Πατατοσαλάτα με λαχανικά, λουκάνικα και σαλάμι αέρος


Η πλούσια πατατοσαλάτα της γιορτής...
Καλή σας μέρα! Σκαλίζοντας εχθές στις συνταγές που σας έχω δώσει με σκοπό να ετοιμάσω ένα πρωτοχρονιάτικο μενού... ανακάλυψα έκπληκτη ότι δεν είχα γράψει την πατατοσαλάτα που κάνω εδώ και αρκετά χρόνια και που στολίζει πάντα ή σχεδόν πάντα το τραπέζι μας την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Ένα πιάτο εύκολο, γρήγορο για όλες τις ώρες κι όχι μόνον για τις γιορτές αλλά κι ένα πιάτο που μπορεί να μεταλλαχθεί από σαλάτα σε όρεκτικό κι από συνοδευτικό σε ένα γρήγορο αλλά πλήρες γεύμα! Είναι ένα πιάτο που αγαπώ πολύ και που κάθε φορά της προσθέτω ή της αφαιρώ υλικά ανάλογα με αυτά που έχω στο ψυγείο ή στα ντουλάπια της κουζίνας μου αλλά και τη διάθεσή μου....μόνον οι πατάτες δεν αλλάζουν!! -:))
Το εκπληκτικό είναι ότι παρά τις αλλαγές στα υλικά της, η νοστιμιά της παραμένει μοναδική!!!
Όσο για τη γιορτινή της μορφή... είναι πολύχρωμη με μια ποικιλία υλικών που σε συνδυασμό με το dressing της την κάνουν πολύ δελεαστική αλλά και χορταστική!
Αξίζει να την δοκιμάσετε σε όποια στιγμή θέλετε... σε γιορτινό, φιλικό ή οικογενειακό τραπέζι ή σε μπουφέ.  
Η ποσότητα που σας δίνω είναι για 2 μερίδες κανονικές σαν ελαφρύ γεύμα ή δείπνο, εσείς προσαρμόστε τη συνταγή ανάλογα με τον ρόλο που θα ζητήσετε από την πατατοσαλάτα να παίξει... ορεκτικό, συνοδευτικό ή γεύμα.
Ελάτε να την ετοιμάσουμε μαζί ...
ΥΛΙΚΑ για 2-3 άτομα
6 μέτριες πατάτες, σε κομμάτια ακανόνιστα κομμένα
200 γρ. αρακά βρασμένο
2 μεγάλα καρότα βρασμένα
2 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο ή ψημένες, σε κομματάκια
200 γρ. φασολάκια κομμένα και βρασμένα
10 μικρά λουκανικάκια βρασμένα
6 φέτες σαλάμι αέρος, σε κομματάκια
6 αγγουράκια τουρσί, σε κομματάκια
100 γρ. τυρί γκούντα, σε κύβους
Αλάτι και Πιπέρι
Για το dressing
200 γρ. μαγιονέζα
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. κέτσαπ
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. μηλόξιδο
3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
Για το γαρνίρισμα
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
1 πρέζα μουστάρδα σε σκόνη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε τις πατάτες σε νερό όπου έχουμε ρίξει αλάτι και πιπέρι μέχρι να μαλακώσουν.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις κόβουμε σε ακανόνιστα κομμάτια.
Σε μια σαλατιέρα, προσθέτουμε τον αρακά, τα φασολάκια, τις πιπεριές, τα καρότα, τα λουκάνικα, το σαλάμι, τα αγγουράκια και το τυρί.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα υλικά για το dressing (μαγιονέζα, κέτσαπ, μουστάρδα, γιαούρτι, ελαιόλαδο, μηλόξιδο).
Προσθέτουμε και ελάχιστο αλάτι και αφού ανακατεύψουμε καλά, περιχύνουμε τη σαλάτα.
Με δύο κουτάλια, και προσεκτικά για να μη λιώσουμε τα λαχανικά μας, ανακατεύουμε την πατατοσαλάτα έτσι ώστε να πάει παντού το dressing.
Την αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο για να δέσουν αρώματα και γεύσεις και τη σερβίρουμε πασπαλισμένη με σκόνη μουστάρδας, γλυκιά πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο τετράχρωμο πιπέρι αλλά και με λίγους κόκκους από ροζ πιπέρι.
Παραλλαγές
* Για ευκολία μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον αρακά, τα φασολάκια, τα καρότα και τις πιπεριές με :  - 1 συσκευασία (450 γρ.) από "Ανάμικτη σαλάτα λαχανικών" ή
                    - 1 συσκευασία (450 γρ.) από "Σαλάτα Μεξικάνα" ή
                    - 1 συσκευασία (450 γρ.) από "Σαλάτα καλαμποκιού"
* Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και αβγά βρασμένα και κομμένα αλλά και για μια πιο πικάντικη γεύση λίγη κάπαρη.
Καλή σας συνέχεια!
Tante Kiki
24 Comments
No