Φλογέρες κολοκύθας με σπιτικό φύλλο κρούστας


Φλογέρες κολοκύθας με λεπτό, σπιτικό φύλλο κρούστας

Υπάρχει άλλη γλυκιά πίτα που να την λατρεύει τόσος κόσμος; Προσωπικά, αμφιβάλλω με εξαίρεση τη μηλόπιτα. Άκρως φθινοπωρινή η γλυκιά κολοκυθόπιτα που βλέπετε με φιστίκι Αιγίνης, σταφίδες, κανέλα και γαρίφαλο. Από το χρώμα μέχρι το άρωμα και τη γεύση της, η κολοκυθόπιτα τούτη φωνάζει "φθινόπωρο". 

Φλογέρες κολοκύθας με λεπτό, σπιτικό φύλλο κρούστας

Ωστόσο, τούτη η γλυκιά κολοκυθόπιτα έχει κι ένα άλλο μυστικό που την κάνει ακόμα πιο νόστιμη και ιδιαίτερη, κι αυτό το "μυστικό" δεν είναι άλλο από το χειροποίητο φύλλο κρούστας που τυλίγει τρυφερά την πλούσια γέμιση. Ένα φύλλο, που η ζύμη του έγινε με αλεύρι για τσουρέκι και απλό νεράκι. Αλλά, το μυστικό για την ελαστική ζύμη που ανοίγει πανεύκολα σε ένα πολύ λεπτό φύλλο βρίσκεται στο λάδι (όποιο κι αν είναι αυτό) μέσα στο οποίο την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου. Τότε είναι που η γλουτένη ενεργοποιείται και η ζύμη γίνεται ελαστική και ανοίγει εύκολα. Κι αν προκύψει ξαφνικά κάτι και ξεχάσετε τη ζύμη για περισσότερη ώρα μέσα στο λάδι μην ανησυχήσετε καθόλου, καλό θα κάνει... κακό δεν θα κάνει.

Φλογέρες κολοκύθας με λεπτό, σπιτικό φύλλο κρούστας

Δες το βιντεάκι για να καταλάβεις πόσο τραγανό γίνεται το φύλλο...


Αλλά, γιατί φλογέρες και όχι πίτα ταψιού; Χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο, μάλλον τα φύλλα σε οδηγούν προς τα εκεί όταν τα βλέπεις να ανοίγουν τόσο εύκολα και τόσο απλά με λίγο κόρν φλάουρ και γίνονται σχεδόν διάφανα
Και η γέμιση; Η γέμιση, ειδικά αν πρόκειται για την βρασμένη στον ατμό κολοκύθα που την βρίσκουμε στα ψυγεία των μάρκετ, γίνεται σε χρόνο ρεκόρ με υλικά που όλοι τα έχουμε στα ντουλάπια της κουζίνας μας. Βέβαια, αν καθαρίσουμε μικρή κολοκύθα θέλει λίγο περισσότερο χρόνο αλλά προκειμένου να δοκιμάσεις κάτι τόσο νόστιμο... χαλάλι του!

Φλογέρες κολοκύθας με λεπτό, σπιτικό φύλλο κρούστας

Πάμε να διαβάσεις τη συνταγή και να αποφασίσεις αν θέλεις να την φτιάξεις.

Σπιτικό φύλλο κρούστα
Φλογέρες κολοκύθας με λεπτό, σπιτικό φύλλο κρούστας

Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Ζύμη ιδανική για λεπτό φύλλο πίτας ή γλυκών όπως εδώ που κάνουμε τις φλογέρες κολοκύθας.
Μερίδες: 6 - 8 φύλλα με διάμετρο 24-26 εκ.
ΥΛΙΚΑ
    Για το σπιτικό φύλλο κρούστας
    • 250 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, κοσκινισμένο
    • 155 γρ. χλιαρό νερό
    • 1/2 κ.γλ. αλάτι
    • 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
    • 1 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
    • 1 κ.γλ. μηλόξιδο
    • Μείγμα αραβοσιτέλαιο και ελαιόλαδου για να αφήσουμε τη ζύμη 
    • Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

