Κριθαρότο με καλαμαράκια

Πεντανόστιμο φαγητό, παραλλαγή του κλασσικού πιάτου όπου τα καλαμαράκια κάνουν παρέα με ρυζάκι... εδώ κάνουν παρέα με κριθαράκι.  Ένα από τα αγαπημένα φαγητά των γονιών μου που κι εγώ το τιμώ άνετα, παρά το γεγονός ότι δεν "πετάω τη σκούφια" μου για θαλασσινά. Με όλα όμως τα αρωματικά που έχει το συγκεκριμένο πιάτο γίνεται πεντανόστιμο και δεν μυρίζει καθόλου "ψαρίλα" (γιατί αυτό είναι το πρόβλημά μου με τα ...συμπαθή, κατά τα άλλα, θαλασσινά! -:)).
Τη φορά αυτή το έφτιαξα με τις οδηγίες της μανούλας μου και το θυμήθηκε, γιατί είχε καιρό να το φτιάξει, διαβάζοντας κάποια συνταγή για καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι στο περιοδικό "Γαστρονόμο" του Οκτωβρίου. Έτσι, μου έκανε πρακτικό σεμινάριο για το πώς μαγειρεύεται το συγκεκριμένο φαγητό! -:))
Με φρέσκα ή κατεψυγμένα καλαμαράκια είναι ένα πιάτο που θέλει λίγο χρόνο κατά την προετοιμασία του αλλά που, παρ' όλα αυτά, του το συγχωρείς με την πρώτη μπουκιά που φτάνει στο στόμα... όταν σε ανταμείβει πλουσιοπάροχα με τη νοστιμιά και τη γλύκα του! Αν, δε, συνδυαστεί και με μια ωραία μαρουλοσαλάτα... τότε η γευστική απόλαυση ...απογειώνεται!
Αν σας έπεισα να το δοκιμάσετε... ελάτε ...να το φτιάξουμε μαζί... αν πάλι δεν σας έπεισα τότε... επισκεφθείτε κάποια άλλη σελίδα του  Tante Kiki για να βρείτε ποιά νοστιμιά θα σας πείσει να ...ασχοληθείτε μαζί της!!! -:)))
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
1.200 γρ. καλαμάρια κομμένα σε ροδέλες (φρέσκα ή κατεψυγμένα)*
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
300 γρ. κριθαράκι (σε όποιο μέγεθος μας αρέσει)
200 ml λευκό κρασί
110 γρ. κουκουνάρια καβουρδισμένα
60 γρ. σταφίδες μαύρες 
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μικρή ντοματούλα πολτοποιημένη (χωρίς τους σπόρους)
1 φύλλο δάφνης
120 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία.
Βάζουμε τις σταφίδες μέσα σε λίγο λευκό κρασί και τις αφήνουμε να μουλιάσουν για 30 λεπτά.
Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε να μαραθούν τα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι για 5-6 λεπτά ή έως ότου μαραθούν.
Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τα αφήνουμε να σοταριστούν για λίγο.
Ύστερα τα σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφού πάρουν 1-2 βράσεις, προσθέτουμε 1 1/2 ποτήρι νερό και την πολτοποιημένη ντομάτα.
Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν (γύρω στα 10-15 λεπτά ανάλογα με το πόσο σκληρά είναι).
Ύστερα, προσθέτουμε το κριθαράκι, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, το μαϊντανό, τον άνηθο, το φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι και ζεστό νερό, αν χρειάζεται, τόσο όσο να βράσει το κριθαράκι (ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευασίας) και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό παρέα με λευκό κρασάκι.
* Εμείς το φτιάξαμε με καλαμαράκια έτοιμα κομμένα σε ροδέλες... εσείς διαλέξτε τα καλαμαράκια που προτιμάτε κι αν θέλετε το πιάτο για ένα πιο επίσημο τραπέζι... δεν έχετε παρά να πάρετε ολόκληρα τα καλαμαράκια και να τα γεμίσετε με το κριθαράκι!

