Κέικ μήλου νηστίσιμο με ταχίνι, μήλο, καρύδια & σταφίδες



Καλημέρα, καλημέρα τί καλημέρα δηλαδή...μάλλον καλησπέρα!! Πού την είδα; Μα πώς μπορεί να μην είναι μια καλή μέρα όταν ο ήλιος λάμπει έστω και ελαφρώς θολά, κι όταν μπορείς να κόψεις μια φέτα από ένα λαχταριστό κέικ και να την απολαύσεις με ένα καφεδάκι πρωί πρωί;

Αρώματα και νοστιμιές που ξεχειλίζουν από ένα κέικ τόσο απλό που ...ούτε μίξερ χρειάζεται για να γίνει! Νηστίσιμο για να ταιριάζει στο πνεύμα της εποχής ή σε κάθε έναν που δεν θέλει ζωικά προϊόντα αλλά ούτε να στερηθεί την γλυκομπουκιά του που θα συνοδεύσει το καφεδάκι, το γάλα αλλά και το τσάι του, κρύο ή ζεστό!
Αυτό το κέικ που σας προτείνω σήμερα, λοιπόν, είναι ιδανικό για κάθε περίσταση, για κάθε ώρα, για κάθε ηλικία! Κάθε μπουκιά του και απόλαυση που συνοδεύεται από ...υγεία! Γιατί τί πιο υγιεινό από το ταχίνι, τους ξηρούς καρπούς, τις ίνες που μας χαρίζει η φαρίνα ολικής άλεσης και το μήλο;
Προετοιμασία : 20 λεπτά                   Ψήσιμο: 40-45 λεπτά                       Μερίδες: 8-10
ΥΛΙΚΑ
  • 250 γρ. φαρίνα ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνη της
  • 170 γρ. ταχίνι με καστανή ζάχαρη και πορτοκάλι (ή με μέλι)
  • 280-300 ml σόδα (αναψυκτικό)
  • 200 γρ. μήλο ψιλοκομμένο
  • 70 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 70 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 1/2 κ.γλ. μπέικιν (επιπλέον)
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο
  • 1/2 κ.γλ. σούμακ (μπαχαρικό με λεμονάτη γεύση)
  • 5-6 κ.σ. σιρόπι αγαύης (ή μέλι αν το θέλουμε πιο γλυκό)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • Πλένουμε τις σταφίδες και τις βάζουμε μέσα σε λίγο χυμό πορτοκαλιού για 10 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε τα μήλα, τα καρύδια και τις σταφίδες και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  • Βάζουμε σε μπολ το ταχίνι και την σόδα και ανακατεύουμε καλά μέχρις ότου έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
  • Προσθέτουμε στο μείγμα, τα καρύδια, τις σταφίδες, τα μήλα, την κανέλα, το γαρίφαλο, το σούμακ και ανακατεύουμε καλά.
  • Σταδιακά, προσθέτουμε την φαρίνα και ανακατεύουμε καλά.
  • Εάν το μείγμα μας φανεί σφιχτό προσθέτουμε λίγη σόδα, λίγο νερό ή λίγο χυμό πορτοκαλιού έτσι ώστε να έχουμε την πυκνότητα του μείγματος του κέικ.
  • Αλείφουμε τη φόρμα του κέικ με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
  • Ψήνουμε για 35-40 λεπτά και πριν ξεφουρνίσουμε δοκιμάζουμε το κέικ μπήγοντας ένα μαχαιράκι ή ένα ξυλάκι από σουβλάκι για να δούμε αν είναι στεγνό όταν θα το βγάλουμε οπότε θα καταλάβουμε ότι το κέικ είναι έτοιμο.
  • Ξεφουρνίζουμε το κέικ, το αφήνουμε για λίγα λεπτά και μετά το βγάζουμε από την φόρμα.
  • Εάν θέλουμε το περιχύνουμε με λίγο σιρόπι αγαύης ή με άχνη ζάχαρη.
Tante Kiki
20 Comments
No