Η αγαπημένη σαλάτα της μεγάλης μου ανιψιάς! Μια σαλάτα θεϊκή, αντιοξειδωτική και κατακόκκινη! Μια σαλάτα που αρχικά είναι τρίχρωμη και μετά το μαρινάρισμα γίνεται απλά... μπορντώ μια και παίρνει το χρώμα του παντζαριού. Νόστιμη όσο δεν το περιμένεις. Το γεγονός ότι το παντζάρι τρώγεται και ωμό το γνώριζα ωστόσο ποτέ δεν το είχα δοκιμάσει μέχρι που... πήγαμε σε μια φίλη στη Σόφια. Πήγαμε, λοιπόν, για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο και ανάμεσα στα άλλα πιάτα ήταν κι αυτή η σαλάτα. Έρωτας με την πρώτη μπουκιά... λέγεται αυτό που συνέβη στην Ιωάννα μας (που έτσι κι αλλιώς λατρεύει τις σαλάτες) αλλά και σε μένα που έχω μια νορμάλ σχέση με τις σαλάτες! Ήταν, πράγματι, καταπληκτική!!
Το επόμενο βήμα ήταν να δούμε στον κατάλογο τί άλλο έχει! Και, όπως πάντα, όταν τρώει κάτι που της αρέσει πολύ σε κάποιο εστιατόριο το πρώτο που ρωτάει είναι "θα το φτιάξεις;". Φυσικά, η απάντηση είναι πάντα θετική. Ψάχνοντας, βέβαια, στο διαδίκτυο, ανακάλυψα ότι αυτή η σαλάτα ήταν ευρέως γνωστή με διάφορες παραλλαγές. Όμως, όπως και να έχει είναι μια σαλάτα πολύ νόστιμη, αντιοξειδωτική και με πολλές βιταμίνες που αξίζει να την υιοθετήσεις κι εσύ!
Κι όσο για το τραπέζι της Λαμπρής, σίγουρα σ' αυτή την τόσο δροσερή και νόστιμη σαλάτα σίγουρα αξίζει μια τιμητική θέση παρέα με άλλες πράσινες σαλάτες, χωριάτικες αλλά και λαχανοκαροτοσαλάτες. Γιατί, εδώ που τα λέμε, στο Πασχαλινό τραπέζι οι σαλάτες παίζουν σημαντικό ρόλο, βοηθώντας μας να μην καταναλώσουμε άσκεπτα υπερβολικό πολύ κρέας.
Σαλάτα με ωμό παντζάρι, καρότο και μήλο μαριναρισμένα
Περιγραφή: Μια σαλάτα που ταιριάζει απόλυτα στο τραπέζι της Λαμπρής και όχι μόνον.
Μερίδες: 2
ΥΛΙΚΑ
- 2 μεγάλα παντζάρια καθαρισμένα και πλυμένα
- 2 μεγάλα καρότα καθαρισμένα
- 1 μεγάλο μήλο (κατά προτίμηση πράσινο)
- Αλάτι - Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. καρύδια ή φουντούκια ψημένα
Για τη μαρινάδα
- Χυμό από 1 πορτοκάλι
- Χυμό από 1/2 λεμόνι
- 2 κ.σ. μηλόξιδο
- 1 κ.γλ. μέλι χλιαρό (για να είναι ρευστό - προαιρετικά)
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη τα παντζάρια, τα καρότα και το μήλο.
- Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το χυμό πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού, το μηλόξιδο, το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
- Αλατίζουμε τα παντζάρια και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους.
- Ύστερα, τα βάζουμε σε μπολ μαζί με τα καρότα και το μήλο και τα περιχύνουμε με την μαρινάδα.
- Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά και σερβίρουμε προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας με τα καρύδια ή τα φουντούκια.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Εναλλακτικά μπορούμε να προσθέσουμε στη σαλάτα κολοκυθόσπορο, σουσάμι, καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ αλλά και λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο