Μια διαφορετική Χριστουγεννιάτικη γέμιση για κοτόπουλο ή γαλοπούλα


Καλή σας μέρα! Τρίτη σήμερα και μετά τα γενέθλια της Ιωάννας, επανήλθαμε στην κλασσική ροή των ημερών προς τα Χριστούγεννα. Εν τω μεταξύ όμως, έχουμε τη γιορτή της γιαγιάς και της Ιωάννας στις 22 του μηνός και μετά τη δική μου και της Βασιλικούλας την Πρωτοχρονιά και τέλος στις 7 Ιανουαρίου τη γιορτή του καλού μου, του παππού αλλά και της Ιωάννας... χαχαχαχα!!! Είπαμε να τις μαζέψουμε όλες μαζί τις γιορτές και να μην έχουμε άλλη μέχρι την άνοιξη!!!! Τέλος πάντων, για μας, είναι ο μήνας που όλο γλυκάκια και μεζεδάκια ετοιμάζουμε, όλο κάποιον έχουμε για φαγητό στο σπίτι κι έτσι ...χρόνος ελεύθερος ...μηδέν!!! 
Εφέτος πάντως το φιλοσόφησα και κατέληξα στο ότι με την έλλειψη ελεύθερου χρόνου έχουμε πολλά πλεονεκτήματα ή τουλάχιστον αρκετά: 
1- δεν σκεφτόμαστε πολύ την οικονομική κατάσταση (πέρα από το δεδομένο ότι έχουν κοπεί περιττά έξοδα), 
2- είμαστε χαρούμενοι που συναντάμε συγγενείς και φίλους, 
3- είμαστε συνέχεια ή σχεδόν συνέχεια στην κουζίνα κι έχουμε κάνει τη μαγειρική ...άσκηση μυαλού για να μην πάθουμε Αλτσχάιμερ, μιας και πρέπει να σκεφτόμαστε και να διαλέγουμε τις συνταγές για το τί θα ετοιμάσουμε, 
4- δεν προλαβαίνουμε να σκεφτούμε ...να πάμε για ψώνια (εκτός του σούπερ μάρκετ), 
5- δεν μας πιάνουν αϋπνίες γιατί ...όταν "πέφτουμε" για ύπνο, κοιμόμαστε αμέσως λόγω της κούρασης και 
6- δεν προλαβαίνουμε να πούμε "πλήττω, βαριέμαι" και όλες τις σχετικές "κακόηχες" λέξεις!!! -:))).
Υπάρχει, βέβαια και ένα  άλλο καλό ότι ...αρχίζεις και σκέφτεσαι ..."μήπως αυτό που κάνω ερασιτεχνικά να το κάνω και επαγγελματικά;;;;;" κι έτσι αρχίζεις να ελπίζεις ότι θα εμφανιστεί και η ...επιχειρηματικότητα οπότε θα βγεις από το τέλμα της οικονομικής κρίσης. χαχαχαχα 
Ελπίζω να σας ...έπεισα για το καλό του να μην έχεις ελεύθερο χρόνο, να το πιστέψατε και να μην ξαναγκρινιάσετε όποτε και όταν σας συμβαίνει!! Αυτό θα πει θετική σκέψη!!!
Εντάξει, ξέρω φλυαρώ... γι αυτό "μαζεύομαι" και πηγαίνω στην κουζίνα μου για να σας δώσω μια συνταγή για όσους δεν αγαπούν καθόλου τη γλυκιά γεύση της παραδοσιακής γέμισης. Οι σταφίδες και τα κάστανα πάντα θεωρούνταν υπεύθυνα γι αυτή τη γλυκιά γεύση, που εμένα προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ αλλά υπάρχουν κι άλλοι που δεν την θέλουν, π.χ. ο γαμπρός μου.
Δοκίμασα, λοιπόν, την Κυριακή να κάνω μια λίγο διαφορετική αλλά έξίσου πλούσια και Χριστουγεννιάτικη (και γιατί όχι και των άλλων ημερών;;;;) γέμιση για το κοτοπουλάκι που μας "επισκέφθηκε". Φρόντισα όμως να απενοχοποιήσω και τις σταφιδούλες αλλά και τα καστανάκια. Το είχα βάρος στη συνείδηση να τα κατηγορούμε συνέχεια ότι κάνουν γλυκό το φαγητό... εεεεεε, λοιπόν, δοκιμάστε τη συγκεκριμένη γέμιση και δεν θα χάσετε αλλά ούτε θα τα ξανακατήγορήσετε.
Η γέμιση αυτή είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, χωρίς να έχει την ενοχλητική (για κάποιους) "γλυκιά" γεύση και επίγευση, το κοτοπουλάκι ή η γαλοπούλα μέσα στα αρώματα αλλά και πολύ τρυφερά και το σύνολο... καθόλου μα καθόλου "βαρύ". Αν όλα αυτά συνδυαστούν με την ευκολία της προετοιμασίας της γέμισης... καταλήγουμε σε ένα ωραιότατο γιορτινό πιάτο. 
Εάν, λοιπόν, θέλετε μια διαφορετική γέμιση ελάτε, ακολουθήστε με στην κουζίνα να την ετοιμάσουμε...
ΥΛΙΚΑ
1 κοτόπουλο ολόκληρο γύρω στα 2 κιλά (ή μια μικρή γαλοπούλα)
1 πορτοκάλι ξεφλουδισμένο, σε φέτες
Χυμό από 1 λεμόνι
Χυμό από 1 μανταρίνι
1/2 φλ.τσ. κονιάκ
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
1 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. δεντρολίβανο
1 κ.γλ. μαντζουράνα
1 κ.γλ. μέλι
Αλάτι και πιπέρι
Για τη γέμιση
500 γρ. κιμά
220 γρ. ρύζι Καρολίνα
