Ήθελα νιόκι! Όχι οποιαδήποτε νιόκι αλλά νιόκι πατάτας... εκείνα τα μικρά, λαχταριστά νιόκι που όταν πρωτοπήγα στην Ιταλία τα πέρασα για φασόλια! Οποία αθωότης αλλά και ασχετοσύνη!!!! Εν μέρει λογικό, λόγω ηλικίας! Αλλά με το που το δάγκωσα ήταν κάτι διαφορετικό και σίγουρα όχι φασόλι και μάλιστα με λευκή σάλτσα! Γιατί... λευκή σάλτσα είχε το πιάτο που είχα παραγγείλει. Και τότε ρώτησα αφήνοντας κατά μέρος τη ντροπή μου! Μα να μην ξέρω τί ήταν αυτό που έτρωγα!! Αυτή ήταν η στιγμή που αγάπησα τα νιόκι αυτά τα παραδοσιακά ζυμαρικά με καταγωγή από τη ρωμαϊκή εποχή.
Βέβαια, ως μεγάλη φαν της Ιταλικής κουζίνας δεν θα μπορούσα να μην δοκιμάσω ένα σωρό πιάτα της, τα νιόκι όμως παρέμειναν τα αγαπημένα μου όπως και οι κόκκινες σάλτσες τύπου αραμπιάτα. Και βέβαια, δεν μπορώ παρά να ομολογήσω ότι τα φρέσκα, σπιτικά νιόκι έχουν άλλη νοστιμιά σε σχέση με αυτά που αγόρασα που ήταν απλά καλά αλλά σ' αυτή την περίπτωση που ο χρόνος ήταν λιγοστός κι εγώ ήθελα νιόκι μια χαρά έκαναν τη δουλειά τους. Ωστόσο, υπόσχομαι λίαν συντόμως να φτιάξω σπιτικά νιόκι.
Αααα και κάτι ακόμα που ξέχασα... στην κόκκινη σάλτσα που, εδώ που τα λέμε, μπορεί να είναι ιταλικού τύπου αλλά είναι και ελληνικού τύπου και μια που τα νιόκι δεν ήταν σπιτικά πρόσθεσα ένα ελληνικότατο, αγαπημένο αλλαντικό, ίσως από τα πιο γευστικά της χώρας μας... το σύγλινο Μάνης. Ε λοιπόν, ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά! Απογείωσε το πιάτο και κανείς δεν μπόρεσε να του αντισταθεί παρά τα αρχικά σχόλια του τύπου "εεε, αφού δεν είναι σπιτικά νιόκι...". Δεν έχεις παρά να τα δοκιμάσεις κι εσύ και να μου πεις!
Νιόκι με κόκκινη σάλτσα και Σύγλινο Μάνης
Περιγραφή : Νιόκι πατάτας θεϊκής νοστιμιάς με κόκκινη σάλτσα τύπου Αματριτσιάνα και Σύγλινο Μάνης.
Μερίδες: 4-6
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. νιόκι πατάτας
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 120 γρ. Σύγλινο Μάνης σε κύβους
- 4 μέτριες ντομάτες ώριμες τριμμένες
- 4 ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 100 γρ. Πεκορίνο Αμφιλοχίας
- Αλάτι - Πιπέρι μαύρο - Πάπρικα (γλυκιά ή καυτερή)
- 1/2 κ.γλ. ζάχαρη (προαιρετικά)
- 1 μικρή πιπερίτσα καυτερή ή λίγο μπούκοβο (γλυκό ή καυτερό)
- Φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Βράζουμε τα νιόκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Μέχρι να βράσουν και να ανέβουν στην επιφάνεια (οπότε πρέπει να τα βγάλουμε από το νερό) βάζουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.
- Σοτάρουμε το σκόρδο και το σύγλινο κι (αν βάλουμε) την πιπερίτσα.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες (ψιλοκομμένες και τριμμένες).
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 7-8 λεπτά μέχρι να γίνει λίγο πιο παχύρρευστη.
- Προσθέτουμε λίγο από το πεκορίνο και τα νιόκι.
- Ανακατεύουμε προσεκτικά και σερβίρουμε με τα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού και το υπόλοιπο πεκορίνο.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Εάν δούμε ότι η σάλτσα έχει πυκνώσει περισσότερο απ' ότι θέλουμε προσθέτουμε λίγο από το νερό που βράσαμε τα νιόκι για να την αραιώσουμε.