Αν ανήκεις σ' αυτούς που δεν τους αρέσει η σοκολάτα ή οι μπανάνες μπορείς να κλείσεις αμέσως τη σελίδα αυτή. Ανήκεις όμως σε αυτούς τους ελάχιστους που δεν αγαπούν το πάντρεμα αυτών των δύο υλικών; Για σκέψου... θέλεις να χάσεις αυτό που σε περιμένει αν συνεχίσεις να διαβάζεις; Φαντάζομαι πως όχι!! Άρα, καλά πας... συνέχισε το διάβασμα.
Αυτή η τούρτα έχει πολλά πλεονεκτήματα. Πάμε να τα δούμε ένα ένα; Είναι εύκολη ακόμα και για τον πιο αρχάριο στην κουζίνα, δεν χρειάζεται ψήσιμο και, βέβαια, η γεύση της είναι θεϊκή, χωρίς υπερβολές! Κουβερτούρα, κρέμα τζιαντούγια με υπέροχη φουντουκένια γεύση, μπισκότα digestive, καραμελωμένες μπανάνες και τριμμένο φουντούκι από πάνω! Αναρωτιέμαι, υπάρχει κανείς που να μπορεί να της αντισταθεί;
Και για να καταλάβεις τί ακριβώς λέω και περιγράφω, ρίξε μια ματιά στη φωτογραφία αυτή με το κομμάτι. Τι λες... δεν έχω δίκιο σε όσα σου περιέγραψα παραπάνω; Αυτό έκανα την βροχερή Κυριακή που η κακοκαιρία "Eva" σφυροκοπούσε με μανία τα πάντα εκεί έξω. Και δεν το μετάνιωσα! Τί λες... θα τη φτιάξεις;
Τούρτα σοκολάτα τζιαντούγια με καραμελωμένες μπανάνες
Περιγραφή : Ιδανική τούρτα για τους λάτρεις του συνδυασμού σοκο-μπανάνα.
Μερίδες: 6 (φόρμα ή τσέρκι 20-22 εκ.)
ΥΛΙΚΑ
- 250 γρ μπισκότα digestive
- 120 γρ. βούτυρο
- 40 γρ. ψιλοκομμένα φουντούκια
Για τις καραμελωμένες μπανάνες
- 2-3 μεγάλες μπανάνες σε ροδέλες
- 30 γρ. βούτυρο
- 4-5 κ.σ. ζάχαρη καστανή
Για την κρέμα τζιαντούγια
- 200 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 100 ml γάλα
- 200 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομματάκια
- 200 γρ. κρέμα σοκολάτας τζιαντούγια (Sissini)*
- 1 κ.σ. βούτυρο
Για τη διακόσμηση
- 3 μπισκότα τριμμένα ή φουντούκια τριμμένα ή 1 καραμελωμένη μπανάνα
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Βάση- Σπάμε τα μπισκότα και τα φουντούκια μέχρι να θρυμματιστούν εντελώς και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο.
- Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και βάζουμε σε μια φόρμα τάρτας ή σε ένα τσέρκι.
- Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και τοποθετούμε τις μπανάνες.
- Είναι σημαντικό, οι μπανάνες να είναι τοποθετημένες σε μια στρώση για να καραμελώσουν σωστά.**
- Τις καλύπτουμε με τη ζάχαρη και τις αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 2 περίπου λεπτά.
- Μόλις οι μπανάνες μαλακώσουν και καραμελώσουν, τις βγάζουμε από το τηγάνι σε ένα πιάτο και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν τις τοποθετήσουμε επάνω στη μπισκοτένια βάση μας.
- Για την κρέμα τζιαντούγια
- Σε κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το βούτυρο να ζεσταθούν (όχι να βράσουν ή να κάψουν).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κομμένη κουβερτούρα και την τζιαντούγια.
- Περιμένουμε 1-2 λεπτά και ανακατεύουμε καλά έως ότου έχουμε μια καλά ομογενοποιημένη και λεία κρέμα.
- Την αφήνουμε να κρυώσει για 4-5 λεπτά και την ρίχνουμε επάνω στις μπανάνες.
- Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για 4-5 ώρες ή για μια νύχτα.
- Όταν η τούρτα είναι έτοιμη, εάν είναι σε τσέρκι την ξεφορμάρουμε και την διακοσμούμε με θρυμματισμένα μπισκότα, φουντούκια ή/ και καραμελωμένες μπανάνες.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
* Φυσικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και την αγαπημένη μας πραλίνα φουντουκιού.
** Εάν το τηγάνι που θα καραμελώσουμε τις μπανάνες είναι μικρό, τις καραμελώνουμε σε δύο δόσεις, χωρίζοντας τα υλικά στα δύο.
*** Όταν τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο καλό είναι να μπορούμε να την καλύψουμε με διαφανή μεμβράνη για να μην πάρει μυρωδιά από άλλα τρόφιμα που βρίσκονται εκεί. Δηλαδή, φροντίζουμε η κρέμα να μην φτάνει μέχρι επάνω στη ταρτιέρα ή στο τσέρκι.