Τα κάστανα είναι ένα πολύ αγαπημένο προϊόν και ιδιαίτερα το χειμώνα. Πάρα πολλές συνταγές ειδικά Χριστουγεννιάτικες χρησιμοποιούν κάστανα. Άραγε, πώς θα ήταν ο χειμώνας χωρίς εκείνον τον καστανά στη γωνιά της Αριστοτέλους; Μη μου πεις ότι δεν δίνει άρωμα, νοστιμιά και ιδιαίτερο χρώμα όταν περνάς δίπλα του και μοσχοβολούν τα ψητά κάστανα; Ο καστανάς σαν ανάμνηση, σαν φιγούρα με συντροφεύει και από τα παιδικά μου χρόνια στην Καβάλα. Δεν υπήρχε περίπτωση να κατεβούμε το χειμώνα στην παραλία ή στην κεντρική πλατεία και να μην πάρουμε ψητά κάστανα μέσα σε χωνάκι.
Η βελουτέ κάστανου είναι μια σούπα ιδανική όχι μόνον γενικά για τον χειμώνα αλλά κυρίως για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Με μια νοστιμιά ...σχεδόν εξωπραγματική, με ελάχιστο φρέσκο ελαιολάδο, μια κουταλιά γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος και με την ...τσαχπινιά του ψητού (σε νερό) μπέικον ανοίγει ευχάριστα το γιορτινό γεύμα σαν πρώτο πιάτο. Εύκολη στην παρασκευή της μπορεί να γίνει από το πρωί ή ακόμα και την προηγούμενη μέρα γιατί δεν χάνει καθόλου τη γεύση της αν ξαναζεσταθεί. Ιδανική για την εποχή!
Σούπα βελουτέ κάστανου με μπέικον
Περιγραφή : Πλούσια βελουτέ σούπα με κάστανο και καπνιστό μπέικον ιδανική για πρώτο πιάτο στο γιορτινό τραπέζι.
Μερίδες: 6
ΥΛΙΚΑ
- 800 γρ. κάστανα (προβρασμένα), ψιλοκομμένα
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
- 1 λίτρο ζωμό κότας *
- 1 μεγάλο καρότο, ψιλοκομμένο
- 120 ml κρασί, ξηρό ροζέ ή λευκό
- 50 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι - Πιπέρι - 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (2% λιπαρά)
- 6 φέτες καπνιστό μπέικον,
- Κρουτόν (προαιρετικά)
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Ψιλοκόβουμε στο multi τα κάστανα, τα κρεμμύδια και το καρότο.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο στην χύτρα ταχύτητας και μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κάστανα, τα κρεμμύδια και το καρότο και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
- Σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε για άλλα 2-3 λεπτά μέχρις ότου εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το δεντρολίβανο και κλείνουμε τη χύτρα ταχύτητας.
- Μόλις αρχίσει να "σφυρίζει" χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 5 (με ανώτατο το 9) και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 10 λεπτά.**
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε τον ατμό και μόλις η βαλβίδα "κατέβει" ανοίγουμε το καπάκι και αφήνουμε άλλα 5 λεπτά να "κρυώσει" λίγο.
- Μετά, αφού αφαιρέσουμε το κλαδάκι δεντρολίβανου είτε πολτοποιούμε εντελώς τη σούπα με το ραβδομπλέντερ είτε σε δόσεις με το multi / πολυκόφτη.
- Ξαναβάζουμε τη σούπα στην χύτρα/κατσαρόλα και αν είναι αραιή την βράζουμε λίγο ακόμα μέχρι να φτάσει στην πυκνότητα που θέλουμε.
- Αν είναι πηχτή, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα και την αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Παράλληλα, σε αντικολλητικό τηγάνι (χωρίς να ζεσταθεί) ρίχνουμε μέσα 1/2-2/3 φλιτζάνι τσαγιού νερό και βάζουμε τις φέτες του μπέικον ολόκληρες ή κομμένες.
- Το βάζουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις το νερό αρχίσει να βράζει τη χαμηλώνουμε σε μέτρια.
- Αφήνουμε το μπέικον να βράσει μέχρις ότου ψηθεί καλά από τη μια πλευρά και το γυρίζουμε και από την άλλη (χωρίς να προσθέσουμε νερό).
- Σερβίρουμε τη σούπα με το μπέικον, λίγο γιαούρτι και ελάχιστο ωμό ελαιόλαδο. Προαιρετικά, βάζουμε και μερικά κρουτόν.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
* Ο ζωμός έγινε από 1 κύβο ζωμό κότας χωρίς αλάτι και νερό.
** Φυσικά, μπορούμε να κάνουμε τη σούπα στην απλή κατσαρόλα κι επειδή όλα είναι ψιλοκομμένα χρειαζόμαστε περίπου 25-30 λεπτά.
ΠΗΓΗ: Περιοδικό "Γαστρονόμος", Δεκέμβριος 2015 (Παραλλαγή από τη συνταγή της σεφ Κ.Φάκλαρη)