Μαρμελάδα κολοκύθας με μήλο, μπαχαρικά και καστανή ζάχαρη


Μαρμελάδα κολοκύθα με μήλο, μπαχαρικά και καστανή ζάχαρη

Καλό μήνα! Μπήκαμε στον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου και η κολοκύθα και τα μήλα είναι έχουν την τιμητική τους. Κάθε χρόνο κάνω μαρμελάδα μήλο με πορτοκάλι, μήλο με αχλάδι αλλά και σκέτο μήλο γιατί είναι μια μαρμελάδα που αγαπούμε πολύ όλοι στο σπίτι. Αυτή τη χρονιά, με έχει πιάσει μια "τρέλα" με την κίτρινη γλυκοκολοκύθα. 'Ετσι, εκτός από την κολοκυθόπιτα, την κολοκυθόσουπα, το ριζότο με κίτρινη κολοκύθα, την ψητή κολοκύθα αποφάσισα να φτιάξω και μαρμελάδα κολοκύθα αλλά όχι μόνη της, μαζί με μήλο. 

Μαρμελάδα κολοκύθα με μήλο, μπαχαρικά και καστανή ζάχαρη

Κολοκύθα και μήλο ταιριάζουν απίστευτα μεταξύ τους ως προς την περιεκτικότητα σε πηκτίνη (και τα δύο περιέχουν άφθονη) ακόμα και ως προς τα μπαχαρικά που αποζητούν για να αποκτήσουν απίστευτα αρώματα. Η καστανή, ακατέργαστη ζάχαρη είναι ιδανική γι αυτή την τόσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μαρμελάδα γιατί εκτός των άλλων της χαρίζει μια ιδιαίτερη επίγευση.

Μαρμελάδα κολοκύθα με μήλο, μπαχαρικά και καστανή ζάχαρη

Εξάλλου αυτή η μαρμελάδα είναι τόσο νόστιμη και αρωματική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια φέτα με βούτυρο ή τυρί κρέμα, σε ένα ωραιότατο κέικ βανίλιας ή σε ένα ακόμα πιο καταπληκτικό cheesecake ψυγείου με άρωμα και γεύση βανίλιας για να χαρίσει σε όλα φθινοπωρινή φορεσιά. 
Σου προτείνω να την δοκιμάσεις αυτή τη μαρμελάδα και είμαι σίγουρη ότι δεν θα απογοητευθείς αλλά θα θέλεις να έχεις όλο το χειμώνα ένα βαζάκι στο ψυγείο σου.

Μαρμελάδα κολοκύθα με μήλο, μπαχαρικά και καστανή ζάχαρη

Μαρμελάδα κολοκύθα με μήλο, μπαχαρικά και καστανή ζάχαρη

        Μαρμελάδα κολοκύθα με μήλο, μπαχαρικά και καστανή ζάχαρη
        Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Φθινοπωρινή, πολύ αρωματική μαρμελάδα
Μερίδες: 3 βαζάκια μαρμελάδας
ΥΛΙΚΑ
    • 800 γρ. κολοκύθα τριμμένη
    • 400 γρ. μήλα τριμμένα
    • 600-650 γρ. καστανή ζάχαρη*
    • 1 φακελάκι ζαχαροβανίλια
    • 1/2 κ.γλ. κανέλα (σκόνη)
    • 1/3 κ.γλ. τζίντζερ (σκόνη)
    • 1 πρέζα γαρίφαλο (σκόνη)
    • 200 ml χυμό μήλου
    • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Βάζουμε σε κατσαρόλα την τριμμένη κολοκύθα, το τριμμένο μήλο, το χυμό μήλου και από πάνω ρίχνουμε τη ζάχαρη.
        2. Αφήνουμε 2-3 ώρες για να βγάλουν τα υγρά τους και να λιώσει η καστανή ζάχαρη.
        3. Βάζουμε τη μαρμελάδα να βράσει σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, προσθέτοντας το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρίφαλο.
        4. Αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει μέχρις ότου να εξατμιστούν τα υγρά της, να πήξει και να δέσει καλά όπως κάθε άλλη μαρμελάδα (περίπου 40-45 λεπτά).
        5. Όταν δούμε ότι η μαρμελάδα έχει αρχίσει να "δένει", προσθέτουμε την ζαχαροβανίλια και το χυμό λεμονιού.
        6. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το βράσιμο.
        7. Αφού η μαρμελάδα πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τα βαζάκια μας, τα οποία έχουμε ήδη αποστειρώσει.
        8. Κλείνουμε καλά με τα καπάκια και τα τοποθετούμε ανάποδα επάνω σε μια πετσέτα κουζίνας μέχρι να κρυώσουν.
        9. Τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος ή ακόμα καλύτερα μέσα στο ψυγείο μια και η μαρμελάδα μας έχει λίγη ζάχαρη (που λειτουργεί σαν συντηρητικό).
        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        * Για εξοικονόμηση ενέργειας (δηλαδή λιγότερη ώρα βράσιμο) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ζάχαρη για μαρμελάδα (ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας για το βράσιμο γιατί η μαρμελάδα πήζει πολύ πιο γρήγορα).
        * Αν δεν θέλουμε η μαρμελάδα μας να έχει σκούρο χρώμα βάζουμε 1 ξυλάκι κανέλας και  3-4 καρφάκια γαρίφαλου σε ένα μικρό τουλπάνι ή τούλι, το δένουμε με κλωστή μαγειρικής και το βάζουμε στην κατσαρόλα κατά το βράσιμο της μαρμελάδας για να βγάλει τα αρώματά του (και όχι σκόνη κανέλας και γαρίφαλου). Ωστόσο η ένταση των αρωμάτων δεν θα είναι η ίδια.

        Μαρμελάδα κολοκύθα με μήλο, μπαχαρικά και καστανή ζάχαρη


        Tante Kiki
        0 Comments
        No