Ελαφριά πάστα με τσουρέκι


Ελαφριά πάστα με τσουρέκι

Το Πάσχα πέρασε και όλο και κάποια από τα φαγητά ή τα γλυκά περίσσεψαν. Εμένα μου περίσσεψαν δύο μεγάλα τσουρέκια. Με μαθηματική ακρίβεια αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο μια και πάντα φτιάχνω περισσότερα απ' όσα τελικά καταναλώνουμε ή δωρίζουμε. Έτσι, μόλις περάσουν οι γιορτινές μέρες του Πάσχα κι επειδή μετά την κραιπάλη φαγητών και γλυκών ...συμμαζευόμαστε κάνω διάφορα. Πρώτα πρώτα, το ένα το κόβω σε φέτες και σε ειδικές σακούλες το βάζω στην κατάψυξη όπου διατηρείται μια χαρά. Βγάζω μια ή δύο φέτες, τις ξεπαγώνω και είναι μια χαρά για πρωινό ή με τον απογευματινό καφέ. Άλλοτε τις φέτες τις κόβω στη μέση, τις ψήνω και τις κάνω παξιμαδάκια που, επίσης, είναι τέλεια για το καφεδάκι. 

Ελαφριά πάστα με τσουρέκι

Εδώ που τα λέμε, με ένα τσουρέκι μπορούμε να φτιάξουμε πολλές γλυκονοστιμιές, όπως αυγόφετες, καριόκες ή τρουφάκια, εκμέκ ή πουτίγκα κι όλες με τα πιο υπέροχα πασχαλινά αρώματα. Κι αν πάλι, δεν σου περίσσεψε τσουρέκι... μη στενοχωριέσαι γιατί σίγουρα θα βρεις στο ζαχαροπλαστείο ή τον φούρνο της γειτονιάς σου.

Ελαφριά πάστα με τσουρέκι

Σήμερα όμως θα σου προτείνω μιαν άλλη νοστιμιά με τσουρέκι. Και μια κι έρχονται ακόμα μερικές γιορτές, θα σου προτείνω ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσεις κι όχι μόνον επειδή είναι αρκετά πρωτότυπο αλλά επειδή είναι και θεϊκά νόστιμο. Η ιδέα ήρθε στο νου μου ξαφνικά ενώ σκεφτόμουν να ετοιμάσω ένα τυραμισού με τσουρέκι... ωστόσο αυτό εδώ το "πειραματικό" γλυκό είναι πιο δροσερό, ελαφρύ, οικονομικό και απίστευτα νόστιμο. Τι βλέπεις στις φωτογραφίες (αν και λίγο το αδικούν);
Μια "πάστα" από τσουρέκι που, όμως, πρέπει κι εσύ να βάλεις την δική σου προσωπική πινελιά. Τη θέλεις με δύο φέτες σιροπιασμένου τσουρεκιού (όπως εγώ), τη θέλεις με μια φέτα σαν μια μικρή "τάρτα" ή μήπως τη θέλεις μέσα σε ποτηράκι του στυλ... τσουρέκι (πάντα σιροπιασμένο), κρέμα και αμύγδαλα; Και το τσουρέκι; Το θέλεις με την "κόρα" του ή μόνον με την ψίχα του;

Ελαφριά πάστα με τσουρέκι

Εγώ στην κρέμα δεν έβαλα καθόλου ζάχαρη απλά πάνω από την κρέμα και πριν τη δεύτερη φέτα έριξα δυο κουταλάκια του γλυκού μαρμελάδα. Κι αυτό γιατί πρώτον αγαπώ τα σχετικά άγλυκα γλυκά και δεύτερον γιατί η γλύκα του σιροπιασμένου τσουρεκιού εξισορροπείται από την κρέμα τυριού με το γιαούρτι ενώ η μαρμελάδα πορτοκάλι γλυκαίνει και απογειώνει το συνδυασμό μια και το τσουρέκι έχει κι εκείνο άρωμα πορτοκαλιού. Γλυκό εύκολο, ελαφρύ, πολύ αρωματικό και ιδιαίτερα χρήσιμο για τα περισσεύματα τσουρεκιού.

