρίχνουμε το σιρόπι που έχει απομείνει μέσα στο ταψί και τα αφήνουμε για λίγο ακόμη έως ότου θεωρήσουμε ότι είναι σωστά μελωμένα (ανάλογα με την επιθυμία μας και την όρεξή μας).
Για το γαρνίρισμα
  1. Πασπαλίζουμε 2 πιατέλες με την ψιλοτριμμένη καρυδόψιχα και τοποθετούμε μια στρώση μελομακάρονα.
  2. Πασπαλίζουμε και πάλι με καρυδόψιχα, βάζουμε την επόμενη σειρά μελομακάρονα και πασπαλίζουμε ξανά με καρυδόψιχα.
  3. Εάν θέλουμε, περιχύνουμε και με λίγο μέλι.

Μικρά Μυστικά

Εάν δεν θέλουμε να βάλουμε σόδα φαγητού μπορούμε να βάλουμε 1 κουλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ μέσα στο αλεύρι.

*Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, αρκεί να το έχουμε αφήσει μέσα σε σουρωτήρι για να στραγγίσει καλά από το σιρόπι του ή μπαστουνάκια από πορτοκαλόφλουδα κονφί.

Επίσης, εάν θέλουμε, βάζουμε σε διαφορετική πιατέλα τα γεμισμένα μελομακάρονα από τα σκέτα.

Mεθυσμένα μελομακάρονα με ιδιαίτερη γέμιση

Καλή σας μέρα και καλή σας επιτυχία στα Χριστουγεννιάτικα γλυκά! 


Tante Kiki
20 Comments
No