Κριθαρότο με καλαμαράκια


Πεντανόστιμο φαγητό, παραλλαγή του κλασσικού πιάτου όπου τα καλαμαράκια κάνουν παρέα με ρυζάκι... εδώ κάνουν παρέα με κριθαράκι.  Ένα από τα αγαπημένα φαγητά των γονιών μου που κι εγώ το τιμώ άνετα, παρά το γεγονός ότι δεν "πετάω τη σκούφια" μου για θαλασσινά. Με όλα όμως τα αρωματικά που έχει το συγκεκριμένο πιάτο γίνεται πεντανόστιμο και δεν μυρίζει καθόλου "ψαρίλα" (γιατί αυτό είναι το πρόβλημά μου με τα ...συμπαθή, κατά τα άλλα, θαλασσινά! -:)).
Τη φορά αυτή το έφτιαξα με τις οδηγίες της μανούλας μου και το θυμήθηκε, γιατί είχε καιρό να το φτιάξει, διαβάζοντας κάποια συνταγή για καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι στο περιοδικό "Γαστρονόμο" του Οκτωβρίου. Έτσι, μου έκανε πρακτικό σεμινάριο για το πώς μαγειρεύεται το συγκεκριμένο φαγητό! -:))
Με φρέσκα ή κατεψυγμένα καλαμαράκια είναι ένα πιάτο που θέλει λίγο χρόνο κατά την προετοιμασία του αλλά που, παρ' όλα αυτά, του το συγχωρείς με την πρώτη μπουκιά που φτάνει στο στόμα... όταν σε ανταμείβει πλουσιοπάροχα με τη νοστιμιά και τη γλύκα του! Αν, δε, συνδυαστεί και με μια ωραία μαρουλοσαλάτα... τότε η γευστική απόλαυση ...απογειώνεται!
Αν σας έπεισα να το δοκιμάσετε... ελάτε ...να το φτιάξουμε μαζί... αν πάλι δεν σας έπεισα τότε... επισκεφθείτε κάποια άλλη σελίδα του  Tante Kiki για να βρείτε ποιά νοστιμιά θα σας πείσει να ...ασχοληθείτε μαζί της!!! -:)))
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
1.200 γρ. καλαμάρια κομμένα σε ροδέλες (φρέσκα ή κατεψυγμένα)*
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
300 γρ. κριθαράκι (σε όποιο μέγεθος μας αρέσει)
200 ml λευκό κρασί
110 γρ. κουκουνάρια καβουρδισμένα
60 γρ. σταφίδες μαύρες 
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μικρή ντοματούλα πολτοποιημένη (χωρίς τους σπόρους)
1 φύλλο δάφνης
120 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία.
Βάζουμε τις σταφίδες μέσα σε λίγο λευκό κρασί και τις αφήνουμε να μουλιάσουν για 30 λεπτά.
Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε να μαραθούν τα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι για 5-6 λεπτά ή έως ότου μαραθούν.
Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τα αφήνουμε να σοταριστούν για λίγο.
Ύστερα τα σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφού πάρουν 1-2 βράσεις, προσθέτουμε 1 1/2 ποτήρι νερό και την πολτοποιημένη ντομάτα.
Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν (γύρω στα 10-15 λεπτά ανάλογα με το πόσο σκληρά είναι).
Ύστερα, προσθέτουμε το κριθαράκι, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, το μαϊντανό, τον άνηθο, το φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι και ζεστό νερό, αν χρειάζεται, τόσο όσο να βράσει το κριθαράκι (ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευασίας) και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό παρέα με λευκό κρασάκι.
* Εμείς το φτιάξαμε με καλαμαράκια έτοιμα κομμένα σε ροδέλες... εσείς διαλέξτε τα καλαμαράκια που προτιμάτε κι αν θέλετε το πιάτο για ένα πιο επίσημο τραπέζι... δεν έχετε παρά να πάρετε ολόκληρα τα καλαμαράκια και να τα γεμίσετε με το κριθαράκι!
Tante Kiki
30 Comments
No