Μπουτάκια κοτόπουλου με γιορτινό τραχανότο


Μπουτάκια κοτόπουλου με τραχανότο

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα μέρες γιορτής και ευκαιρίες για μαζώξεις οικογενειακές και φιλικές, ευκαιρίες να γεμίσει το σπίτι γέλια, χαρά αλλά και πολλές νοστιμιές. Κι αν η Πρωτοχρονιά είναι μια ευκαιρία για εορταστικό μπουφέ, τα Χριστούγεννα το καθιστό τραπέζι αποτελεί κλασσική και διαχρονική αξία.
Γαλοπούλα ή κοτόπουλο ολόκληρα, σε ρολό ή σε μπουτάκια ανάλογα με τα άτομα δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία γιατί θεωρείται σχεδόν στάνταρ για τα περισσότερα νοικοκυριά. Αρκετή σημασία, φυσικά, έχει η γέμιση και τα συνοδευτικά που θα "στρογγυλοκαθίσουν" στο τραπέζι με πρώτο λόγο τις διάφορες γεμίσεις που ταιριάζουν τέλεια στην μέρα.

Μπουτάκια κοτόπουλου με τραχανότο

Ωστόσο, το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι χρειάζεται την οργάνωσή του. 'Ετσι, κανείς δεν θα πει "όχι" σε μια δεύτερη γέμιση εκτός από τα υπόλοιπα συνοδευτικά. Να, λοιπόν, ακόμα μια ιδέα! Η κλασσική γέμιση με ρύζι, η σημερινή με τον τραχανά, κάποιες ψητές πατατούλες σκέτες ή με μανιτάρια και, φυσικά, μια σάλτσα για το πουλερικό, σαλάτες και ψωμί συνοδευμένα από το κρασί που αγαπάμε. Εξάλλου, πάντα υπάρχει και ένα γλυκό μετά το γεύμα, οπότε καλό είναι να μην γίνονται "καταχρήσεις".😉

Μπουτάκια κοτόπουλου με τραχανότο

Η σημερινή συνταγή έρχεται ακριβώς γι αυτό τον λόγο. Αποτελεί μια σπουδαία εναλλακτική της κλασσικής γέμισης με ρύζι με ένα προϊόν παραδοσιακά ελληνικό. Η αρχική συνταγή του σεφ Σ. Ευαγγέλου (του εμβληματικού σεφ του εστιατορίου του πασίγνωστου ξενοδοχείου Macedonia Palace, εδώ στη Θεσσαλονίκη) είναι μια παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη συνταγή από την περιοχή του Τυρνάβου. Φυσικά, μπορεί να είναι εορταστική αλλά σίγουρα είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο  που μπορείς να το απολαύσεις όποτε το επιθυμείς μια και δεν είναι καθόλου δύσκολο και τα υλικά του βρίσκονται στα περισσότερα ελληνικά σπίτια.

Μπουτάκια κοτόπουλου με  τραχανότο

Μπουτάκια κοτόπουλου με γιορτινό τραχανότο

          Μπουτάκια κοτόπουλου με τραχανότο
       Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Μια εναλλακτική πρόταση για το γιορτινό τραπέζι
Μερίδες: 4
ΥΛΙΚΑ
    • 4 μπουτάκια κοτόπουλου (με κόκκαλο)
    • χυμό από 1 πορτοκάλι
    • χυμό από 1 μικρό λεμόνι
    • 1 κ.γλ. μουστάρδα
    • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
    • Αλάτι - Πιπέρι - Πάπρικα γλυκιά - Ρίγανη
    • 1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο

    Για το τραχανότο
    • 100 γρ. κιμά
    • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 120 γρ. τραχανά σταρένιο γλυκό
    • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 1 πράσο (μόνον το πράσινο μέρος) ψιλοκομμένο
    • 50 ml ξηρό λευκό ή ροζέ κρασί
    • 6 ξερά βερίκοκα, κομμένα
    • 6 ξερά σύκα, κομμένα
    • 6 ξερά δαμάσκηνα, κομμένα
    • 4 κ.σ. cranberries αποξηραμένα μέσα σε 100 ml ροζέ (ή λευκό) κρασί, ξηρό
    • Αλάτι - Πιπέρι - 1 πρέζα μπαχάρι
    • 1 κομματάκι από ξύλο κανέλας
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
        2. Τοποθετούμε τα μπουτάκια στο ταψί και αφού ανακατέψουμε καλά τους χυμούς, το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα τα αλείφουμε και από τις δύο πλευρές.
        3. Ύστερα, τα πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά (αλάτι-πιπέρι-πάπρικα), προσθέτουμε τη ρίγανη και το δεντρολίβανο και προσεκτικά προσθέτουμε (όχι επάνω στο κοτόπουλο) 1 ποτήρι νερό.
        4. Καλύπτουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο (πιο εύκολα με το 2 σε ένα) το βάζουμε στο φούρνο για 45 λεπτά.

        Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το τραχανότο.
        1. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.
        2. Προσθέτουμε τον κιμά και τον αφήνουμε να σοταριστεί για 6-7 λεπτά (ή μέχρι να πάρει χρώμα), ανακατεύοντάς τον συχνά.
        3. Μετά, προσθέτουμε το πράσο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα αφήνουμε κι αυτά να σοταριστούν για 4-5 λεπτά.
        4. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά (μπαχάρι & κανέλα),  αλάτι και πιπέρι
        5. Σβήνουμε με 150 ml κρασί ροζέ ξηρό (ή λευκό) και αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
        6. Προσθέτουμε τον τραχανά, τον σοτάρουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε 150 ml ζεστό νερό.
        7. Ρίχνουμε και τα κομμένα ξερά φρούτα και αφήνουμε το τραχανότο να μαγειρευτεί για 5-6 λεπτά.
        8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε το τραχανότο στο ταψί με τα μπουτάκια, απλώνοντάς το καλά μέσα στο ζουμί από το κοτόπουλο.*
        9. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 170 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά περίπου.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        'Οταν βάλουμε το τραχανότο στο ταψί πρέπει να υπάρχει ζουμί έτσι ώστε να βράσει χωρίς να καεί.


        ΠΗΓΗ: Παραλλαγή από το περιοδικό "Γαστρονόμος", Δεκέμβριος 2015

        Μπουτάκια κοτόπουλου με τραχανότο


        Tante Kiki
        0 Comments
        No