Η παράδοση αυτή ήταν Φλαμανδική για να "ζωντανεύει" κάθε χρόνο η παρουσία του Ιησού σε κάθε οικογένεια γι αυτό και το σχήμα του μοιάζει με κοχύλι αλλά και με φασκιωμένο βρέφος. Ωστόσο, το μπριός αυτό δεν ήταν πάντα συνδεδεμένο με τα Χριστούγεννα. Ιστορικοί αναφέρουν ότι τον 16ο αιώνα, το έριχναν στον κόσμο σαν γλύκισμα από τους ξύλινο πύργο στην πόλη Λιλ, τον Σεπτέμβριο. Με το πέρασμα των χρόνων έγινε το ψωμάκι που καταναλώνεται το πρωί των Χριστουγέννων.
Το "Χριστουγεννιάτικο κοχύλι" έχει διάφορες συνταγές αν και κατά βάση είναι μια ζύμη μπριός. Το φτιάχνουν σκέτο, με σταφίδες, με κανέλα αλλά και με σταγόνες σοκολάτας. Η παραδοσιακή, όμως, συνταγή είναι σκέτη αν και σήμερα θα το φτιάξουμε με σταφίδες. Αλλά και με σταγόνες σοκολάτας γίνεται υπέροχο!
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. γάλα (1.5 % ή πλήρες)
- 1 αυγό
- 60 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γλ. μαγιά ξηρή
- 1 πρέζα αλάτι
- 70 γρ. βούτυρο σχεδόν λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 80 γρ. σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, εκτός από το βούτυρο.
- Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη.
- Παίρνουμε μικρές ποσότητες από το βούτυρο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να το ενσωματώσουμε όλο στη ζύμη.
- Μέχρι να ενσωματώσουμε το βούτυρο, σταδιακά, ενσωματώνουμε και τις σταφίδες.
- Η τελική ζύμη, γίνεται απαλή και δεν κολλάει στα χέρια.
- Την αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες περίπου. *
- Αφού φουσκώσει την χωρίζουμε σε 2 μεγάλες μπάλες που τις πλάθουμε ώστε να γίνουν ένα μακρόστενο μπαστούνι.
- Πιάνουμε κάθε άκρη και τη στρίβουμε έτσι ώστε να ξεχωρίσει μια μικρή μπάλα σε κάθε άκρη. * *
- Τοποθετούμε σε λαμαρίνα που την έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε άλλα 40-45 λεπτά να φουσκώσει το "κοχύλι".
- Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με λίγο γάλα και αλείφουμε καλά το "κοχύλι".
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα και ψήνουμε για 20-25 λεπτά (περίπου) ή μέχρις ότου η επιφάνειά του αποκτήσει ένα χρυσοκάστανο χρώμα (σαν το δικό μας τσουρέκι).