Ωστόσο... μήπως περίσσεψε τσουρέκι ή μήπως κάποιο τσουρέκι δεν φούσκωσε και δεν εμφανίστηκε καθόλου στο πασχαλινό τραπέζι; Να κάτι που μπορεί να συμβεί! Δεν πειράζει αν είναι μπαγιάτικο γιατί μπορούμε να το απολαύσουμε ακόμα κι έτσι... με χίλιους δύο τρόπους, από μικρά παξιμαδάκια μέχρι ...παγωτό τσουρέκι! Ναι, καλά διαβάσατε... παγωτό τσουρέκι ή μάλλον παγωτό καϊμάκι - τσουρέκι! Όλα τα απίστευτα αρώματα του Πάσχα συγκεντρωμένα σε ένα παγωμένο γλυκό που θα απολαύσετε μέχρι την τελευταία του κουταλιά. Ας δούμε όμως τα πράγματα από την αρχή...
Ντοντουρμάς ή πολίτικο καϊμάκι, το αλλοτινό παγωτό, το αγαπημένο παγωτό της Πόλης. Κατάγεται από το Καχαραμάνμαρας, μια περιοχή στα βάθη της Νοτιοανατολικής Τουρκίας που έφτασε στην χώρα μας μέσα στις αποσκευές των προσφύγων. Kaymak dondurma σημαίνει παγωτό (dondurma = παγωτό) κρέμα μια και, η αυθεντική συνταγή γίνεται με καϊμάκι δηλαδή ανθόγαλα, κάτι που δεν είναι και πολύ εύκολο να βρούμε τώρα πια.
Γίνεται από γάλα κατσικίσιο ή πρόβειο, από ανθόγαλα πιο συγκεκριμένα, αλλά έχει ξεχωριστή νοστιμιά όταν γίνεται από βουβαλίσιο γάλα.
Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο παγωτό τόσο σε νοστιμιά και με έντονο άρωμα Ανατολής όσο και σε υφή που χαρακτηρίζεται "μαστιχωτή". Πού οφείλεται; Μα σε ένα εξίσου ιδιαίτερο συστατικό που περιέχει ...το σαλέπι που εκτός των άλλων το βοηθά να αντέχει σε πιο υψηλές θερμοκρασίες από τα υπόλοιπα παγωτά χωρίς να λιώνει.
Αλλά τί είναι το σαλέπι;;; Είναι το "αλεύρι" που προέρχεται από τους κονδύλους ενός φυτού πολυετούς, ποώδους, με μωβ άνθη (φωτογραφία) που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις γνωστές ορχιδέες και το οποίο έχει διάφορες ιδιότητες μεταξύ των οποίων και φαρμακευτικές στις οποίες έχουν αναφερθεί ο Ιπποκράτης, ο Ασκληπιός, ο Θεόφραστος και ο Γαληνός. Το σαλέπι περιέχει αραβίνη, τραγακανθίνη, βασσαρίνη και άμυλο και γι αυτό όταν διαλύεται στο νερό δημιουργεί ένα ρόφημα παχύρρευστο και "μαστιχωτό-κολλώδες" που θεωρείται κατάλληλο για την ανακούφιση από τον βήχα, το κρύο και τον στομαχόπονο. Το σαλέπι είναι αυτό που δίνει όγκο στο παγωτό καϊμάκι.
![](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bd/Orchis_mascula_cptv.jpeg/150px-Orchis_mascula_cptv.jpeg)
Εκτός, όμως, από όγκο στο παγωτό το σαλέπι του χαρίζει εκείνη την μοναδική γεύση που μαζί με τα υπόλοιπα αρώματα το κάνει τόσο μα τόσο εξωτικό!
Τί λέτε;; Πάμε να το φτιάξουμε;;;
Για το παγωτό
- 1 φυτική σαντιγύ (500 ml)
- 1 λίτρο γάλα κατσικίσιο (ή βουβαλίσιο)
- 160-180 γρ. ζάχαρη άχνη (ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλουμε)
- 3 κ.σ. σαλέπι (όχι έτοιμο ρόφημα)
- 1/2 φακελάκι ζαχαροβανίλιας με μαστίχα
- 1/2 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
- 4-5 φέτες τσουρέκι σε ψιλοκομμένο, μπαγιάτικο
- 5-6 φέτες τσουρέκι ολόκληρες, μπαγιάτικο
- 150 γρ. ζάχαρη
- 150 ml νερό
- Γλυκό κουταλιού βύσσινο
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
- Φτιάxνουμε το σιρόπι, βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 3 λεπτά μετρώντας από την στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
- Το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Βάζουμε 1 φλιτζάνι από το γάλα και την μισή άχνη σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα την ζαχαροβανίλια με μαστίχα, το τζίντζερ και το σαλέπι.
- Βράζουμε το γάλα, για 15 λεπτά, περίπου, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δούμε ότι έχει πήξει και έχει αποκτήσει μια ελαφρά "λαστιχωτή" και κρεμώδη υφή.
- Το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Χτυπάμε την φυτική κρέμα με την υπόλοιπη άχνη και το υπόλοιπο γάλα μέχρις ότου έχουμε μια ημίρρευστη κρέμα σαν γιαούρτι.
- Προσθέτουμε το γάλα που έχουμε βράσει και αναμιγνύουμε τα δύο μείγματα συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Βάζουμε σε ένα μεταλλικό μπολ το μείγμα και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 30-40 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει πήξει ελαφρώς.
- Στο μεταξύ, κόβουμε τις φέτες του τσουρεκιού και αφαιρούμε γύρω γύρω την κόρα.
- Κόβουμε τις 4-5 φέτες σε πολύ μικρά κομμάτια.
