Γλυκόξινο chutney (τσάτνεϊ) με παντζάρι, μήλο και cranberries


Γλυκόξινο chutney με παντζάρι, μήλο και cranberries

Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν όλο και περισσότερο οι αναζητήσεις-ιδέες για το γιορτινό τραπέζι αυξάνονται καθημερινά. Ένα από τα συνοδευτικά που λατρεύω κάθε εποχή αλλά κυρίως τώρα είναι οι πεντανόστιμες, γλυκόξινες μαρμελάδες με καταγωγή από την Αγγλία, που συνδυάζοντας λαχανικά, φρούτα, ξίδι και μπαχαρικά δίνουν μια άλλη γευστική νότα σε πλατό τυριών ή αλλαντικών, σε ψητά κρέατα και πουλερικά ακόμα και ψάρια αλλάζοντας την αισθητική τους. Ένα απλό burger απογειώνεται σε νοστιμιά με την προσθήκη του κατάλληλου chatney που, ανάλογα, με τις γευστικές προτιμήσεις του καθενός μπορεί να είναι γλυκόξινο ή καυτερό.

Γλυκόξινο chutney με παντζάρι, μήλο και cranberries

Ωστόσο, o αρχικός σκοπός των chutneys δεν ήταν παρά η συντήρηση των τροφίμων. Αυτή η μέθοδος πρώτα από τους Ρωμαίους και αργότερα από τους Βρετανούς που τα προώθησαν και στις αποικίες τους στην Ινδία, Αυστραλία και Αμερική. Τον 17ο αιώνα τα chutneys πωλούνταν στην Ευρώπη σαν προϊόν πολυτελείας. 


Όσον αφορά στην τεχνική της παρασκευής τους δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία ειδικά για κάποιον που φτιάχνει μαρμελάδες. Σημαντικό είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται για chutney να μην είναι παραώριμα ή χτυπημένα, να κόβονται σε μικρά κομμάτια λίγο πριν βράσουν και, βέβαια, να υπάρχει μια ξύλινα κουτάλα γιατί θέλουν ανακάτεμα (ειδικά λίγο πριν το τέλος βρασίματός τους).

Γλυκόξινο chutney με παντζάρι, μήλο και cranberries

To chutney που σου προτείνω σήμερα ανήκει στα γλυκόξινα και όχι στα καυτερά, όπως, ήδη, διάβασες στον τίτλο. Ταιριάζει απίστευτα με κίτρινα τυριά, με πουλερικά (ιδανικό για την Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα, πάπια ή κότα) αλλά απογειώνει και ένα πιάτο φάβα, μια βελουτέ πατατόσουπα ή κολοκυθόσουπα. Δεν θα χρειαστείς ιδιαίτερο χρόνο για την παρασκευή του και σίγουρα μπορείς, βάζοντάς το στο τραπέζι να απογειώσεις τη γεύση των υπολοίπων πιάτων σου. Ταιριάζει απίστευτα με τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα ή το ψητό κοτόπουλο αλλά επίσης και μια καλοψημένη μπριζόλα. Άκου με... δοκίμασέ το!😉

Γλυκόξινο chutney με παντζάρι, μήλο και cranberries

Chutney με παντζάρι, μήλο και cranberries
Γλυκόξινο chutney με παντζάρι, μήλο και cranberries

Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Γλυκόξινο chutney που ταιριάζει 
Ποσότητα : 2 βαζάκια των 250 γρ. 
ΥΛΙΚΑ
    • 350 γρ. παντζάρια, σε μικρούς κύβους *
    • 50 γρ. αποξηραμένα crunberris
    • 150 ml ροζέ κρασί ξηρό (ή κονιάκ)
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
    • 1 μεγάλο πράσινο μήλο, ψιλοκομμένο
    • 4 κ.σ. καστανή ζάχαρη
    • 4-5 κ.σ. ξίδι κόκκινο
    • 2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 κομματάκι από ξύλο κανέλας
    • 1 πρέζα γαρίφαλο
    • 1 πρέζα ρίγανη
    • 1 πρέζα τζίντζερ (σκόνη)
    • 1/2 κ.γλ. αλάτι
    • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Βάζουμε τα cranberris να μουλιάσουν στο κρασί (ή κονιάκ).
        2. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να σοταριστεί για 1-2 λεπτά, ώστε να μαλακώσει.
        3. Προσθέτουμε τα παντζάρια, το μήλο και τα αφήνουμε για 1 λεπτό να σοταριστούν ελάχιστα. 
        4. Προσθέτουμε τα cranberris με το κρασί, τη ζάχαρη, το κόκκινο ξίδι, το βαλσαμικό, το ξύλο κανέλας, το γαρίφαλο, τη ρίγανη, το τζίντζερ, το αλάτι, το πιπέρι και 1 ποτήρι νερό.
        5. Αφήνουμε το chutney να βράσει σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 30 λεπτά, περίπου, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μαλακώσουν τα παντζάρια.
        6. Αν δούμε ότι οι κύβοι του παντζαριού είναι ακόμα σκληροί μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα νερό και να παρατείνουμε τον χρόνο βρασίματος.
        7. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
        8. Διατηρούμε τα βάζα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για 1-2 εβδομάδες.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        Εάν θέλουμε να μειώσουμε λίγο τον χρόνο βρασίματος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα προβρασμένα παντζάρια που υπάρχουν στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.

        Γλυκόξινο chutney με παντζάρι, μήλο και cranberries
        Tante Kiki
        0 Comments
        No