Ψήσατε κοτόπουλο στο φούρνο και περίσσεψε ή μήπως πρόκειται να ψήσετε κοτόπουλο και φοβάστε ότι θα περισσέψει; Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πάντα λύσεις για να μην πετάμε 'φαγητό'.
Εδώ και αρκετό καιρό κυριολεκτικά βομβαρδιζόμαστε από διαφημίσεις, δηλώσεις και προτροπές για να μειώσουμε τη σπατάλη φαγητού. Η αλήθεια είναι ότι όλο και περισσότερο η ανάγκη αυτή γίνεται επιτακτική. Η μια κρίση μετά την άλλη, οικονομική, ενεργειακή, επισιτιστική, τώρα ο πόλεμος μας το θυμίζει και μας το τονίζει. Η σημερινή, λοιπόν συνταγή, ανήκει σ' αυτή την κατηγορία συνταγών.
Ωστόσο ανήκει και σε μια άλλη κατηγορία, στην κατηγορία "λαχταριστό, σπιτικό φαγητό" που είναι σίγουρο ότι θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Μιλάμε για μια ανοιχτή πίτα!! Ποιος θα την αρνηθεί; Ελάχιστοι οι 'Ελληνες (αλλά και οι ξένοι) που δεν απολαμβάνουν μια πίτα... αν και όλοι έχουν τις προτιμήσεις τους.
Ψητό κοτόπουλο με κρέμα γιαουρτιού σε ζύμη πίτσας
Περιγραφή : Μια εύκολη πίτα με το κοτόπουλο της προηγούμενης μέρας
Μέγεθος : Ταψί 25x35 εκ.
ΥΛΙΚΑ
- 400 γρ. αλεύρι
- 2 κ.σ. λάδι
- 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 150-180 ml χλιαρό νερό
- 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
Για τη γέμιση
- 2 ψητά μπουτάκια κοτόπουλου, ψιλοκομμένα
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 1 πιπεριά κίτρινη
- 1 πιπεριά πορτοκαλί
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες ή κομματάκια
- 200 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
- 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη (χωρίς το ζουμί της)
Για την επικάλυψη
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
- 150 γρ. γιαούρτι
- 3 κ.σ. πέστο βασιλικού
- 1 κ.γλ. μουστάρδα απαλή
- Αλάτι & Πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για τη ζύμη
- Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε καλά όλα τα υλικά εκτός από το νερό το οποίο προσθέτουμε σε 2-3 δόσεις καθώς ζυμώνουμε.
- Η τελική ζύμη είναι απαλή και δεν κολλάει στα χέρια.
- Την αφήνουμε για 1 ώρα σκεπασμένη να φουσκώσει πριν την απλώσουμε στο ταψί.
- Ύστερα, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο το ταψί μας, το πασπαλίζουμε (εάν θέλουμε) με λίγο ψιλό σιμιγδάλι και απλώνουμε τη ζύμη μας.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στην ένδειξη για πίτσα (ή στον αέρα και αντιστάσεις) στους 220 βαθμούς.
Για τη γέμιση
- Κόβουμε τις πιπεριές σε καρεδάκια ή ροδέλες.
- Βάζουμε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και αφήνουμε να μαραθεί για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε και τις πιπεριές και τις αφήνουμε για 2-3 λεπτά έτσι ώστε να μαραθούν λίγο κι αυτές.
- Αφήνουμε τα λαχανικά να κρυώσουν πριν τα τοποθετήσουμε επάνω στη ζύμη.
- Ρίχνουμε στη ζύμη τη μισή μοτσαρέλα, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο κοτόπουλο.
- Τελειώνουμε προσθέτοντας την υπόλοιπη μοτσαρέλα.
Για την επικάλυψη
- Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε καλά όλα τα υλικά.
- Περιχύνουμε με το μείγμα αυτό την πίτσα μας.
- Βάζουμε στο φούρνο στην κάτω σχάρα και ψήνουμε την πίτσα για 10-15 λεπτά ή μέχρις ότου ροδοκοκκινήσει, προσέχοντας να μην την παραψήσουμε για να μείνει ζουμερή.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η πίτα αυτή μπορεί να γίνει και μια ωραία αλμυρή τάρτα αν αντικαταστήσουμε τη ζύμη που σας δίνω με τη ζύμη της τάρτας.