29 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό πιάτο! Οι σταφίδες και το κουκουνάρι ταιριάζουν πολύ με τα καλαμαράκια! Μου αρέσει και η ιδέα να τα γεμίσεις, αλλά και έτσι δείχνει τέλειο το φαγητό (και γίνεται πολύ πιο γρήγορα)!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι και το να τα γεμίσεις είναι μεν πιο όμορφο αλλά το να τα φτιάξεις έτσι είναι πολύ πιο γρήγορο και πρακτικό για καθημερινό φαγητό!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Para poli oreo Kiki!
    Poli aromatiko kai m atesoun oi stafides sta fagita.
    Exo xtapodaki kalokairino sti katapsiksi. Tha to ftiakso!
    Kali sou mera!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Πέπη μου και ναι είναι αρωματικό και γλυκό στη γεύση από τις σταφίδες. Είναι μια λιχουδιά!!!
      Όταν το δοκιμάσεις αν θέλεις, στείλε μου τις εντυπώσεις σου!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Κική μου!
    Λοιπόν τα καλαμαράκια είναι μάλλον το μόνο από τα θαλασσινά που συμπαθώ! Ο δε συνδυασμός τους με τόσα πολλά και ωραία υλικά με κάνει να θέλω πολύ να δοκιμάσω το πιάτο σου! Φαίνεται πολύ διαφορετικό και νόστιμο! Επιπρόσθετα είναι και νηστίσιμο, οπότε το σημειώνω για δοκιμή!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Ερμιόνη μου αλλά με τα αρωματικά του αυτό το νηστίσιμο πιάτο είναι πράγματι πεντανόστιμο! Αξίζει να το δοκιμάσεις!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Να λοιπόν μία υπέροχη εναλλακτική λύση για το συνηθισμένο,αλλά και πολύ νόστιμο ρυζότο με καλαμαράκια!Με γνήσια ελληνικά αρώματα,με διακριτικές ανατολίτικες νότες,με εύκολη διαδικασία,θα γίνει ένα από τα αγαπημένα φαγητά της οικογένειας,ειδικά την περίοδο των νηστειών!Πιθανόν να πρόσθετα και λίγη ντοματούλα για χρώμα και επιπλέον γεύση.Συγχαρητήρια στη μανούλα σου που σου υπενθύμισε το υπέροχο αυτό φαγάκι!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι μια εναλλακτική λύση και εξ ίσου νόστιμη και αρωματική! Μια μικρή ντοματούλα έβαλα κι εγώ αλλά και με λίγη περισσότερη θα είναι πολύ ωραίο!!! 'Εχεις δίκιο Φωτεινή μου! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...
      Φιλάκια σου!

      Διαγραφή
  5. Τα καλαμαράκια σου είναι σκέτη νοστιμιά, Κική!! Κουκουνάρια και σταφίδες, βάζω στα γεμιστά καλαμαράκια, είναι απίθανα! Πολύ ωραίο φαγητό, μοσχοβολιστό! Το κριθαράκι αντί του ρυζιού, μου αρέσει σαν πρόταση.
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σχεδόν ίδια συνταγή με το ρύζι αλλά για αλλαγή γίνεται και με κριθαράκι αλλά και μακαρονάκι λεπτό!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  6. Πρέπει να είναι υπέροχο στη γεύση! Καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι νοστιμότατο!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  7. Με έπεισες ... με έπεισες .. θα το δοκιμάσω.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι,ναι... αξίζει την δοκιμή του... θα σου αρέσει πολύ!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  8. Ρξαιρετική πρόταση, Κική μου.
    Θα τη δοκιμάσω, μόλις βρω φρέσκα καλαμαράκια.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την και με κατεψυγμένα Ελένη μου... είναι εξ ίσου νόστιμο το πιάτο!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  9. Κική μου φαίνεται πολύ νόστιμο το φαγάκι σου!!!Μοσχομύρισε!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ελένη μου κι αν δεν το έχεις φτιάξει ποτέ σου συνιστώ να το δοκιμάσεις!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  10. Το λάτρεψα το φαγάκι σου και μόνο διαβάζοντας τα υλικά του!
    Κουκουνάρια και σταφίδες.... γιάμι, γιάμι!
    Φιλιά Κικίτσα μου, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Έλενά μου! Είναι νόστιμο φαγάκι!

      Διαγραφή
  11. Κική μου δεν ήξερα αυτή την συνταγή της μανούλας σου!
    Πολύ ωραίο πρεπει να είναι!!!!!!!!!Θα το έτρωγα ευχαρίστως!!!!!!
    Καλό βράδυ!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμο Έφη μου... δοκίμασέ την αξίζει τον κόπο!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  12. Το ξέρω...το φτιάχνω...είναι πολυ νόστιμο φαγάκι!
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που το φτιάχνεις Χρυσούλα μου και ξέρεις πόσο νόστιμο φαγάκι είναι!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  13. A! ταυτιστήκαμε ως προς το πιάτ σήμερα... αλλά με διαφορετικά τα βασικά μας συστατική Κική μου.
    Είσαι για μια μικρή ανταλλάγή;
    Πιατάκι με πιατάκι, ε;
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Πηνελόπη μου... σύμπτωση εεεεε;;;;
      Είμαι, είμαι για ανταλλαγή... χέρι με χέρι;;;; Έτσι, για να πιούμε κι έναν καφέ;;;;
      Καλό βράδυ! -:))

      Διαγραφή
  14. Εμένα πάντως με έπεισες όχι μόνο να τα δοκιμάσω, αλλά να τα καταβροχθίσω! :) Αγαπημένα τα καλαμαράκια και σ' αυτή τη συνταγή φαίνονται ακόμα πιο νόστιμα!
    Να είσαι καλά Κική μου! Πολλές καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου Sel είναι νοστιμότατο και πολύ αρωματικό! Χαίρομαι που σου άρεσε!!! Να σου στείλω μια μεριδούλα;;; -:))
      Φιλάκια και καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα Κική, πολύ ωραίο κριθαρότο! Μ'αρέσουν πολύ τα καλαμαράκια αλλά δεν τα τρώω συχνά γιατί ξέρω να τα φτιάχνω μόνο τηγανητά... Ευκαιρία να δοκιμάσω ένα καινούριο τρόπο λοιπόν! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!