Mεθυσμένα μελομακάρονα με ...έκπληξη!

Είμαι σίγουρη ότι όλοι γνωρίζετε τα αβγά Kinder, ναι... τα αβγά - έκπληξη εννοώ. 'Οταν περιτριγυρίζεσαι από παιδιά αυτά αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς σου. Τα μελομακάρονα έκπληξη όμως τα γνωρίζετε;;; Κι αν τα γνωρίζετε... με τί έκπληξη ακριβώς;;;; 
Μελομακάρονα και κουραμπιέδες φτιάχνω κάθε χρόνο γιατί Χριστούγεννα χωρίς αυτά είναι κάτι σαν Πάσχα χωρίς κόκκινα αβγά... απλά δεν γίνεται! Κι επειδή ένα κολληματάκι το διαθέτω και δεν είμαι και πολύ της αλλαγής στις επιτυχημένες συνταγές... εδώ και 16 χρόνια (μπορεί και παραπάνω) φτιάχνω πάντα την ίδια συνταγή (αυτό είναι που λένε τυφλοσούρτης!!!). Ναι, αλλά φέτος ...o δαίμονας του foodblogging ξύπνησε μέσα μου και άρχισε να "αναδεύεται". Εδώ και 2 εβδομάδες, λοιπόν, άρχισα τις ανασκαφές σε παλιά και νέα τετράδια συνταγών, σε περιοδικά, περισσότερο λιγότερο ...αρχαία, σε βιβλία μαγειρικής. Όχι, στο Ίντερνετ δεν έψαξα γιατί... έτσι έχει αξία... να παιδεύεσαι, κουβαλώντας μια στοίβα περιοδικά και βιβλία πάνω κάτω στους ορόφους, στο δωμάτιο πάνω στο κομοδίνο, στο γραφείο και οπουδήποτε αλλού μπορεί να "σταθεί" ένα περιοδικό ή ένα βιβλίο. Ευτυχώς, το αυτοκίνητο την ...γλύτωσε!!! χαχαχαχα
Μετά από την ανασκαφή στη βιβλιογραφία, λοιπόν, κατέληξα σε μία συνταγή που, όπως γράφει το περιοδικό "Γιορτινό τραπέζι"( του 2008) με συνταγές της Αρ. Μπαρμπαρίγου είναι από την Πάρο. Παριανά μελομακάρονα, λοιπόν και ας με συγχωρέσουν όσοι είναι από την Πάρο αν η συνταγή της Αργυρώς δεν ανταποκρίνεται ακριβώς σ' αυτά που φτιάχνουν στο πανέμορφο αυτό νησί.
Προσθήκες και αλλαγές δεν έκανα, πέρα από το ότι στα μισά έβαλα γέμιση. Μια γέμιση που είναι της εποχής... πορτοκάλι καλυμένο με κουβερτούρα!! 
Τώρα ξέρω, περιμένετε να ακούσετε πώς μου φάνηκε το αποτέλεσμα. Θα σας πω, λοιπόν, ότι ενώ πάντα φοβόμουν τα μελομακάρονα που είναι μόνον με αλεύρι γιατί πίστευα ότι λασπώνουν, τα συγκεκριμένα εκτός από νόστιμα έγιναν και πολύ ωραία μετά το μέλωμά τους. Μου φάνηκε λίγο το κανελογαρίφαλο και το αύξησα αλλά το πορτοκάλι στη γέμιση τους χάρισε μια εκπληκτική επίγευση. Προσοχή όμως στη ζύμη γιατί, οι δόσεις είναι σε ποτήρια κι αυτό σημαίνει ότι το αλεύρι πρέπει να προστεθεί σιγά σιγά, έχοντας πάντα κατά νου ότι το σωστό μελομακάρονο δεν γίνεται με σφιχτή ζύμη. 
Πάντως, αν θέλετε διαφορετικά μελομακάρονα, δοκιμάστε τα ...αξίζουν.
Ας τα δούμε, όμως, από κοντά...
ΥΛΙΚΑ για 50-55 μεσαίου μεγέθους μελομακάρονα
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
1 ποτήρι μπύρα
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κ.γλ. σόδα φαγητού*
1 πρέζα αλάτι
1 1/2 κ.σ. κανελογαρίφαλο
Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
1.000 -1.200 γρ. αλεύρι μαλακό
Για το σιρόπι
1 ποτήρι μέλι
1 1/2 ποτήρι νερό
1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, στραγγισμένο
1 μικρό ξυλάκι κανέλας 
Για τη γέμιση
6 φέτες πορτοκαλιού κονφί, καλυμμένες με κουβερτούρα**
Για το γαρνίρισμα
Καρυδόψιχα τριμμένη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αραβοσιτέλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το κανελογαρίφαλο και με το σύρμα ανακατεύουμε δυνατά και γρήγορα έως ότου λιώσει η ζάχαρη.
