Σούπα βελουτέ κάστανου με μπέικον


Σούπα βελουτέ κάστανου με μπέικον στην χύτρα ταχύτητας (ή στην κατσαρόλα)

Τα κάστανα είναι ένα πολύ αγαπημένο προϊόν και ιδιαίτερα το χειμώνα. Πάρα πολλές συνταγές ειδικά Χριστουγεννιάτικες χρησιμοποιούν κάστανα. Άραγε, πώς θα ήταν ο χειμώνας χωρίς εκείνον τον καστανά στη γωνιά της Αριστοτέλους; Μη μου πεις ότι δεν δίνει άρωμα, νοστιμιά και ιδιαίτερο χρώμα όταν περνάς δίπλα του και μοσχοβολούν τα ψητά κάστανα; Ο καστανάς σαν ανάμνηση, σαν φιγούρα με συντροφεύει και από τα παιδικά μου χρόνια στην Καβάλα. Δεν υπήρχε περίπτωση να κατεβούμε το χειμώνα στην παραλία ή στην κεντρική πλατεία και να μην πάρουμε ψητά κάστανα μέσα σε χωνάκι.

Σούπα βελουτέ κάστανου με μπέικον στην χύτρα ταχύτητας (ή στην κατσαρόλα)

Η βελουτέ κάστανου είναι μια σούπα ιδανική όχι μόνον γενικά για τον χειμώνα αλλά κυρίως για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Με μια νοστιμιά ...σχεδόν εξωπραγματική, με ελάχιστο φρέσκο ελαιολάδο, μια κουταλιά γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος  και με την ...τσαχπινιά του ψητού (σε νερό) μπέικον ανοίγει ευχάριστα το γιορτινό γεύμα σαν πρώτο πιάτο. Εύκολη στην παρασκευή της μπορεί να γίνει από το πρωί ή ακόμα και την προηγούμενη μέρα γιατί δεν χάνει καθόλου τη γεύση της αν ξαναζεσταθεί. Ιδανική για την εποχή!

Σούπα βελουτέ κάστανου με μπέικον στην χύτρα ταχύτητας (ή στην κατσαρόλα)

Σούπα βελουτέ κάστανου με μπέικον 
          
           Σούπα βελουτέ κάστανου με μπέικον στην χύτρα ταχύτητας (ή στην κατσαρόλα)
                  Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Πλούσια βελουτέ σούπα με κάστανο και καπνιστό μπέικον ιδανική για πρώτο πιάτο στο γιορτινό τραπέζι.
Μερίδες: 6
ΥΛΙΚΑ
    • 800 γρ. κάστανα (προβρασμένα), ψιλοκομμένα
    • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια             
    • 1 λίτρο ζωμό κότας *
    • 1 μεγάλο καρότο, ψιλοκομμένο
    • 120 ml κρασί, ξηρό ροζέ ή λευκό
    • 50 ml ελαιόλαδο
    • Αλάτι - Πιπέρι - 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
    • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (2% λιπαρά)
    • 6 φέτες καπνιστό μπέικον, 
    • Κρουτόν (προαιρετικά)
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Ψιλοκόβουμε στο multi τα κάστανα, τα κρεμμύδια και το καρότο.
        2. Βάζουμε το ελαιόλαδο στην χύτρα ταχύτητας και μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κάστανα, τα κρεμμύδια και το καρότο και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
        3. Σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε για άλλα 2-3 λεπτά μέχρις ότου εξατμιστεί το αλκοόλ.
        4. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το δεντρολίβανο και κλείνουμε τη χύτρα ταχύτητας.
        5. Μόλις αρχίσει να "σφυρίζει" χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 5 (με ανώτατο το 9) και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 10 λεπτά.** 
        6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε τον ατμό και μόλις η βαλβίδα "κατέβει" ανοίγουμε το καπάκι και αφήνουμε άλλα 5 λεπτά να "κρυώσει" λίγο.  
        7. Μετά, αφού αφαιρέσουμε το κλαδάκι δεντρολίβανου είτε πολτοποιούμε εντελώς τη σούπα με το ραβδομπλέντερ είτε σε δόσεις με το multi / πολυκόφτη.
        8. Ξαναβάζουμε τη σούπα στην χύτρα/κατσαρόλα και αν είναι αραιή την βράζουμε λίγο ακόμα μέχρι να φτάσει στην πυκνότητα που θέλουμε.
        9. Αν είναι πηχτή, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα και την αφήνουμε να πάρει μια βράση.
        10. Παράλληλα,  σε αντικολλητικό τηγάνι (χωρίς να ζεσταθεί) ρίχνουμε μέσα 1/2-2/3 φλιτζάνι τσαγιού νερό και βάζουμε τις φέτες του μπέικον ολόκληρες ή κομμένες.
        11. Το βάζουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις το νερό αρχίσει να βράζει τη χαμηλώνουμε σε μέτρια.
        12. Αφήνουμε το μπέικον να βράσει μέχρις ότου ψηθεί καλά από τη μια πλευρά και το γυρίζουμε και από την άλλη (χωρίς να προσθέσουμε νερό).
        13. Σερβίρουμε τη σούπα με το μπέικον, λίγο γιαούρτι και ελάχιστο ωμό ελαιόλαδο. Προαιρετικά, βάζουμε και μερικά κρουτόν.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        * Ο ζωμός έγινε από 1 κύβο ζωμό κότας χωρίς αλάτι και νερό.
        ** Φυσικά, μπορούμε να κάνουμε τη σούπα στην απλή κατσαρόλα κι επειδή όλα είναι ψιλοκομμένα χρειαζόμαστε περίπου 25-30 λεπτά.

        ΠΗΓΗ: Περιοδικό "Γαστρονόμος", Δεκέμβριος 2015 (Παραλλαγή από τη συνταγή της σεφ Κ.Φάκλαρη)

        Σούπα βελουτέ κάστανου με μπέικον στην χύτρα ταχύτητας (ή στην κατσαρόλα)
        Tante Kiki
        0 Comments
        No