Φρικασέ...ένα πιάτο χαρακτηριστικό της άνοιξης γεμάτο νοστιμιά αλλά και πολλές παραλλαγές. Ωστόσο, εκείνο το κλασσικό φρικασέ της γιαγιάς και της μαμάς παραμένει αξεπέραστο... διαχρονική αξία. Το κλασσικό αυτό φρικασέ είναι το πιάτο που εδώ και χρόνια το απολαμβάνουμε την Κυριακή του Θωμά. Γιατί; Ειλικρινά, δεν ξέρω... αλλά έχει γίνει πια κάτι σαν... παράδοση!! Και πάντα με την ίδια υπέροχη, οικογενειακή συνταγή αν και η γιαγιά το έφτιαχνε στην απλή κατσαρόλα κάνοντας τη διαδικασία να διαρκεί κάπου 1,5 ώρα ενώ η μαμά μείωσε αυτόν το χρόνο από τη στιγμή που απέκτησε τη χύτρα ταχύτητας.
Ένα πιάτο, γεμάτο γευστικές αναμνήσεις αλλά και ένας ύμνος στα λαχανικά της άνοιξης που, αν και έχει μια κάποια διαδικασία, εφέτος το έφτιαξα πιο εύκολα από ποτέ!! Κι αυτό γιατί αγόρασα τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τον άνηθο και τα μαρούλια 3 μέρες πιο πριν, τα έπλυνα, τα έκοψα και τα αποθήκευσα στο ψυγείο οπότε την Κυριακή που το έφτιαξα ήταν όλα έτοιμα να μπουν στην κατσαρόλα.
Την ιστορία αυτού του αγαπημένου πιάτου, την έχω γράψει και μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ γιατί έχει κι αυτή το ενδιαφέρον της μια και είναι ένα πιάτο που το όνομά του μόνον εύηχο δεν είναι σε απόλυτη αντίθεση με τη νοστιμιά του. Ωστόσο, το φρικασέ παρά τη γαλλική του προέλευση, έχει γίνει ένα ιδιαιτέρως αγαπημένο πιάτο της ελληνικής οικογένειας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μας. Φυσικά, τα χορταρικά του ποικίλουν όχι μόνον ανάλογα με τη διάθεση αλλά και ανάλογα με τα τοπικά προϊόντα κι έτσι... έγινε ένα πιάτο με πολλά διαφορετικά πρόσωπα και η ποικιλία των γευσεών του σε κάνει να μην το βαριέσαι.
Προσωπικά, το φτιάχνω σχεδόν πάντα στη χύτρα ταχύτητας, αν και πρόσφατα ανακάλυψα ότι η μητέρα μια ξαδέρφης μου μετά την κατσαρόλα το βάζει και στο φούρνο για λίγη ώρα, οπότε κάποια στιγμή θα το δοκιμάσω. Επίσης, εγώ του προσθέτω πολλά κρεμμυδάκια φρέσκα και αυγολέμονο (είπαμε είναι η οικογενειακή συνταγή) ενώ άλλοι το φτιάχνουν χωρίς αυγολέμονο ή με ταχίνι. Τέλος, για όσους δεν θέλουν το κρέας υπάρχει λύση μια και μπορούν να το αντικαταστήσουν με μανιτάρια. Όπως και να γίνει πάντως, ένα είναι το σίγουρο... ότι είναι ένα φαγητό που αξίζει να το τιμήσουμε.
Κατσικάκι φρικασέ με αυγολέμονο, στη χύτρα ταχύτητας
Περιγραφή: Κλασσικό, αγαπημένο και ιδιαίτερα νόστιμο πιάτο
Μερίδες: 4-6 μερίδες
ΥΛΙΚΑ
- 1700 γρ. κατσικάκι σπάλα (ή μπούτι), σε μερίδες
- 3-4 μαρούλια μέτρια κομμένα (650 γρ.)
- 4-5 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, μέτρια κομμένα
- 2 μέτρια κρεμμύδια (ξερά) ψιλοκομμένα
- 1 μικρό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 μικρό (ή 1/2) ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 120 ml λευκό κρασί
- 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 650 ml ζεστό νερό
- Αλάτι & Πιπέρι
Αυγολέμονο
- 2 αυγά καλά χτυπημένα
- Χυμό από 2 μέτρια λεμόνια
- 2 κ.γλ. κορν φλάουρ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
- Το αλατοπιπερώνουμε.
- Bάζουμε το ελαιόλαδο στη χύτρα και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τις μερίδες του κρέατος και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να πάρουν μια βράση μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε 650 ml ζεστό νερό, κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι και γυρίζουμε τη βαλβίδα στην ένδειξη "κρέας".
- Από τη στιγμή που η χύτρα θα αρχίσει να σφυρίζει και χαμηλώσουμε τη φωτιά, αφήνουμε το κρέας να βράσει για 35 λεπτά.
- Ύστερα, αποσυμπιέζουμε τη χύτρα, αφαιρούμε το καπάκι και αφού δοκιμάσουμε με ένα πιρούνι ότι το κρέας έχει μαλακώσει, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τα κρεμμύδια, τα μαρούλια, τον άνηθο, τον μαϊντανό και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό.
- Ξανακλείνουμε τη χύτρα βάζουμε τη βαλβίδα στην ένδειξη "κρέας" και από τη στιγμή που θα χαμηλώσουμε τη φωτιά βράζουμε για άλλα 10-14 λεπτά.
- Ανοίγουμε μετά τη χύτρα και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε καλά τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και το κορν φλάουρ.
- Μόλις το κορν φλάουρ διαλυθεί καλά, προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Με την κουτάλα σούπας προσθέτουμε στο αυγολέμονο (2-3 φορές) ζωμό από το φρικασέ ανακατεύοντας καλά.
- Τέλος, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακινούμε την χύτρα για να αναμιχθεί το αυγολέμονο με το φαγητό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 3-4 λεπτά έτσι ώστε να δέσει καλά η σάλτσα.
- Σερβίρουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο (προαιρετικά) και χυμό λεμονιού.
- Συνοδεύουμε πάντα με ψωμί για τις απαραίτητες βουτιές στο υπέροχο ζουμάκι του.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
* Αν το κρέας είναι αρνάκι, ακολουθούμε την ίδια ακριβώς διαδικασία.
** Αν κάνουμε το φρικασέ σε απλή κατσαρόλα, βράζουμε πρώτα το κρέας για 50-55 λεπτά (ανάλογα με το πόσο σκληρό είναι) και αφού δοκιμάσουμε και δούμε ότι είναι έτοιμο, προσθέτουμε τις "πρασινάδες" και μαγειρεύουμε για άλλα 15-20 λεπτά, προσθέτοντας νερό όταν χρειάζεται. Ύστερα, φτιάχνουμε το αυγολέμονο.