Ύστερα, προσθέτουμε τη σόδα φαγητού, το ξύσμα πορτοκαλιού και την μπύρα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Τέλος, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι το μείγμα μας να γίνει παχύρρευστο.
Τότε, βγάζουμε το σύρμα και προσθέτουμε αλεύρι, αρχίζοντας το ζύμωμα.
Προσθέτουμε αλεύρι σιγά σιγά και ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη μας να είναι εύπλαστη και σχετικά μαλακή (αυτό είναι και το δύσκολο σημείο στο συγκεκριμένο μελομακάρονο).
Στο σημείο αυτό, χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη.
Πλάθουμε τα μισά μελομακάρονα σε μπαστουνάκια και με ένα πιρούνι κάνουμε σχέδια στην επιφάνειά τους, πιέζοντάς τα ταυτόχρονα για να γίνουν ελαφρώς πλατιά.
Τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε αλείψει με ελάχιστο αραβοσιτέλαιο ή ελαιόλαδο (ανάλογα τί έχουμε χρησιμοποιήσει).
Για τα γεμιστά μελομακάρονα
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις φέτες πορτοκαλιού που είναι καλυμμένες με κουβερτούρα χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι κουζίνας (είναι πιο εύκολο από το μαχαίρι).
Τα υπόλοιπα μελομακάρονα, τα πλάθουμε σε σχήμα μικρού δίσκου, κάνουμε μια κοιλότητα στη μέση, βάζουμε λίγη από τη γέμιση και μετά τα κλείνουμε και τους δίνουμε στρογγυλό σχήμα.
Τα τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε αλείψει με ελάχιστο αραβοσιτέλαιο ή ελαιόλαδο (ανάλογα τί έχουμε χρησιμοποιήσει).
Βάζουμε τα ταψιά στο φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσουν ελαφρώς στην άκρη.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, το νερό, τον χυμό του πορτοκαλιού και το ξυλάκι κανέλας και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 5-6 λεπτά, από τη στιγμή που θα αρχίσει το νερό να κοχλάζει.
Για το μέλωμα 
Βουτάμε τα μελομακάρονα μέσα στην κατσαρόλα, γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές με ένα μεγάλο κουτάλι.
Τα αφήνουμε για 3 περίπου λεπτά μέσα στην κατσαρόλα.
Κόβουμε ένα και ελέγχουμε το μέλωμά του για να ξέρουμε να αυξήσουμε ή να μειώσουμε τον χρόνο παραμονής του μέσα στην κατσαρόλα.
Ύστερα, τοποθετούμε τα μελομακάρονα ξανά στο ταψί τους.
Αφού τελειώσουμε με όλα τα μελομακάρονα, ρίχνουμε το σιρόπι που έχει απομείνει μέσα στο ταψί και τα αφήνουμε για λίγο ακόμη έως ότου θεωρήσουμε ότι είναι σωστά μελωμένα (ανάλογα με την επιθυμία μας και την όρεξή μας).
Για το γαρνίρισμα
Πασπαλίζουμε 2 πιατέλες με την ψιλοτριμμένη καρυδόψιχα και τοποθετούμε μια στρώση μελομακάρονα.
Πασπαλίζουμε και πάλι με καρυδόψιχα, βάζουμε την επόμενη σειρά μελομακάρονα και ξαναπασπαλίζουμε με καρυδόψιχα.
Εάν θέλουμε, περιχύνουμε και με λίγο μέλι.
TIPS
Εάν δεν θέλουμε να βάλουμε σόδα φαγητού (ακούς Φωτεινή;;; -:))) μπορούμε να βάλουμε 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ μέσα στο αλεύρι.
*Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, αρκεί να το έχουμε αφήσει μέσα σε σουρωτήρι για να στραγγίσει καλά από το σιρόπι του ή μπαστουνάκια από πορτοκαλόφλουδα κονφί.
Επίσης, εάν θέλουμε, βάζουμε σε διαφορετική πιατέλα τα γεμισμένα μελομακάρονα από τα σκέτα.
Καλή σας μέρα και καλή σας επιτυχία στα Χριστουγεννιάτικα γλυκά! -:)))