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
180 γρ. κάστανα, βρασμένα και ψιλοκομμένα
4-5 κ.σ. σταφίδες μαύρες
10-12 δαμάσκηνα ξερά, κομμένα σε κομμάτια
2 κυδώνια, κομμένα σε κύβους
220 γρ. μανιτάρια, σε φέτες
1 φλ.τσ. κόκκινο κρασί ξηρό
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα ζάχαρη καστανή (ή λευκή)
Αλάτι, πιπέρι και 1 πρέζα ρίγανη.
Για τα κρουτόν της γέμισης
3-4 φέτες ψωμιού για τοστ, κομμένες σε κύβους
1 κ.σ. βούτυρο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Πλένουμε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα μας, μέσα κι έξω και το βάζουμε στη γάστρα.
Ζεσταίνουμε το χυμό πορτοκαλιού για λίγο και διαλύουμε σ' αυτόν το μέλι.
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το ζεστό χυμό του πορτοκαλιού με το μέλι, το χυμό του μανταρινιού, το κονιάκ και το λιωμένο βούτυρο.
Με το μείγμα αυτό αλείφουμε το κοτόπουλο μέσα και έξω.
Ύστερα, το πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το δενδρολίβανο, τη μαντζουράνα, το αλάτι και το πιπέρι.
Βάζουμε τις μισές φέτες πορτοκαλιού μέσα στην κοιλιά του κοτόπουλου και τις άλλες από πάνω.
Προσεκτικά και όχι επάνω στο κοτόπουλο (για να μην "φύγουν" τα μπαχαρικά) προσθέτουμε 1 1/2 ποτήρι νερό στη γάστρα. 
Καλύπτουμε τη γάστρα με αλουμινόχαρτο και μετά με το καπάκι της και βάζουμε στο φούρνο για 40 λεπτά.
Ετοιμάζουμε τα κρουτόν της γέμισης
Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το βούτυρο και τα κυβάκια του ψωμιού και τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντάς τα συχνά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι πάρουν ένα ωραίο καστανό χρώμα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Καθαρίζουμε και πλένουμε το ρύζι μας.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αφήνουμε να σοταριστεί για 3-4 λεπτά.
Ύστερα, προσθέτουμε τον κιμά και τον αφήνουμε κι αυτόν να σοταριστεί για άλλα 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι, τα κυδώνια, τα κάστανα, τις σταφίδες και τα δαμάσκηνα και τα αφήνουμε κι αυτά να σοταριστούν για λίγο.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μπαχάρι,  αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη.
Ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει το μείγμα της γέμισης έως ότου απορροφηθεί το νερό.
Μόλις το νερό απορροφηθεί, προσθέτουμε τα κρουτόν και  βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, και με ένα κουτάλι, βάζουμε λίγη γέμιση στην κοιλιά του κοτόπουλου.
Ύστερα, δένουμε τα πόδια του (δεν το ράβουμε) και βάζουμε προσεκτικά την υπόλοιπη γέμιση γύρω από το πουλερικό. 
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Καλύπτουμε με το καπάκι τη γάστρα και τη βάζουμε στο φούρνο για 60-70 λεπτά, περίπου.
Μετά από το χρόνο αυτό, αφαιρούμε το καπάκι από τη γάστρα και την αφήνουμε στο φούρνο για άλλα 15 λεπτά ή έως ότου το κοτοπουλάκι  (ή η γαλοπούλα) και η γέμιση ροδοκοκκινήσουν.
Σβήνουμε το φούρνο, αφήνουμε για 10 λεπτά το φαγητό μας να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε ολόκληρο το κοτόπουλο και τριγύρω τη γέμιση ή το κόβουμε και το σερβίρουμε σε κομμάτια.
TIPS
* Εάν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε τη γέμιση και χωρίς κοτόπουλο, απλά και μόνον σαν ένα εορταστικό ριζότο.
Εάν δεν έχουμε ψωμί για τοστ, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Κόβουμε από άλλο ψωμί μικρά κυβάκια και φτιάχνουμε τα κρουτόν μας.
Η διαδικασία προετοιμασίας της γέμισης είναι εύκολη και γρήγορη, παρά τα πολλά υλικά της. Για να κερδίσουμε χρόνο, είναι καλύτερα να έχουμε έτοιμα εκ των προτέρων όλα τα υλικά, κομμένα και πλυμένα και να αναμιγνύουμε σε μπολ τα διάφορα  μπαχαρικά.

Καλή όρεξη και καλά Χριστούγεννα!

Tante Kiki
20 Comments
No