Πασχαλινά κουλουράκια βανίλιας με γιαούρτι, χωρίς μίξερ


Πασχαλινά κουλουράκια με γιαούρτι, χωρίς μίξερ

Πάσχα χωρίς κουλουράκια γίνεται; Φυσικά, δεν γίνεται! 
Θυμάμαι τη γιαγιά μου που τα έλεγε τα κουλουράκια της Λαμπρής ή Λαμπριάτικα κι ας τα έφτιαχνε σχεδόν όλο τον χρόνο. Φαντάζομαι ότι και σε άλλα σπίτια φτιάχνουν όλο τον χρόνο  κουλουράκια... όπως στο δικό μας που τα κουλουράκια και το τσουρέκι συνοδεύουν καθημερινά τον καφέ των παππούδων και είναι μια συνήθεια χρόνων που δεν θέλουν και δεν έχουν λόγο να κόψουν. 'Ετσι, συχνά πυκνά βρίσκομαι σε αναζήτηση νέων συνταγών για κουλουράκια, όχι γιατί οι άλλες δεν είναι καλές αλλά για... ποικιλία. 

Πασχαλινά κουλουράκια βανίλιας με γιαούρτι, χωρίς μίξερ

Η συγκεκριμένη συνταγή που σας δίνω σήμερα, είναι παραλλαγή από το περιοδικό του Γαστρονόμου "Τα γλυκά του Πάσχα και της άνοιξης". Φυσικά, προσάρμοσα τα υλικά στις δικές μας γευστικές προτιμήσεις και αποφάσισα να δοκιμάσω να την φτιάξω χωρίς μίξερ και γι αυτόν ακριβώς το λόγο έλιωσα το βούτυρο και το άφησα να κρυώσει και να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν το προσθέσω στο μείγμα και το αφρατέψω καλά. Και... το πείραμα πέτυχε! Τα κουλουράκια δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα αντίστοιχα που γίνονται με τον κλασσικό τρόπο δηλαδή αφρατεύοντας το βούτυρο με το μίξερ. Πασχαλινά κουλουράκια, λοιπόν, χωρίς μίξερ, με πολύ ωραίο χρώμα και απίστευτα νόστιμα. Το γιαούρτι δεν φαίνεται στην γεύση απλά βοηθά να γίνει πιο τριφτή η υφή τους. Χρόνια τώρα δοκιμάζω νέες συνταγές αλλά αυτό που με εντυπωσίασε στη συγκεκριμένη είναι η ακρίβεια των υλικών της. 

Πασχαλινά κουλουράκια βανίλιας με γιαούρτι, χωρίς μίξερ

Τί πρέπει να προσέξουμε;

1- Τα υλικά πρέπει να είναι ζυγισμένα και τα μπαλάκια της ζύμης που θα γίνουν κουλουράκια καλό είναι να είναι ζυγισμένα ή περίπου ίδια στο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.

2- Το λιωμένο βούτυρο δεν πρέπει να είναι ζεστό.

2- Το αραβοσιτέλαιο με το βούτυρο και τη ζάχαρη που είναι το αρχικό μείγμα πρέπει να χτυπηθεί καλά με τον αυγοδάρτη (σύρμα) και το ίδιο όταν θα προστεθεί το αυγό για να έχει αφρατέψει και να γίνουν τραγανά τα κουλουράκια.

3- Προσοχή στο αλεύρι!! Το προσθέτουμε στα υγρά πάντα σε 3-4 δόσεις έτσι ώστε να ελέγχουμε τη ζύμη. Κάθε φορά προσθέτουμε τη δόση αφού πρώτα η προηγούμενη έχει ενσωματωθεί καλά στη ζύμη. Η ποσότητα του αλευριού μπορεί να διαφοροποιηθεί κατά περίπτωση αλλά ελάχιστα. 

3- Η ζύμη δεν πρέπει να ζυμωθεί πολύ, τόσο όσο να ενσωματωθεί το αλεύρι.

4- Εάν θέλουμε τα κουλουράκια μαλακά τα ψήνουμε 15-17 λεπτά, αλλιώς τα αφήνουμε 20-22 λεπτά, πάντα ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας.

5- Όταν τελειώσει ο χρόνος ψησίματος, σβήνουμε το φούρνο, ανοίγουμε λίγο την πόρτα (όπου σταθεροποιείται για κάθε φούρνο) και αφήνουμε τα κουλουράκια μέσα για άλλα 4-5 λεπτά έτσι ώστε να φύγει εντελώς η υγρασία τους.

6- Διατηρούνται σε αεροστεγές κουτί για να μείνουν τραγανά.

Πασχαλινά κουλουράκια βανίλιας με γιαούρτι, χωρίς μίξερ

Πασχαλινά κουλουράκια με γιαούρτι
             
               Πασχαλινά κουλουράκια βανίλιας με γιαούρτι, χωρίς μίξερ
              Print Friendly and PDF

Περιγραφή: Μικρά, τραγανά και αφράτα κουλουράκια.
Μερίδες: 45-50 κουλουράκια των 25 γρ.
ΥΛΙΚΑ
    • 100 γρ. γιαούρτι
    • 80 γρ. αραβοσιτέλαιο
    • 80 γρ. βούτυρο λιωμένο (σε θερμοκρ. δωματίου)
    • 2 αυγά (L)
    • 200 γρ. ζάχαρη
    • 2,5 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
    • 2 φακελάκια βανίλια 
    • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

    Για το άλειμμα
    • 1 αυγό
    • 1 κ.σ. γάλα
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
        2. Σε ένα μπολ, βάζουμε το αραβοσιτέλαιο, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια* και το γιαούρτι.
        3. Τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα (αυγοδάρτη).
        4. Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε/χτυπάμε και πάλι πολύ καλά μέχρις ότου δούμε ότι το μείγμα είναι ομογενοποιημένο και έχει αφρατέψει.
        5. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι σε 3-4 δόσεις, ανακατεύοντας μετά την πρώτη δόση και ζυμώνοντας στις επόμενες.
        6. Η τελική ζύμη, είναι περίπου 1.240 γραμμάρια και είναι μαλακή αλλά δεν κολλάει στα χέρια.
        7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 170-175 βαθμούς Κελσίου.
        8. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 25-26 γραμμαρίων και πλάθουμε τα κουλουράκια αμέσως (χωρίς να αφήσουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί) στα σχήματα που θέλουμε.
        9. Τοποθετούμε σε δύο λαμαρίνες φούρνου που τις έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
        10. Χτυπάμε το αυγό με το γάλα καλά και αλείφουμε τα κουλουράκια.
        11. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο.
        12. Βγάζουμε τις λαμαρίνες από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πριν δοκιμάσουμε και σίγουρα πριν τα αποθηκεύσουμε.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε ξύσμα από 2 πορτοκάλια ή 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι.

        ** Αν θέλουμε πιο τραγανά κουλουράκια αντικαθιστούμε τη λευκή ζάχαρη με καστανή.

        **Στην αρχική συνταγή υπήρχε σησαμέλαιο αντί για αραβοσιτέλαιο και ξύσμα από 2 πορτοκάλια.

        ΠΗΓΗ: Παραλλαγή από "Τα γλυκά του Πάσχα και της άνοιξης", περιοδικό "Γαστρονόμος"

        Πασχαλινά κουλουράκια βανίλιας με γιαούρτι, χωρίς μίξερ

        Αλλά για να μπορείτε να επιλέξετε δείτε και αυτές τις συνταγές για κουλουράκια...






        Tante Kiki
        0 Comments
        No