Χοιρινή τηγανιά με πράσο και ξερά φρούτα


Χοιρινή πρασοτηγανιά με ξερά φρούτα

Η χοιρινή τηγανιά ανήκει στα ελληνικά έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η αυθεντική τηγανιά αποτελείται από χοιρινό λαιμό (συνήθως), περιέχει πάντα και λίγο λίπος και στην παραδοσιακή της ή πιο σύγχρονη μορφή με την προσθήκη διαφόρων υλικών είναι ένας θεσπέσιος μεζές για κρασί. Εδώ στη Βόρεια Ελλάδα, η χοιρινή τηγανιά γίνεται  συνήθως με πράσο και κρασί.

Χοιρινή πρασοτηγανιά με ξερά φρούτα

Ωστόσο, η τηγανιά που θα σας παρουσιάσω σήμερα είναι λίγο διαφορετική. Μια και διανύουμε την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς την εμπλούτισα λίγο προσθέτοντας πιπεριά Φλωρίνης, ξερά δαμάσκηνα και βερίκοκα και την έβρασα (για να μαλακώσει το κρέας) μέσα σε χυμό από πορτοκάλι, λεμόνι και μουστάρδα. Νομίζω, ότι έγινε ένας ακόμα πιο υπέροχος μεζές! Η νοστιμιά του χοιρινού με τη γλύκα των ξερών φρούτων και την ανεπαίσθητη γεύση της κόκκινης πιπεριάς την απογείωσαν με όλη τη σημασία της λέξης. Κι εδώ που τα λέμε, μπορεί η τηγανιά να είναι ένας ιδανικός μεζές αλλά αν τη συνδυάσουμε με λίγο πουρέ ή πατάτες τηγανιτές γίνεται και ένα καταπληκτικό κυρίως πιάτο.

Χοιρινή πρασοτηγανιά με ξερά φρούτα

Χοιρινή τηγανιά με πράσο και ξερά φρούτα
            
             Χοιρινή πρασοτηγανιά με ξερά φρούτα
        Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Η πιο πλούσια χοιρινή τηγανιά
Μερίδες: 6
ΥΛΙΚΑ
    • 1.200 γρ. χοιρινή τηγανιά (από λαιμό)
    • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες
    • 1 μεγάλο πράσο σε ροδέλες
    • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο
    • 1 ξερό κρεμμύδι σε φέτες
    • 2 καρότα σε ροδέλες
    • 12 ξερά βερίκοκα κομμένα στη μέση 
    • 12 ξερά δαμάσκηνα
    • 200 ml ξηρό κρασί ροζέ
    • 1 κ.γλ. μουστάρδα απαλή
    • Χυμό από 1 πορτοκάλι και 1/2 λεμόνι
    • 600 ml ζεστό νερό
    • 150 ml ελαιόλαδο
    • Αλάτι - Πιπέρι - Ρίγανη
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Σε κατσαρόλα*, βάζουμε το ελαιόλαδο και τα κομματάκια του χοιρινού και τα σοτάρουμε για 10-12 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία μέχρις ότου ροδίσουν βγάλουν τα υγρά τους και στεγνώσουν ξανά.
        2. Προσθέτουμε τα πράσα, τα καρότα, τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι και την πιπεριά και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για άλλα 5-6 λεπτά έως ότου μαραθούν.
        3. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει σε για 3-4 λεπτά μέχρις ότου εξατμιστεί το αλκοόλ.
        4. Προσθέτουμε το ζεστό νερό και αφήνουμε την τηγανιά να βράσει σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 50-55 λεπτά ακόμα με μισόκλειστο καπάκι.
        5. Εάν δούμε ότι τελειώνει το νερό προσθέτουμε λίγο ακόμα και δοκιμάζουμε με το πηρούνι για να δούμε ότι το κρέας έχει μαλακώσει.
        6. Στο τέλος αυτού του χρόνου, προσθέτουμε και τα κομμένα ξερά φρούτα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 20 λεπτά ακόμα.
        7. Όταν το κρέας μαλακώσει και είναι έτοιμο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το νερό να εξατμιστεί και την τηγανιά να μείνει με το λάδι της.
        8. Σερβίρουμε αμέσως με κρασί ροζέ.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        Μπορούμε να κάνουμε την τηγανιά και στη χύτρα ταχύτητας ιδιαίτερα αν το κρέας έχει χοντρές ίνες γιατί μαλακώνει καλύτερα. Ο χρόνος βρασμού είναι 40 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίζει η βαλβίδα της χύτρας. Όταν ανοίξουμε τη χύτρα ακολουθούμε την ίδια διαδικασία από το βήμα 6 και μετά.

        Χοιρινή πρασοτηγανιά με ξερά φρούτα
        Tante Kiki
        0 Comments
        No