Αφράτα κουλουράκια βουτύρου


Αν ήταν ανάμνηση δεν θα έσβηνε ποτέ! Αν ήταν αγάπη θα ήταν αιώνια! Αν ήταν μήνας θα ήταν Μάης! Κι αν ήταν ναρκωτικά θα ήταν τα πιο επικίνδυνα! "Τα πιο αφράτα και ταυτόχρονα τραγανά κουλουράκια που έχω δοκιμάσει!" είπε ο παππούς μετά την πρώτη μπουκιά κι αυτή η δήλωση από μόνη της είναι μια περγαμηνή μια και ο παππούς πάντα έχει να προσθέσει κάτι, ένα ελάττωμα, ένα πρόβλημα, ένα αν ήταν λίγο κάπως... κάτι τις, τέλος πάντων. Σαν εκείνους τους κριτικούς τέχνης που είναι πάντα δύσκολοι στο "μπράβο" και που όταν τους κάνεις να το ξεστομίσουν νιώθεις να έχεις κατακτήσει τον κόσμο κι ας ήταν κάτι απλό στην πραγματικότητα!
Τραγανά όσο πρέπει, τριφτά άλλο τόσο, αφράτα τόσο που να λιώνουν στο στόμα και βουτυροβανιλένια... ναιιιιι, αυτό ακριβώς. Το άρωμα βουτύρου και αυτό της βανίλιας κονταροχτυπιούνται για το ποιός θα αποπλανήσει τον ουρανίσκο και το νου από την πρώτη κιόλας μπουκιά! Κι όλα αυτά σε μια μαγική συνταγή, μοναδικά εύκολη και γρήγορη για 20 μικρά μπιζουδάκια... αααα, συγγνώμην ...κουλουράκια των 20-22 γραμμαρίων.
Εξάλλου από το άγγιγμα καταλαβαίνεις την διαφορά... την ώρα που ετοιμάζεσαι να πλάσεις τα μικρά κουλουράκια και παίρνεις ένα κομματάκι ζύμης νιώθεις αμέσως την ιδιαίτερη υφή της ... μαλακή αλλά δεν κολλάει στα χέρια, απαλή... σχεδόν τρυφερή καθώς την σφίγγεις λίγο παραπάνω στην παλάμη σου, εύπλαστη σαν την καλύτερη πλαστελίνη καθώς ανοίγεις με ελαφρώς αλευρωμένα χέρια τα παραδοσιακά μπαστουνάκια για να τα στρίψεις μετά από λίγο και να γίνουν οι γνωστές "πλεξιδούλες" που τόσο λατρεύουν όλοι!
Ιδανικά για το ταπεράκι στο σχολείο κι ακόμα πιο ιδανικά για τα πικνίκ που ακολουθούν τον αγαπημένο μήνα Μάη! Το μόνο τους ελάττωμα; Δεν μπορείς να φας μόνον ένα... αλλά μπορείς να το παραβλέψεις είμαι σίγουρη γιατί ποιός δεν έχει τα ελαττώματά του;;; 
Και τώρα η ...μυστική συνταγή για τα θεσπέσια κουλουράκια βανίλιας & βουτύρου!
ΥΛΙΚΑ για 20 κομμάτια
  • 175 γρ. βούτυρο μαλακό (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 60 γρ. άχνη
  • 3 καψουλάκια βανιλίνης
  • 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 40 γρ. κόρν φλάουρ
  • 1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού
  • 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
Για την επιφάνεια
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το κόρν φλάουρ, το μπέικιν και την σόδα.
  • Βάζουμε σε μπολ, το βούτυρο με την άχνη και το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
  • Προσθέτουμε σε δύο ή τρεις δόσεις το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα του βουτύρου.
  • Ζυμώνουμε, ελάχιστα, στο τέλος για να έχουμε μια ομογενοποιημένη, μαλακή, ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  • Σε αλευρωμένη επιφάνεια, πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175-180 βαθμούς Κελσίου.
  • Μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος, βάζουμε το ταψί με τα κουλουράκια στο ψυγείο.
  • Μόλις ο φούρνος ζεσταθεί, βγάζουμε το ταψί και αλείφουμε με αυγό τα κουλουράκια.
  • Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 12-13 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα ανοιχτό μπεζ χρώμα.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα βάλουμε σε γυάλινο βάζο ή μεταλλικό κουτί για να τα διατηρήσουμε.

Καλό μήνα να έχουμε!!!


Tante Kiki
37 Comments
No