Τούρτα χωρίς γιορτή γίνεται ή μήπως όχι; Φυσικά και γίνεται!! Γιατί όχι δηλαδή; Υπάρχει νόμος που το απαγορεύει; Και μια που δεν υπάρχει κάτι που να απαγορεύει την, χωρίς γιορτή, τούρτα, πριν μερικές εβδομάδες μια μικρή τούρτα με σοκολατένιο, αφράτο πανεσπάνι-κέικ και μια ιδιαίτερη βουτυρόκρεμα βανίλιας ήρθε να μας γλυκάνει μετά το Κυριακάτικο φαγητό!
Η συνταγή για το κέικ αλλά και την βουτυρόκρεμα, αν και μερικώς διαφοροποιημένα, ανήκουν στο "Magnolia Bakery". Βέβαια, ο "δαίμων" της δικής μου κουζίνας αφαίρεσε το χρώμα (το κέικ ήταν red velvet) για ευνόητους λόγους, μείωσε την ζάχαρη και στο κέικ αλλά και στην κρέμα και πρόσθεσε το τυρί κρέμα για να της χαρίσει μιαν άλλη νότα!! Τώρα, βέβαια, θα μου πείτε... αυτή είναι παραλλαγή της συνταγής ή άλλη συνταγή; Μου θυμίζει λίγο το παλιό τραγουδάκι ..."εμείς γι αλλού κινήσαμε κι αλλού η ζωή μας πάει" ή κάτι τέτοιο, τέλος πάντων!
Ωστόσο, ωστόσο, λέω και το τονίζω, το αποτέλεσμα με δικαίωσε μια και άγγιξε τις γαστρονομικές "ευαισθησίες" των δοκιμαστών! Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει, άλλωστε;
Ένα κέικ, σοκολατένιο και αφράτο και μια βουτυρόκρεμα βανίλιας που περιέχει τυρί-κρέμα αλλά και μια κρέμα, τύπου ζαχαροπλαστικής (αν και όχι κανονική) δεν θα μπορούσε να μην γοητεύσει τους γευστικούς κάλυκες κάποιου που αγαπάει την σοκολάτα αλλά κι εκείνο τον παλιό, διαχρονικό και comfort συνδυασμό σοκοβανίλιας με μερικές πινελιές πορτοκαλιού! Κι όσο για τα παντζάρια... αυτά κράτησαν το κέικ νωπό, χαρίζοντάς τους την υγρασία τους, χωρίς όμως να φωνάζουν την παρουσία τους κι ακόμα καλύτερα κρατώντας τόσο χαμηλό προφίλ που ...δεν γινόταν καθόλου αντιληπτά!!
Για το κέηκ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- 470 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
- 150 γρ. πολτοποιημένα, βρασμένα παντζάρια
- 170 γρ. βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 αυγά μεγάλα (L)
- 150 γρ. μαύρη ζάχαρη
- 280 γρ. καστανή ζάχαρη
- 4 κ.σ. κακάο
- 370 ml αριάνι
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 3 βανιλίνες
- 1 1/2 κ.σ. μηλόξιδο
- 2/3 κ.γλ. αλάτι
- 6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φλ.τσ. γάλα
- 250 γρ. άχνη
- 450 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 βανιλίνες
- 220 γρ. τυρί κρέμα
- 200 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι (προαιρετικά)
- Λίγο γλυκό πορτοκάλι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε το κέηκ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
- Στο multi, πολτοποιούμε το παντζάρι πρώτα σκέτο και μετά προσθέτουμε 100 ml από το αριάνι και το χρώμα.
- Ξαναχτυπάμε για να πολτοποιηθεί εντελώς το παντζάρι και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Σε άλλο μπολ, βάζουμε τις δύο ζάχαρες, τις βανιλίνες, το μηλόξιδο και τα αυγά.
- Χτυπάμε το μείγμα αυτό για 5 λεπτά έως ότου φουσκώσει και γίνει αφράτο και κρεμώδες.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Μόλις έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα, προσθέτουμε το κόκκινο μείγμα του παντζαριού και το μισό αλεύρι χτυπώντας με το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα.
- Σε δύο δόσεις προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το υπόλοιπο αριάνι, ανακατεύοντας με σπάτουλα ή με το μίξερ στην πιο χαμηλή του ταχύτητα.
- Το τελικό μείγμα πρέπει να μην είναι πολύ αραιό αλλά ούτε και πολύ πηχτό (φωτό).
Ετοιμάζουμε την κρέμα βανίλια
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το μισό γάλα με το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι.
- Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το υπόλοιπο γάλα με την άχνη και, μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα το γάλα με το αλεύρι και ανακατεύουμε την κρέμα μέχρι να πήξει.
- Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με τις βανιλίνες και το τυρί κρέμα έως ότου να έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
- Σταδιακά, σε 2-3 δόσεις, προσθέτουμε και την βρασμένη κρέμα, χτυπώντας το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί σε μιαν αφράτη βουτυρόκρεμα.
- Αφαιρούμε από το κέικ το επάνω μέρος, για να το κάνουμε ίσιο.
- Το κέικ αυτό το ψιλοκόβουμε στο multi για να πασπαλίσουμε και να καλύψουμε την επιφάνεια της τούρτας.
- Κόβουμε το υπόλοιπο κέικ σε τέσσερις δίσκους.
- Τοποθετούμε τον έναν δίσκο στην πιατέλα και απλώνουμε επάνω του μια λεπτή στρώση μαρμελάδας και το 1/4 της κρέμας που ετοιμάσαμε.
- Τοποθετούμε επάνω στην κρέμα το επόμενο παντεσπάνι και βάζουμε πάλι μια ακόμα δόση κρέμας αλλά χωρίς μαρμελάδα.
- Ξανά, βάζουμε κέικ, μια λεπτή στρώση μαρμελάδα πορτοκάλι και πάλι κρέμα.
- Επαναλαμβάνουμε ακόμα μια φορά με τον τελευταίο δίσκο κέικ και σκέτη κρέμα αυτή την φορά.
- Τέλος, απλώνουμε λίγη κρέμα γύρω γύρω και επάνω στο κέικ και πασπαλίζουμε με τα ψίχουλα του κέικ που ψιλοκόψαμε.
- Διακοσμούμε με πορτοκάλι γλυκό και βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν σερβίρουμε.