    Για τη γέμιση 
    • 600 γρ. κολοκύθα τριμμένη*
    • 150 φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο
    • 180 γρ. ζάχαρη καστανή
    • 100 γρ. σταφίδες ξανθές
    • 3 κ.γλ. κανέλα
    • 1 κ.γλ. γαρίφαλο (τριμμένο)

    • Ελαιόλαδο για το ταψί και το ψήσιμο
    • Άχνη ή μέλι για το σερβίρισμα  - φιστίκι Αιγίνης  - κανέλα
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        Για τη ζύμη
        1. Βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι σε ένα μπολ με το αλάτι, τη ζάχαρη, το αραβοσιτέλαιο και το μηλόξιδο.
        2. Προσθέτουμε το νερό σε 2 δόσεις, έτσι ώστε να ελέγχουμε τυχόν διαφοροποιήσεις λόγω θερμοκρασίας περιβάλλοντος αλλά και μάρκας αλεύρου.
        3. Ζυμώνουμε περίπου 5-6 λεπτά  και μέχρι να έχουμε μια μέτρια προς μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
        4. Βάζουμε λίγο αραβοσιτέλαιο στο μπολ που ζυμώσαμε και αφού αλείψουμε καλά τη ζύμη την αφήνουμε στο μπολ, σκεπασμένη με μεμβράνη για 50 - 60 λεπτά. Όσο περισσότερο η ζύμη μένει μέσα στο λάδι τόσο πιο ελαστική γίνεται.
        5. Ύστερα, παίρνουμε τη ζύμη και, όπως είναι "μπάλα" την χωρίζουμε σε 6 ή 8 κομμάτια.
        6. Καλύπτουμε τα κομμάτια με νισεστέ, βάζουμε και λίγο νισεστέ στο τραπέζι και ανοίγουμε φύλλο όσο πιο λεπτό μπορούμε προσπαθώντας η διάμετρός του να φτάσει τα 30 - 40 εκατοστά και να γίνει σχεδόν διαφανές.
        7. Αν θέλουμε μπορούμε να διατηρήσουμε τα φύλλα για 15 μέρες στην κατάψυξη ή για 2-3 μέρες στο ψυγείο αρκεί να καλύψουμε κάθε φύλλο με διαφανή μεμβράνη ή αντικολλητικό χαρτί, να τα τυλίξουμε σε ρολό όπως τα έτοιμα και να τα βάλουμε σε σακούλα ψυγείου ή κατάψυξης.

        Για τη γέμιση
        1. Τρίβουμε στον τρίφτη την φρέσκια κολοκύθα (ή ψιλοκόβουμε την κολοκύθα στον ατμό που βρίσκουμε στα ψυγεία των μάρκετ) και την βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, την τρίβουμε λίγο και την αφήνουμε για 10-15 λεπτά να βγάλει τα υγρά της. 
        2. Την βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και τις σταφίδες που τις έχουμε μουσκέψει (προαιρετικά) σε λίγο κονιάκ και ανακατεύουμε.
        3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς Κελσίου.
        4. Απλώνουμε ένα ένα τα φύλλα, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, βάζουμε τη γέμιση στην μακριά άκρη και τυλίγουμε τις φλογέρες.
        5. Τις τοποθετούμε σε ταψί** καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
        6. Βάζουμε στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 20-25 λεπτά (ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου) και μέχρι να δούμε ότι έχουν πάρει ένα ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.
        7. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα ή λίγο μέλι και φιστίκι Αιγίνης.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        * Αντί για φρέσκια κολοκύθα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κομμάτια κολοκύθας (ελαφρώς βρασμένης στον ατμό) που υπάρχουν στα ψυγεία των μάρκετ ακολουθώντας την ίδια διαδικασία απλά χωρίς να τα τρίψουμε στον τρίφτη αλλά να τα "μικρύνουμε" ελαφρώς με το πιρούνι ή να τα ψιλοκόψουμε έτσι ώστε να τυλίγονται πιο εύκολα οι φλογέρες.
        ** Για να χωρέσουν όλες οι φλογέρες χρησιμοποιούμε λαμαρίνα φούρνου.

        Φλογέρες κολοκύθας με λεπτό, σπιτικό φύλλο κρούστας
        Tante Kiki
        0 Comments
        No