Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Ο χρόνος κυλάει γρήγορα κι αυτό, κάποιες φορές, μου προκαλεί άγχος! Πότε ήταν Χριστούγεννα ...πότε έφτασε το Πάσχα... ούτε που το κατάλαβα! Βρισκόμαστε στην τελευταία εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα κι εγώ στον ...κόσμο μου!!! Με εξαίρεση τα δωράκια που ετοιμάζω για τους μαθητές μου δεν έκανα κάτι άλλο κι αυτό είναι κάτι που με ενοχλεί! Ωστόσο, η κουζίνα εξακολουθεί να είναι ο χώρος όπου χαλαρώνω ακόμα και με το πιο απλό, όπως εκείνο το μοναδικό άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού και την αδημονία να το γευθείς, να νιώσεις στο στόμα σου την πρώτη, χλιαρή μπουκιά απ' αυτό που, μόλις πριν λίγο, ξεφούρνισες!
Εξάλλου, είμαι σίγουρη ότι καταλαβαίνεις τί εννοώ! Εκείνες τις στιγμές που το άγχος για κάθε τι που συμβαίνει σε κυριεύει, έρχεται η σκέψη και σε οδηγεί σε μονοπάτια άλλα, σε μονοπάτια που τα κυριεύει η μνήμη και η μνήμη είναι παρελθόν και το παρελθόν οδηγεί σε μέρες παλιές που έβλεπες τη μαμά και τη γιαγιά να ζυμώνουν κάποιες Κυριακές και δεν σκεφτόσουν τίποτε, δεν ανησυχούσες για τίποτε... απλά ρουφούσες άπληστα τον αέρα που μοσχοβολούσε ψωμί!!!!
Ακριβώς έτσι ένιωσα γι αυτό το ψωμί! Η μοσχοβολιά του με χτύπησε κατ' ευθείαν στην καρδιά! Ο τρίχρωμος συνδυασμός αλεύρων και το βούτυρο (ή την μαργαρίνη για όσους νηστεύουν) του χάρισαν την ιδιαίτερη γεύση του και την αφράτη υφή του. Το σουσάμι και ο παπαρουνόσπορος το απογείωσαν. Έγινε μοναδικά ιδανικό για σάντουιτς και όχι μόνον μια και μπορεί, άνετα, να είναι επίσημος προσκεκλημένος σε κάθε τραπέζι αλλά και στον δίσκο για ένα ελαφρύ βραδινό μπροστά στην τηλεόραση. Και μετά απ' όλα αυτά τί άλλο να πω και να κάνω πέρα από το να δώσω την συνταγή του;
ΥΛΙΚΑ- 150 γρ. καλαμποκάλευρο
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 270-290 ml χλιαρό νερό
- 30 γρ. βούτυρο (αγελάδος ή μαργαρίνη)λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 20 γρ. ελαιόλαδο (ή 50 γρ. ελαιόλαδο)
- 10 γρ. αλάτι
- 15 γρ. ζάχαρη
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (7,8 ή 9 γραμμαρίων)
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα 3 είδη αλευριού, την ζάχαρη και την μαγιά και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το νερό, σταδιακά, σε 3-4 δόσεις, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια (ή κολλάει πολύ ελάχιστα).
- Πασπαλίζουμε το μπολ με λίγο αλεύρι ή το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, βάζουμε μέσα τη ζύμη.
- Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί, σε όγκο, η ζύμη.
- Αφού φουσκώσει, την ξεφουσκώνουμε και πλάθουμε μικρά ψωμάκια των 70-80 γραμμαρίων.
- Τα αφήνουμε για άλλη μισή ώρα να ξαναφουσκώσουν.
- Τα ψεκάζουμε με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι (προαιρετικά).
- Τα βάζουμε να ψηθούν για 20-30 λεπτά.
- Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, εάν θέλουμε, τα αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο (αγελάδος ή μαργαρίνη) για πιο μαλακή κόρα και για επιπλέον νοστιμιά.