20 σχόλια:

  1. Σούπερ γευστική έκπληξη η σοκολατοπορτοκαλένια σου Κική μου!
    Ξεφεύγουμε από το κλασσικό μελομακάρονο, που κι αυτό το λατρεύουμε και το τιμάμε βεβαίως, και απολαμβανουμε μιαν ιδιαίτερη πινελιά!
    Φιλάκια, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι ταιριάζει πολύ Έλενά μου αυτή η γέμιση αν και για κάποιους είναι δύσκολη γεύση το πορτοκάλι κονφί!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Κική μπράβο που έψαξες και βρήκες αυτά τα νόστιμα μελομακάρονα, αυτό που περιέγραψες το κάνω κι εγώ κι έτσι ξέρω πως γίνεται το σπίτι!! Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα μετράει, γιατί τελικά με το ψάξιμο βρίσκεις διαμάντια.
    Και του χρόνου!! φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Μαρία μου...νομίζω ότι αυτό το ψάξιμο είναι εθιστικό πάντως!! χαχαχα
      Χαίρομαι που σου άρεσαν τα μελομακάρονα!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Αυτό θα πει ευχάριστη έκπληξη!!! Φαίνονται υπέροχα!!! Και του χρόνου με υγεία!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το κουβαλητό βιβλίων και περιοδικό από δωμάτιο σε δωμάτιο μου είναι πολύ γνώριμο. Η έκπληξη που επέλεξες να βάλεις στα μελομακάρονα ταιριάζει γάντι καθώς και το πορτοκάλι και η σοκολάτα είναι υλικά που δένουν μαζί τους.

    Έσπασες λοιπόν τη μακροχρόνια παράδοση στην ίδια συνταγή Κική μου και πολύ καλά έκανες!

    Καλή σου μέρα και καλές γιορτές σε όλους σας!!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το φαντάζομαι Χρυσαυγή μου... εξ άλλου, αν εμείς οι foodbloggers δεν έχουμε το "βίτσιο" ποιός θα το έχει;;;; χαχαχα
      Πράγματι είπα να αλλάξω λίγο (για να έχω και κάτι να ποστάρω...χαχαχα).
      Χαίρομαι που σου άρεσαν!
      Φιλιά και καλές γιορτές, με υγεία και χαρά!

      Διαγραφή
  5. Ακούω Κική μου!!!!!!!Θέλω τα εκπληκτικά μελομακάρονα και ακόμα καλύτερα αν κρύβουν και μια μικρή έκπληξη μέσα τους!!!!Να αναζητήσω με παιδική ανυπομονησία τη γλυκειά λιχουδιά που κρύβεται επιμελώς στην απαλή ζύμη,να αισθανθώ την αρωματική νοστιμιά του σοκολατένιου πορτοκαλιού να μπερδεύεται με την κανελένια ,μελωμένη ,τριφτή ζύμη!!Να μη προλαβαίνω να συνηδητοποιώ τις γεύσεις, γιατί η απόλαυση δεν περιμένει..βιάζεται και η πιατέλα πρέπει να χαρίσει ευτυχία σε πολλούς!Κική μου ...τα πιο ωραία ,γουστόζικα και φίνα μελομακάρονα!!Χριστουγεννιάτικη ,γιορτινή πανδαισία στα μάτια μας,θαλπωρή στην καρδιά μας!Φιλιά πολλά,πολλά καλή μου φίλη.
    ΥΓ.Χαίρομαι που ακόμα δεν καταπιάστηκα με τα μελομακάρονα..τα μισά θα γίνουν γεμιστά-δίχως σόδα φυσικά!!!-για διπλή απόλαυση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα να σε κεράσω Φωτεινή μου!!! Για σένα έβαλα την αντικατάσταση με μπέικιν, καλή μου φίλη!!
      Φιλάκαι και καλές γιορτές, με υγεία και χαρά!

      Διαγραφή
  6. Και του χρόνου Κική!!
    Καλές γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ξανθή μου, επίσης και του χρόνου, με υγεία, χαρά και ευτυχία!

      Διαγραφή
  7. Υπεροχα Κικη μου!
    Μπαινουν στα προσεχως!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Μαρίνα μου!!!
      Καλές γιορτές σου εύχομαι κι από δω!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Απαντήσεις
    1. Αφού σου αρέσουν οι εκπλήξεις αξίζουν την δοκιμή τους!
      Καλές γιορτές!

      Διαγραφή
  9. Καταπληκτικά, αλλιώτικα, συγκλονιστικά!!!!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Λίλα μου!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  10. Αν και λάτρης των κουραμπιέδων, θα δοκιμάσω 1 (2-3...)! Σοκολάτα είναι αυτή και μάλιστα συνδυασμένη με πορτοκάλι! Και του χρόνου Κική μου!
    Φιλάκια και πολλές καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου Sel αξίζει να τα δοκιμάσεις... κάνουν καλή παρέα με τους κουραμπιέδες!
      Φιλάκια και καλές γιορτές!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!