Καλημέρα και καλό μήνα να έχουμε!! Εσύ ζυμώνεις; Είσαι απ' αυτούς που θεωρούν το ζύμωμα αγγαρεία ή απ' όσου θεωρούν το ζύμωμα μιας μαλακιάς και υπέροχης ζύμης την πιο χαλαρωτική διαδικασία στον κόσμο;
Εγώ πάντως ανήκω στην δεύτερη ομάδα! Ναι, για κάποιον ανεξήγητο λόγο το ζύμωμα διώχνει το άγχος και τα νεύρα μου! Με κάνει να αισθάνομαι δημιουργική, μου φτιάχνει τη διάθεση για την ...επερχόμενη γευστική απόλαυση και, πάνω απ' όλα, με κάνει να νιώθω ότι μπορώ να ...κατακτήσω τον κόσμο!!! Ειδικά αν το αποτέλεσμα είναι πετυχημένο σαν αυτό που βλέπεις στις φωτογραφίες!
Αν είχα τον χρόνο θα ζύμωνα καθημερινά! Ορίστε... την αμαρτία μου την είπα!! Μπορεί να μην σιδέρωνα αλλά θα ζύμωνα! Αξίζει τον κόπο κι όχι μόνον γιατί διώχνει το άγχος αλλά και γιατί όταν το άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού πλημμυρίζει το σπίτι οι αισθήσεις ξυπνούν κι ένα αυθόρμητο χαμόγελο φωτίζει το πρόσωπο.
Πόσο μάλλον, όταν αυτό το ψωμί μυρίζει Μεσόγειο! Εθιστικά αφράτο. με μαλακή κόρα, φουλ στον μαϊντανό, το θυμάρι, την ρίγανη και το, τόσο παρεξηγημένο, σκορδάκι! Και με κείνο το αγνό, παρθένο, χρυσοπράσινο ελαιόλαδο ανακατεμένο μ' ένα ελληνικότατο κεφαλοτύρι να του χαρίζει απλόχερα κείνη, την θεϊκή και, σχεδόν, μαγική νοστιμιά που σε ταξιδεύει στο καλοκαιράκι, τη θάλασσα, το νησί!
Δεν έχω καλύτερη απόλαυση από μια, δυό, τρεις φετούλες τέτοιο ψωμί... με λίγη ντομάτα και 2-3 ελιές ή ένα τοστ με δυο φετούλες που θα κρύβουν ανάμεσά τους κάποια άλλη λιχουδιά! Το καλύτερο κολατσιό, καθημερινό, ανεπιτήδευτο αλλά τόσο νόστιμο!! Ναι, τόσο νόστιμο που, στην προκειμένη περίπτωση, οι υπόλοιποι κάτοικοι του τριωρόφου δεν πρόλαβαν ούτε καν να γνωριστούν μαζί του μια και απαίτησα την αποκλειστική του παρέα!! Εγώ, πάντως, αμαρτία δεν έχω... σου το πρότεινα κι αν δεν το δοκιμάσεις... το κρίμα στο λαιμό σου!!
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
- 270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 250 ml ζεστό νερό (όχι καυτό για να μην κάψουμε την μαγιά)
Για την επάλειψη
- 50 ml ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Λίγα φύλλα θυμάρι
- 1/2 κ.γλ. ρίγανη
- 90 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- ελάχιστο αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
- Βάζουμε σε ένα μπολ, τα δύο άλευρα, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και την μαγιά.
- Ανακατεύουμε καλά και μετά, ρίχνουμε σταδιακά το νερό ζυμώνοντας έως ότου έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
- Εάν η ζύμη είναι πολύ μαλακή προσθέτουμε 1-2 κ.σ. αλεύρι αλλά εάν είναι σφιχτή προσθέτουμε 1-3 κ.σ. νερό.
- Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο το μπολ και την ζύμη και αφού καλύψουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη το βάζουμε σε ζεστό μέρος για μια ώρα μέχρι να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ετοιμάζουμε τα υλικά για την επάλειψη
- Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε.
Φτιάχνουμε το σκορδόψωμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
- Αφού η ζύμη φουσκώσει και διπλασιαστεί, την βγάζουμε από το μπολ και τη ξεφουσκώνουμε.
- Την πλάθουμε σε ένα μπαστούνι και την κόβουμε σε φέτες πάχους 3-4 εκατοστών περίπου.
- Βουτάμε την μια πλευρά της κάθε φέτας (ή την αλείφουμε) με το μείγμα αρωματικών και τυριού και την τοποθετούμε σε φόρμα στρογγυλή που την έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
- Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για όλες τις φέτες κάνοντας έτσι μια "κουλούρα" με φέτες ζύμη αλειμμένες με το μείγμα ελαιολάδου.
- Αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και την επιφάνεια του ψωμιού pull apart και βάζουμε στον φούρνο.
- Ψήνουμε για 35 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει ροδοψηθεί.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και απολαμβάνουμε τις φέτες χλιαρές ή κρύες.
TIPS
* Εάν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο μπέικον σοταρισμένο ή λίγο ζαμπόν.