Vegan τυροψωμάκια με blueberries


Vegan, αφράτα τυροψωμάκια με blueberries

Αυτά τα τρίγωνα, vegan τυροψωμάκια (θα μπορούσες να τα πεις και scones γιατί από μια φωτογραφία τους, πήρα την αρχική ιδέα) με blueberries είναι τόσο αφράτα, μαλακά, ελαφρώς υγρά και τόσο νόστιμα που σε ξετρελαίνουν. Κι ενώ στην αρχή τα σκεφτόμουν σαν ψωμάκια για το πρωινό, μετά συνειδητοποίησα ότι ταιριάζουν απόλυτα και για κολατσιό και μαζί με τον καφέ ή το κακάο αλλά και με ένα ποτήρι κρύο πια, λόγω εποχής, τσάι. Έχουν εκείνη την μοναδικά λατρεμένη γεύση που δεν είναι ούτε αλμυρή, ούτε ακριβώς γλυκιά με μια ιδέα οξύτητας που τους χαρίζουν τα blueberries. 

Vegan, αφράτα τυροψωμάκια με blueberries

Καλησπέρα και καλό μήνα Μάιο να έχουμε! Μακάρι να είναι γεμάτος χαμόγελα και νοστιμιές. Σήμερα, θα καλωσορίσω τον Μάιο με ένα πιάτο που για κάποιο λόγο μου φέρνει στο νου... άνοιξη! To vegan αγαπημένο μου τυρί τύπου φέτα (το Greek White που το αναφέρω πολύ απλά γιατί τους ταιριάζει απίστευτα) μαζί με το γάλα αμυγδάλου, το φυτικό βούτυρο Vioblock της Violife (όχι δεν είναι χορηγοί, αλλά το καλό πρέπει να το αναφέρουμε),το μπέικιν και το ρεβιθάλευρο με το οποίο έχω "φάει κόλλημα" το τελευταίο τρίμηνο και τα blueberries αποτελούν έναν κορυφαίο συνδυασμό!!! 

Vegan, αφράταα τυροψωμάκια με blueberries

Φαντάζομαι, ότι ειδικά αν ακολουθείς αυτό το blog και διαβάζεις τις αναρτήσεις και τις συνταγές θα γνωρίζεις ή θα το έχεις καταλάβει ότι λατρεύω τις σχετικά εύκολες αλλά νόστιμες και ιδιαίτερες συνταγές. Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά με πειράζουν γιατί η πρώτη συνταγή που μαγείρεψα (από βιβλίο μαγειρικής της Χρύσας Παραδείση) ήταν "Ισπανικό ρύζι" που τελικά αποδείχθηκε ένα πλούσιο ντοματόρυζο και δεύτερο το "Πικάτα ντι Βιτέλο Βενετσιάνα" σύμφωνα με τον πομπώδη τίτλο του που, εδώ που τα λέμε, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από κοκκινιστό κρέας με πουρέ.

Vegan, αφράτα τυροψωμάκια με blueberries

Ωστόσο, τα χρόνια πέρασαν και η αγάπη μου για τα "ιδιαίτερα" πιάτα παρέμεινε αν και συνειδητοποίησα ότι το μεγαλείο αλλά και η ευλογία της καθημερινής μαγειρικής βρίσκεται στην απλότητά της γιατί αυτή είναι το εργαλείο για να ευχαριστήσεις τους αγαπημένους σου όπως επίσης και το γεγονός ότι ένα παραδοσιακό πιάτο με οικονομικά υλικά μπορεί να γίνει ιδιαίτερο με την αγάπη και τη φαντασία μας αν προσθέσουμε ή αλλάξουμε κάτι σ' αυτό. Πάμε, λοιπόν, να σας δείξω τη συνταγή που το ιδιαίτερο στοιχείο της είναι η φυτική φέτα.

Vegan, αφράτα τυροψωμάκια με blueberries

Vegan τυροψωμάκια με blueberries
          Vegan, αφράτα τυροψωμάκια με blueberries
          Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Ένα απίστευτα αφράτο ψωμάκι για το πρωινό ή το κολατσιό
Μερίδες: 8 
ΥΛΙΚΑ
    • 180 ml γάλα αμυγδάλου + 1 κ.γλ. μηλόξιδο
    • 280-300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 80 γρ. ρεβιθάλευρο
    • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
    • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
    • 1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
    • 1 βανίλια
    • 1 πρέζα αλάτι
    • 100 γρ. τριμμένο vegan τυρί (τύπου φέτα)*
    • 112 γρ. φυτικό βούτυρο κρύο, σε κυβάκια
    • 150 γρ. blueberries

    Για την επιφάνεια
    • 80 ml γάλα αμυγδάλου
    • 2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
    • Σουσάμι & Παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Βάζουμε το γάλα αμυγδάλου σε ένα ποτήρι, ρίχνουμε μέσα το μηλόξιδο (για να κάνουμε κάτι σαν το αριάνι) και το αφήνουμε στην άκρη.
        2. Σε ένα μπολ, βάζουμε τα 2 είδη αλεύρου, την ζάχαρη, τη σόδα, το αλάτι, το μπέικιν, τη βανίλια και το κρύο βούτυρο.
        3. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα με τα ακροδάχτυλά μας (για να μην το ζεστάνουμε) μέχρις ότου να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
        4. Μετά, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με μια κουτάλα γιατί το μείγμα κολλάει στα χέρια.
        5. Έπειτα, προσθέτουμε το τυρί και τα blueberries και ανακατεύουμε.
        6. Το μείγμα εξακολουθεί να είναι κολλώδες και το βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
        7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
        8. Καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε τη ζύμη επάνω, ανοίγοντάς την (εγώ την άνοιξα με τα χέρια γιατί δεν είναι σφιχτή ώστε να ανοίξει με τον πλάστη) σε έναν κύκλο με πάχος 0,5 ή 1 εκατοστό.
        9. Με ένα μαχαίρι, χαράζουμε τα οκτώ κομμάτια.
        10. Αλείφουμε την επιφάνεια με το μείγμα του γάλακτος αμυγδάλου / ζάχαρης.
        11. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και παπαρουνόσπορο (προαιρετικά) και βάζουμε στο φούρνο.
        12. Ψήνουμε για 17-20 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα στην επιφάνεια.
        13. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και απολαμβάνουμε.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        * Εγώ χρησιμοποίησα το Greek White της Violife που μοιάζει με ανάλατη φέτα.

        ** Εάν θέλουμε (επειδή μας φαίνεται άγλυκο το ψωμάκι) μπορούμε να το πασπαλίσουμε με άχνη ή να κάνουμε ένα απλό γλάσο με άχνη και γάλα αμυγδάλου.

        Vegan, αφράτα τυροψωμάκια με blueberries
        Tante Kiki
        0 Comments
        No