Τί μπορεί να πει κανείς για μια σαλάτα; Αναμφισβήτητα το λάχανο με το καρότο είναι η απόλυτη χειμερινή σαλάτα που ελάχιστοι δεν αγαπούν. Κι όταν αυτή η σαλάτα γίνεται ακόμα πιο πλούσια με κράνμπερις, φουντούκια και dressing μελιού τότε δεν μπορεί κανείς να της αντισταθεί. Η επιτομή του πώς μια απλή σαλάτα μπορεί άνετα να χαραχθεί στη γευστική μας μνήμη με μια και μόνη ιδιαιτερότητά της... το σοτάρισμα των υλικών της.
Εξάλλου, καθώς γιορτάζουμε την εθνική μας επέτειο και το γιορτινό τραπέζι θα έχει την τιμητική του, η ιδιαίτερη αυτή λαχανοκαροτοσαλάτα είναι ό,τι πρέπει. Λάτρεψα την ιδέα του σοταρίσματος του λάχανου και του καρότου (ιδέα που ανήκει στη γνωστή σεφ Μ.Λαμπράκη) και μαζί με αυτά έβαλα στο τηγάνι και το φρέσκο κρεμμυδάκι αλλά και τα φουντούκια.
Η γλυκόξινη νότα των cranberries αλλά και το dressing με το μέλι, το ξίδι και το χυμό λεμονιού απογείωσε τη γεύση αυτής της συνηθισμένης σαλάτα και την μεταμόρφωσε σε μια ιδιαίτερη γευστική εμπειρία. Ένα είναι σίγουρο, αν προσθέσεις και κρουτόν μπορείς να την απολαύσεις και μόνη της σαν ένα ελαφρύ βραδινό. Ωστόσο, ταιριάζει δίπλα σε όποιο κύριο πιάτο κι αν υπάρχει είτε αυτό είναι κρέας, πουλερικό, μπιφτέκι ή ακόμα και ζυμαρικά.
Λαχανοκαροτοσαλάτα με crunberries, φουντούκια & dressing μελιού
Περιγραφή : Μια ιδιαίτερα νόστιμη και πρωτότυπη λαχανοκαροτοσαλάτα με φουντούκια
Μερίδες: 4
ΥΛΙΚΑ
- 3-4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- 1/2 μέτριο λάχανο ψιλοκομμένο
- 2 μέτρια καρότα καθαρισμένα και χοντροτριμμένα
- 3-4 κ.σ. αποξηραμένα κράνμπερις
- 2-3 κ.σ. φουντούκια χοντροσπασμένα
- Λίγο χυμό πορτοκαλιού για τα κράνμπερις
Dressing
- 1 κ.γλ. μέλι
- 2 κ.σ. μηλόξιδο
- 1 κ.σ. λεμόνι
- 2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
- Αλάτι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμυδάκι, το λάχανο και τα καρότα.
- Βάζουμε στο χυμό πορτοκαλιού τα αποξηραμένα κράνμπερις μέχρι να τα προσθέσουμε στη σαλάτα μας.
- Αφήνουμε τα λαχανικά της σαλάτας να σοταριστούν για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε στο τηγάνι και τα χοντροσπασμένα φουντούκια και τα αφήνουμε για 1 λεπτό να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Μεταφέρουμε τη σαλάτα στο πιάτο που θα τη σερβίρουμε.
- Προσθέτουμε και τα κράνμπερις (χωρίς το χυμό πορτοκαλιού).
Dressing
- Στο τηγάνι που σοτάραμε τη σαλάτα ρίχνουμε το μέλι και το ζεσταίνουμε ελαφρώς για γίνει πιο λεπτόρευστο.
- Βάζουμε σε βαζάκι, το μέλι, το μηλόξιδο, το χυμό λεμονιού, το χυμό πορτοκαλιού και αλάτι.
- Ανακατεύουμε τα υλικά ανακινώντας το βαζάκι και προσθέτουμε το dressing στη σαλάτα.
- Απολαμβάνουμε αμέσως τη σαλάτα, κατά προτίμηση χλιαρή.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και κρουτόν.