Η πίτα του βοσκού - Hachis Parmentier - Cottage Pie


Η πίτα του βοσκού - Hachis Parmentier - Cottage Pie

Πίτα του βοσκού στα ελληνικά, Hachis Parmentier στα γαλλικά, Cottage Pie στα αγγλικά. Με άλλα λόγια το ίδιο φαγητό με διαφορετικά ονόματα, διαφορετικά υλικά κατά περίπτωση ή και μπαχαρικά. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά αυτό το πιάτο και την ιστορία του.
Η πίτα του βοσκού είναι ένα φαγητό που δεν είναι ελληνικό αν και μοιάζει αρκετά με το δικό μας μουσακά αλλά αντί για μπεσαμέλ έχει για επικάλυψη πουρέ πατάτας. 

Η πίτα του βοσκού - Hachis Parmentier - Cottage Pie

Στην Αγγλία, η Cottage Pie είναι ουσιαστικά η Shepherd's Pie αλλά αντί για αρνίσιο κιμά έχει μοσχαρίσιο κιμά. Είναι ένα φαγητό που εμφανίστηκε στην αγγλική κουζίνα γύρω στο 1791, όταν άρχισαν να θεωρούν την πατάτα "εδώδιμο" είδος και μάλιστα αρκετό φθηνό ώστε να το καταναλώνουν οι ανήκοντες στην κατώτερη αστική τάξη αλλά και στην εργατική τάξη. Στα πρώτα βιβλία μαγειρικής η συνταγή αποτελούσε την επιτομή της τροφικής ανακύκλωσης και του σημερινού zero waste μια και δεν χρησιμοποιούσαν κιμά αλλά ό,τι κρέας περίσσευε από τις προηγούμενες ημέρες μαζί με λαχανικά από τον κήπο τους και με την προσθήκη του πουρέ πατάτας το πιάτο γινόταν πολύ χορταστικό.

Στη Γαλλία, αποτελεί ένα πιάτο που "χρεώνεται" στον διατροφολόγο Antoine Parmentier ο οποίος τον 18ο αιώνα θέλοντας να προωθήσει την κατανάλωση πατάτας που μόλις εισήγαγε η Γαλλία από την Νότια Αμερική, πρόσφερε στον Λουδοβίκο 16ο πιάτα με πατάτα και μαζί και το συγκεκριμένο. Ο βασιλιάς ενθουσιάστηκε κι έτσι το πιάτο καθιερώθηκε.

Η πίτα του βοσκού - Hachis Parmentier - Cottage Pie

Στην Ελλάδα, το πιάτο αυτό έγινε δημοφιλές τα τελευταία χρόνια αλλά αποτελεί πάντα μια καλή λύση ειδικά αν είναι στη γρήγορη εκδοχή του. Τί εννοώ; Μεγαλώνοντας και καθώς έμαθα να μαγειρεύω (όταν έμεινα μόνη μου ως φοιτήτρια) προτιμούσα να κάνω τα πάντα από την αρχή και όχι να χρησιμοποιώ κάποιες φορές έτοιμες πρώτες ύλες που όλοι βρίσκουμε στο μάρκετ. Όμως, όταν συνειδητοποιείς ότι ο χρόνος τρέχει και δεν περισσεύει, η δουλειά σου απαιτεί αρκετές ώρες καθημερινά, οι οικογενειακές υποχρεώσεις είναι αυξημένες τότε αποφασίζεις να επιλέξεις και κάποιες έτοιμες πρώτες ύλες που δεν μειώνουν την θρεπτική αξία του σπιτικού φαγητού. Για παράδειγμα τα τελευταία χρόνια, πολλές φορές χρησιμοποιώ νιφάδες πουρέ που με την προσθήκη γάλακτος και βουτύρου φτιάχνουν έναν πουρέ ισάξιο με το αμιγώς σπιτικό, ένα εξαιρετικό ριζότο με porcini που θέλει απλά 12 λεπτά βράσιμο ή παντζάρια βρασμένα και συσκευασμένα σε κενό αέρος που υπάρχουν στα ψυγεία. 

Η πίτα του βοσκού - Hachis Parmentier - Cottage Pie

Η πίτα του βοσκού - Cottage Pie - Hachis Parmentier
            Η πίτα του βοσκού - Hachis Parmentier - Cottage Pie
          Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Ένα πιάτο πολύ νόστιμο και χορταστικό
Μερίδες: 6 (ταψί 25 x 25 εκ.)
ΥΛΙΚΑ
    • 250 γρ, ανάμεικτα λαχανικά κατεψυγμένα
    • 1 συσκευασία (4 μερίδες) πουρές πατάτας *
    • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
    • 250 ml νερό
    • 400 ml γάλα με 1,5% λιπαρά
    • 20 γρ. βούτυρο
    • 1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
    • 2 κ.σ. κέτσαπ (προαιρετικά)
    • 100 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας
    • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
    • Αλάτι - Πιπέρι - Μπαχάρι
    • 2-3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά για το ταψί (προαιρετικά)
      ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
      1. Στη χύτρα ταχύτητας βάζουμε το ελαιόλαδο, τον κιμά, τη μουστάρδα, την κέτσαπ, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και λίγο μπαχάρι.
      2. Προσθέτουμε τόσο νερό όσο να καλύπτεται ο κιμάς και κλείνουμε τη χύτρα.
      3. Αφήνουμε τον κιμά να βράσει για 15 λεπτά.
      4. Όταν ανοίξουμε τον κιμά, θέλουμε να έχει νεράκι / ζουμάκι ακόμα για να βράσουμε μέσα και τα ανάμεικτα λαχανικά.
      5. Εάν τον μαγειρέψουμε σε απλή κατσαρόλα τον βράζουμε για 25 λεπτά.
      6. Όταν ο κιμάς μαγειρευτεί, ρίχνουμε μέσα και τα λαχανικά και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά, χωρίς να κλείσουμε τη χύτρα.
      7. Ύστερα, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
      8. Τέλος, προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε καλά.
      9. Σε μια άλλη κατσαρόλα ετοιμάζουμε τον πουρέ πατάτας  ρίχνοντας το νερό, το γάλα και τις νιφάδες πουρέ.
      10. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. 
      11. Προσθέτουμε στον πουρέ το πεκορίνο, αλάτι και πιπέρι και τον αφήνουμε στην άκρη.
      12. Αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο το ταψί μας και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.
      13. Αδειάζουμε (λίγο λίγο) προσεκτικά στο ταψί τον κιμά και από πάνω τον πουρέ πατάτας.

      ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
      Eναλλακτικά, βράζουμε 4 πατάτες και τις κάνουμε πουρέ ακολουθώντας μετά την ίδια διαδικασία (προσθέτουμε γάλα τόσο όσο χρειάζεται να γίνει ένας πουρές κανονικός, αλάτι, πιπέρι, βούτυρο και το πεκορίνο). 

      Η πίτα του βοσκού - Hachis Parmentier - Cottage Pie
      Tante Kiki
      0 Comments
      No