- Βάζουμε τα κομμάτια σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με λίγο σιρόπι (τόσο ώστε να σιροπιαστούν και να μαλακώσουν χωρίς να λασπώσουν και να διαλυθούν).
- Βγάζουμε το παγωτό από το ψυγείο, το χτυπάμε ξανά για 2-3 λεπτά και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για άλλα 30-40 λεπτά μέχρι να ξαναπαγώσει ελαφρά.
- Βγάζουμε για ακόμη μια φορά το παγωτό, το χτυπάμε και πάλι για 2-3 λεπτά, ρίχνουμε μέσα το σιροπιασμένο τσουρέκι και ανακατεύουμε.
- Το βάζουμε σε φόρμα για κορμό ή σε μεταλλική φόρμα του κέικ που την έχουμε καλύψει πρώτα με διαφανή μεμβράνη (για να μπορούμε να το ξεφορμάρουμε εύκολα) και το βάζουμε στην κατάψυξη.
- Αφού γεμίσουμε την φόρμα με το παγωτό, σιροπιάζουμε καλά τις ολόκληρες φέτες τσουρεκιού και τις τοποθετούμε από πάνω, έτσι ώστε ξεφορμάροντάς το να αποτελέσει την βάση του κορμού.
- Καλύπτουμε με την διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει τελείως.
- Όταν πρόκειται να σερβίρουμε αφήνουμε στην συντήρηση του ψυγείου για 10-15 λεπτά (ανάλογα με την θερμοκρασία που υπάρχει στο ψυγείο) για να μπορούμε να κόψουμε άνετα τον κορμό σε φέτες.
- Τον περιχύνουμε με γλυκό κουταλιού βύσσινο και τον σερβίρουμε σε φέτες.
Καταπληκτική η συνταγή σου και ιδιαίτερη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε φιλώ πολύ
Χαίρομαι που σου άρεσε Ελένη μου!! :)
ΔιαγραφήΦιλιά!
Ως φανατική οπαδός του τσουρεκιού και του παγωτού καϊμάκι, πώς ν' αντισταθώ σε αυτή τη λιχουδιά, Κική μου!! Χρόνια σου πολλά και του χρόνου με υγεία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού είσαι φανατική οπαδός του τσουρεκιού και του παγωτού καϊμάκι δεν μπορείς να αντισταθείς σίγουρα ...οπότε μια λύση μένει να το ...φτιάξεις! :)
ΔιαγραφήΕπίσης χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία, χαρά και δημιουργίες!
Χριστός Ανέστη, Κική μου! Χρόνια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι υπέροχο που θα είναι σίγουρα αυτό το παγωτό!!!! Δεν γνώριζα ότι περιέχει και σαλέπι...πολύ ενδιαφέρον! Θα κρατήσω την συνταγή για άλλη φορά όμως, γιατί από σήμερα αρχίζω διατροφή...χα χα χα!!!!
Φιλάκια πολλά!!
Αληθώς Ανέστη Μαριάννα μου! Είναι πολύ νόστιμο το παγωτό με αρώματα Ανατολής και ...Πάσχα!
ΔιαγραφήΝαι, στο παγωτό καϊμάκι το σαλέπι δίνει την μαστιχωτή του υφή!
Φιλάκια!
Χριστός Ανέστη με υγεία
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια ...
Αληθώς Ανέστη με υγεία, χαρά και νοστιμιές Μαρία Έλενα!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη. Ο τίτλος με έκανε να αναρωτιέμαι τι θα αντικρύσω. Πάλι μας προτείνεις μια διαφορετική συνταγή γεμάτη γεύσεις και αρώματα. γι αυτό αγαπώ τόσο πολύ το Blog σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑληθώς Ανέστη Ευαγγελία μου! Να που είδες τί εννοούσε ο τίτλος και είναι μια πολύ νόστιμη και ιδιαίτερη λύση για τα περισσεύματα τσουρεκιού!
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Χριστός Ανέστη Κική μου! Βρε τι ωραίο που είναι!!!! Τι νόστιμη και πρωτότυπη ιδέα... νάσαι καλά κορίτσι μου να χαίρεσαι την οικογένεια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑληθώς Ανέστη Χριστίνα μου!! Ναι, είναι πολύ νόστιμο με άρωμα Ανατολής και μια πολύ ωραία λύση εάν μας έχει περισσέψει τσουρέκι!
ΔιαγραφήΤι είναι αυτό μανούλα μου?Τι διαφορετικό και ωραίο?Καταπληκτικό είναι Κική μου, πάει για pin!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστός Ανέστη Κική μου και Χρόνια Πολλά.
Είναι πεντανόστιμο γλυκό Λίλια και όχι ιδιαίτερα δύσκολο! :)
Διαγραφήουουαααουυυ καταπληκτικο!!!!!!!!!!! θα κρατησω την συνταγη του παγωτου γτ εχω αδυναμια στο καϊμάκι!! υπεροχο γλυκο πρωτοτυπο και σιγουρ απεντανοστιμο
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά, καλή Ανάσταση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν λέτε φυτική σαντιγί εννοείτε την φυτική κρέμα "γάλακτος" στο ψυγείο; Μπορώ να βάλω κανονική κρέμα γάλακτος;
Χριστός Ανέστη! Ναι, την φυτική κρέμα γάλακτος. Φυσικά και μπορείτε να βάλετε κανονική αρκεί να γνωρίζετε ότι η φυτική είναι πιο γλυκιά (έχει προσθήκη ζάχαρης) και ίσως θα χρειαστείτε να προσθέσετε λίγη άχνη. Καλό θα είναι να τη δοκιμάσετε για να αποφασίσετε πόσο γλυκιά την θέλετε.
ΑπάντησηΔιαγραφή