Πρασόπιτα με καρότο και φύλλο μαγιάς, ολικής άλεσης


Πρασόπιτα με καρότο και φύλλο μαγιάς, ολικής άλεσης,

Καλή σας μέρα! Τί κάνετε; Ελπίζω να είστε καλά! Τί σας έχω σήμερα;; Μια λιχουδιά που είχα καιρό να φτιάξω! Μια καταπληκτική πίτα που ξέρω ότι σε όλους μας αρέσει γιατί, πώς να το κάνουμε, οι πίτες είναι στο DNA μας! Κανένας άλλος λαός στον κόσμο δεν έχει τέτοια αδυναμία αλλά και ποικιλία στις πίτες όσο εμείς! Όπου κι αν ταξιδέψουμε ...κάτι σαν πίτα θα βρούμε αλλά πίτα σαν τις ελληνικές ...είναι σίγουρο ότι δεν θα βρούμε πουθενά!


Θεωρώ, λοιπόν, ότι είμαστε τυχεροί που μάθαμε να φτιάχνουμε κάθε είδους πίτα αλλά κάθε είδους ζύμη για πίτα! Για να σκεφτούμε λίγο... έχουμε χωριάτικο φύλλο με άσπρο αλεύρι, φύλλο πολύ λεπτό για μπουγάτσα ή στριφτόπιτα, φύλλο κανονικό σε πάχος για τις καθημερινές πίτες, φύλλο κουρού για μικρά πιτάκια και όχι μόνον... και πάει λέγοντας μια και ο κατάλογος τέλος δεν έχει! Ζύμη αφράτη, τραγανή, τριφτή, λιγότερο ή περισσότερο κριτσανιστή ένα είναι σίγουρο... ότι δεν είναι μόνον η ζύμη...


...είναι και η γέμιση που έχει τον δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό ρόλο στην κατασκευή μια πίτας και στην απόλαυση που χαρίζει στον ουρανίσκο μας. Εκεί να δείτε ποικιλία! Τί υπάρχει και δεν έχει γίνει πίτα! Κι όλες καλοδεχούμενες από μικρούς και μεγάλους μια και είναι μακράν το καλύτερο σνακ, ορεκτικό, γεύμα ή δείπνο! Έχετε σκεφτεί... σε πόσα γιορτινά τραπέζια δεν υπάρχει μια πίτα; Νομίζω σε ελάχιστα κι αυτό, ίσως, κατά λάθος!!
Αφού, λοιπόν, ετοίμασα μια ωραιότατη ζύμη μαγιάς με αλεύρι ολικής άλεσης και αλεύρι για κάθε χρήση, έπρεπε να την χρησιμοποιήσω για να φτιάξω μια από κείνες τις αγαπημένες λιχουδιές. Μια πίτα!! Μια πίτα νοστιμότατη που θα ξελογιάσει ακόμα και τον πιο δύσκολο στη γεύση!
Πρασόπιτα, κρεμμυδάκια φρέσκα, καρότο και φέτα γράφουν την δική τους ιστορία παρέα με το αλεύρι ολικής άλεσης κι εκείνο για όλες τις χρήσεις. 
Πάμε να δούμε και να δοκιμάσουμε;


ΥΛΙΚΑ για μια πίτα 26 εκ. διάμετρο 
  • 1 δόση ζύμης με αλεύρι ολικής άλεσης, χωρισμένη σε 10 μπαλίτσες (η συνταγή ΕΔΩ)
    Πρασόπιτα με καρότο και φύλλο μαγιάς, ολικής άλεσης,
Για τη γέμιση
  • 6 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 μάτσο κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
  • 2 μεγάλα καρότα, τριμμένα στον χοντρό τρίφτη
  • 250 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένο
  • 4 κ.σ. ρεγκάτο καπνιστό
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 αυγά 
  • Αλάτι & Πιπέρι
  • Μαϊντανό & Άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Για τα φύλλα
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • παπαρουνόσπορο για την επιφάνεια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, το ελαιόλαδο τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και τα καρότα και τα αφήνουμε να μαραθούν, σοτάροντάς τα για λίγο.
  • Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Εάν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο.
  • Μόλις τα λαχανικά κρυώσουν, προσθέτουμε την φέτα θρυμματισμένη, το ρεγκάτο και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και ανακατεύουμε προσεκτικά.
  • Αλείφουμε το ταψί με το μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου.
  • Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το στρώνουμε στο ταψί έτσι ώστε να καλύπτει ίσα ίσα τα τοιχώματα του ταψιού και όχι να περισσεύει πολύ.
  • Το ραντίζουμε με το μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου και ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο που το αφήνουμε σε βαμβακερό τραπεζομάντηλο (ή κρεμασμένο σε απλώστρα) για 5 λεπτά πριν το απλώσουμε κι αυτό στο ταψί σουρώνοντάς το για να υπάρχει αέρας ανάμεσα στα δύο φύλλα.
  • Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με δύο ακόμα φύλλα.
  • Έτσι έχουμε από κάτω συνολικά 4 φύλλα.
  • Στο τέταρτο φύλλο, απλώνουμε λίγη από την γέμιση και ραντίζουμε και πάλι με βούτυρο-ελαιόλαδο.
  • Στρώνουμε σουρωτά το πέμπτο φύλλο και βάζουμε ξανά λίγη από τη γέμιση.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  • Ραντίζουμε και πάλι με το μείγμα και στρώνουμε με τον ίδιο τρόπο ακόμα ένα φύλλο (το έκτο).
  • Βάζουμε όλη την υπόλοιπη γέμιση και αφού ραντίσουμε με λίγο ακόμα βούτυρο-ελαιόλαδο στρώνουμε το έβδομο φύλλο.
  • Ραντίζουμε με το μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία άλλες τρεις φορές, αφήνοντας τα φύλλα να στεγνώνουν για 5 λεπτά πριν τα στρώσουμε, πάντα σουρωτά.
  • Στο τέλος, αλείφουμε απαλά την επιφάνεια της πίτας με το μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου και, εάν θέλουμε, πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο.
  • Ψήνουμε την πίτα για 40-45 λεπτά.
  • Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία της πίτας και την απολαμβάνουμε.
Tante Kiki
15 Comments
No