Πάντα όταν τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, το διαδίκτυο γεμίζει με συνταγές για λιχουδιές ιδανικές για το διάλειμμα. Μια τέτοια συνταγή είναι και αυτή που θα σου προτείνω σήμερα. Μικρά μπισκοτένια κρουασάν ελιοπιτάκια που η ζύμη τους βασίζεται στην κλασσική κυπριακή ζύμη με χυμό πορτοκαλιού, απλά με τις συγκεκριμένες αναλογίες και λίγο περισσότερο παραμονή στο φούρνο γίνονται πιο μπισκοτένια. Εξάλλου, τη συγκεκριμένη ζύμη την έχω φτιάξει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια γιατί την λατρεύω και είναι, κυριολεκτικά, άχαστη!
Δεν έχεις λοιπόν παρά να τα φτιάξεις, να τα ξαπλώσεις στη λαμαρίνα του δικού σου φούρνου, να τα ψήσεις και αφού τα δοκιμάσεις και τα απολαύσεις, να ανεβάσεις (αν, βέβαια, θέλεις) μια φωτογραφία τους στο Instagram χρησιμοποιώντας το hashtag #tantekiki2016 κάνοντας και ένα tag στο @tantekiki2016.
Μπισκοτένια ελιοπιτάκια
Περιγραφή: Μικρά, τραγανά ελιοπιτάκια σε σχήμα κρουασάν
Μερίδες: 32 κομμάτια
ΥΛΙΚΑ
- 250 ml χυμό πορτοκαλιού
- 180 ml ελαιόλαδο ελαφρύ*
- 480-500 γρ. αλεύρι τύπου 00 (για πίτσα)**
- 2 κ.γλ. μπέικιν
- 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
- Αλάτι
Γέμιση
- 220 γρ. ελιές ψιλοκομμένες
- 5-6 φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα***
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σωταρισμένο (προαιρετικά)
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το λάδι με τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν σε δύο δόσεις.
- Ζυμώνουμε τόσο όσο να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Καλύπτουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα (περίπου).
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια των (220-230 γρ. περίπου).
- Κάθε κομμάτι το ανοίγουμε με τον πλάστη σε δίσκο και τον χωρίζουμε σε 8 κομμάτια τρίγωνα.
- Βάζουμε στη βάση του τριγώνου γέμιση και την απλώνουμε ελαφρώς προς μέχρι τη μέση του.
- Τυλίγουμε σε κρουασάν και πιέζουμε λίγο τις 2 πλευρές για να κλείσουν και να μην βγει η γέμιση κατά το ψήσιμο.
- Τοποθετούμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί τα κρουασάν-ελιοπιτάκια.
- Προαιρετικά, τα πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι ή λίγο παπαρουνόσπορο.
- Ψήνουμε για 28-30 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο και το πόσο ψημένα τα θέλουμε).
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και απολαμβάνουμε.
- Για να μείνουν τραγανά, τα διατηρούμε σε δοχείο αεροστεγώς κλεισμένο.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
* Αν δεν έχουμε ελαφρύ ελαιόλαδο, βάζουμε μισό ελαιόλαδο και μισό αραβοσιτέλαιο.
** Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά προσοχή στην ποσότητά του γιατί μπορεί να διαφοροποιηθεί. Σ' αυτή την περίπτωση βάζουμε το αλεύρι σε τρεις δόσεις μέχρι να επιτύχουμε τη μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
*** Αντί για ξερό δυόσμο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1/2-1 κ.γλ. ξερό δυόσμο.
**** Παπαρουνόσπορο βρίσκουμε, πλέον, σε όλα τα σούπερ μάρκετ ή σε μπαχαράδικα.