Κι επειδή ο Μάιος εφέτος μας τυραννάει λίγο με βροχές και σχετικά χαμηλή, για την εποχή και την Ελλάδα, θερμοκρασία είπαμε να φτιάξουμε την κιμαδόσουπα. Θεϊκή θα την χαρακτήριζα και φυσικά δεν χρειάζεται να την απολαύσουμε καυτή ή πολύ ζεστή γιατί και χλιαρή μια χαρά είναι για να μην σας πω το ένοχο μυστικό μου ότι εγώ την απολαμβάνω και κρύα... ναι, όχι ακριβώς από το ψυγείο αλλά σε θερμοκρασία δωματίου με μπόλικο λεμονάκι.
Είναι επίσης, ένα πιάτο τόσο μαμαδίστικο και comfort, ένα πιάτο που σου φέρνει στο νου τόσες αναμνήσεις γιατί, εδώ που τα λέμε, δεν υπάρχει σε ελληνικό σπίτι μαμά ή γιαγιά που να μην έχει ταϊσει τα μικρούλια σούπα γιουβαρλάκια. Βέβαια, έτσι αποδομημένα είναι ακόμα πιο εύκολο φαγητό κυρίως από άποψη χρόνου.
Αποδομημένα γιουβαρλάκια
Περιγραφή: Τα γνωστά γιουβαρλάκια, αποδομημένα
Μερίδες: 4
ΥΛΙΚΑ
- 350 γρ. κιμά
- 1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4-5 κ.σ. ρύζι γλασέ
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 λίτρο νερό ζεστό.
- Αλάτι & Πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 1 αυγό
- χυμό από 1 μέτριο λεμόνι
- 1.5 κ.γλ. κόρν φλάουρ (προαιρετικά)
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Βάζουμε στη χύτρα ταχύτητας το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και τον κιμά.
- Τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι, το ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι.
- Κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε για 15 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα (ή σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στο βιβλίο που συνοδεύει κάθε χύτρα ταχύτητας).
- Ύστερα, ανοίγουμε τη χύτρα (αφού βγεί ο ατμός και ανοίξει η βαλβίδα) και την αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά έως ότου ετοιμάσουμε το αυγολέμονο.
Για το αυγολέμονο
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε το αυγό με το κορν φλάουρ μέχρι να διαλυθεί το τελευταίο και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
- Έπειτα, προσθέτουμε στο αυγολέμονο μερικές κουταλιές από το ζουμί της σούπας, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στην κιμαδόσουπα και αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 3-4 λεπτά με το αυγολέμονο.