Λικέρ 44... ένα παλιό γαλλικό λικέρ


Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! Στον απόηχο του χειμώνα και με τον ερχομό της άνοιξης έτυχε να συμπέσει η μέρα που άνοιξα, για δεύτερη φορά, ένα αγαπημένο, παραδοσιακό, γαλλικό λικέρ... το λικέρ 44 όπως το λένε ή αλλιώς ένα λικέρ που παντρεύει με απόλυτη αρμονία το πορτοκάλι (ή μανταρίνι) με τον καφέ.
Liqueur quarante quatre ή αλλιώς λικέρ 44, παραδοσιακό λικέρ από τη Νορμανδία που γίνεται με το γνωστό μπράντυ μήλου Καλβαντός (Calvados), στο οποίο προσθέτουν 44 κύβους λευκής ζάχαρης και 44 κόκκους καφέ που τους μπήγουν μέσα σ' ένα πορτοκάλι το οποίο τρυπούν 44 φορές. Μετά από 44 μέρες και αφού η ζάχαρη έχει λιώσει τελείως το λικέρ είναι έτοιμο για κατανάλωση.
Το αυθεντικό λικέρ 44 έχει αλκοόλ 25 βαθμών είναι βελούδινο και πολύ αρωματικό και πίνεται σε θερμοκρασία δωματίου αν και πολλοί είναι εκείνοι που το προτιμούν παγωμένο ή με παγάκια μια και πρόκειται για ένα δυνατό λικέρ!
Ένα λικέρ που, μάλλον, χειμωνιάτικο παρά ανοιξιάτικο είναι, ωστόσο, αν το φτιάξεις μια φορά πάει και τελείωσε... θα σου γίνει συνήθεια και θα φτιάχνεις συνέχεια!! Αυτό έπαθα κι εγώ... κι αυτή είναι η δεύτερη φορά που φτιάχνω το συγκεκριμένο λικέρ! Πόσο δημιουργική διαδικασία είναι!! Και πόσο όμορφη εικόνα ...ένα πορτοκάλι και μερικοί κόκκοι καφέ, που σιγά σιγά, χαρίζουν το άρωμά τους στο οινόπνευμα μέσα στο οποίο κολυμπούν ενώ ταυτόχρονα, 44 κύβοι ζάχαρης ολοένα και μικραίνουν μέσα στην ίδια πισίνα! Αχ, αυτή η αναμονή... σε ξελογιάζει ακόμα περισσότερο!!
Κι αν πάλι θέλεις μια παραλλαγή, αντί για πορτοκάλι βάλε 2 μανταρίνια στο κι έτσι θα ετοιμάσεις ένα εξίσου υπέροχο λικέρ!
Η αλήθεια είναι ότι αυτό το λικέρ μπορεί να μοιάζει ή και να είναι ...χειμωνιάτικο αλλά κανείς δεν μπορεί εύκολα να το αρνηθεί σε όποια εποχή κι αν ετοιμαστεί. 
Απολαυσέ το κι ετοίμασέ το, λοιπόν, όσο ακόμα υπάρχουν πορτοκάλια! 
ΥΛΙΚΑ

  • 1 πορτοκάλι ακέρωτο (ή 2 μανταρίνια ακέρωτα)
  • 44 κόκκους καφέ (φίλτρου ή εσπρέσσο)
  • 44 κύβους ζάχαρης ( ή 44 κ. γλ. ζάχαρη)
  • 500 ml βότκα  (ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο)
  • 500 ml κονιάκ 3 αστέρων (ή μόνον βότκα, μόνον κονιάκ, μόνον τσίπουρο)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • Με ένα ξυλάκι για σουβλάκια, τρυπάμε τo πορτοκάλι και σε κάθε τρυπούλα βάζουμε από έναν κόκκο καφέ έτσι ώστε συνολικά να είναι 44 κόκκοι καφέ.
  • Σε ένα γυάλινο βάζο με φαρδύ στόμιο, λάστιχο για να κλείνει αεροστεγώς και χωρητικότητας 1,5 λίτρου τοποθετούμε την ζάχαρη, το πορτοκάλι (ή τα μανταρίνια), το κονιάκ και την βότκα (ή το τσίπουρο).
  • Κλείνουμε  το βάζο και το αφήνουμε σε ξηρό και σκοτεινό μέρος για 44 μέρες.
  • Κάθε μέρα κουνάμε το βάζο, για να λιώσει η ζάχαρη αλλά και για να βγάλει περισσότερο υγρό  το πορτοκάλι (ή τα μανταρίνια).
  • Μετρούμε 44 ημέρες και το λικέρ είναι έτοιμο.
  • Το σουρώνουμε με ένα φίλτρο γαλλικού καφέ και το βάζουμε σε μπουκάλι.
  • Δυνατό λικέρ που πίνεται σκέτο ή με πάγο.
  • Με τον χρόνο γίνεται ακόμα καλύτερο και φτάνει στο βέλτιστό του μετά από 2-3 χρόνια!
Tante Kiki
15 Comments
No