Ελαφριά πάστα με τσουρέκι

Ελαφριά πάστα με τσουρέκι
           Ελαφριά πάστα με τσουρέκι
           Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Μια έμπνευση της στιγμής που έγινε ένα πολύ ελαφρύ και δροσερό γλυκό με τσουρέκι
Μερίδες : 3-4 μερίδες (ανάλογα με το μέγεθος που έχουν οι φέτες τσουρεκιού)
ΥΛΙΚΑ
    • 4 ή 6 φέτες τσουρέκι
    • 300 γρ. τυρί κρέμα, με χαμηλά λιπαρά
    • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, με 2% λιπαρά
    • 1 φακελάκι βανίλια
    • 230 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι χωρίς ζάχαρη*

    Για το σιρόπι
    • 4-5 κ.σ ζάχαρη
    • 2 κ.σ. από τη μαρμελάδα πορτοκάλι
    • 200 ml νερό (ανάλογα με τις φέτες)
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι, βάζοντας σε ένα μπολ ζεστό νερό, τη ζάχαρη και  τη μαρμελάδα. 
        2. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά.
        3. Σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ύλη, βάζουμε τις φέτες του τσουρεκιού (με ή χωρίς την κόρα) και τις ψήνουμε και από τις δύο πλευρές.
        4. Χτυπάμε το τυρί κρέμα με το γιαούρτι και τη βανίλια. Αν η κρέμα μας φαίνεται άγλυκη της προσθέτουμε 1-2 κ.σ. άχνη ζάχαρη.
        5. Βάζουμε την κρέμα για μισή ώρα στο ψυγείο έτσι ώστε να σφίξει λίγο αν και είναι μια κρέμα κανονική.
        6. Βουτάμε τις ψημένες φέτες του τσουρεκιού στο σιρόπι και τις τοποθετούμε σε πιατέλα ή σε πιάτα.
        7. Αν χρησιμοποιήσουμε δύο φέτες τότε τις καλύπτουμε με λίγη από την  κρέμα που ετοιμάσαμε.
        8. Προσθέτουμε 2 κ.γλ. μαρμελάδα.
        9. Βάζουμε την δεύτερη φέτα και επαναλαμβάνουμε μια στρώση κρέμα, λίγη μαρμελάδα και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.
        10. Αν κάνουμε "ταρτίτσες" βάζουμε μια ποσότητα κρέμας, μαρμελάδα και φιλέ.
        11. Αν σερβίρουμε σε ποτηράκια, βάζουμε το τσουρέκι σε κυβάκια σιροπιασμένα, από πάνω κρέμα και μετά πασπαλίζουμε με φιλέ.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        Εγώ χρησιμοποίησα μια μαρμελάδα με φυσικά σάκχαρα (χυμό μήλου / σταφυλιού) αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαρμελάδα με φρουκτόζη ή και κανονική μαρμελάδα.

        *Εναλλακτικά, μπορούμε να αρωματίσουμε την κρέμα τυριού με μαστίχα και να αντικαταστήσεις τη μαρμελάδα πορτοκάλι με γλυκό βύσσινο που, επίσης, του ταιριάζει πολύ.

        *** Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε στην κρέμα ή να πασπαλίσουμε την επιφάνειά του με τριμμένη κουβερτούρα ή τρούφα.

        ***Ένας άλλος τρόπος σερβιρίσματος είναι σε ποτήρι, με το τσουρέκι σε κομμάτια στον πάτο του ποτηριού και την κρέμα από πάνω, πασπαλισμένη με ψημένο φιλέ αμυγδάλου. Όταν θέλουμε να έχουμε το γλυκό έτοιμο από το πρωί ή την προηγούμενη μέρα καλό είναι να χρησιμοποιούμε αυτόν τον τρόπο σερβιρίσματος.

        Ελαφριά πάστα με τσουρέκι
        Tante Kiki
        0 Comments
        No