Φιλέτο ψητής πιπεριάς Φλωρίνης, φυσικά, χωρίς την φλούδα, κρεμμύδι και σκόρδο μαζί με πάπρικα για πιο έντονη προσωπικότητα και μαύρη ζάχαρη για μια καραμελένια πιπεριά πρότεινε σε μια συνταγή σάλτσας η αγαπημένη Εύη Βουτσινά (που δεν θα ξεχαστεί ποτέ) κι εγώ το μόνο που άλλαξα είναι η προσθήκη λευκού βαλσαμικού ξιδιού αντί για χυμό λεμονιού.
Ανάμεσα σε σάλτσα και τσάτνεϋ, θα πρόσθετα, πολύ κοντά σε ντιπ και άλειμμα με ολοφάνερη την γλυκιά σφραγίδα της ζουμερής, κατακόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης και το χρώμα του πάθους.
Ένα προϊόν με νοστιμιά delicatessen που όμως μπορεί να γίνει πανεύκολα στην κουζίνα μας και να συνδυαστεί καταπληκτικά με ζυμαρικά, ρύζι, κοτόπουλο ή μπριζόλα αλλά και να ξαπλώσει σε μια μπρουσκέτα με λίγη ρόκα και μια πικάντικη γραβιέρα, λίγο μελίχλωρο Λήμνου ή λαδοτύρι Μυτιλήνης.
Δοκιμάστε την σαν άλειμμα, με καπνιστό Μετσόβου (Μετσοβόνε) και θα σας ξετρελλάνει! Απολαύστε την ιδιαιτερότητά της σαν ντιπ με τηγανιτές ή ψητές πατατούλες αλλά και με νάτσος (μοναδικά απολαυστικό σπιτικό fast food) και σε ένα απλό και βαρετό (κατά τα άλλα) σάντουιτς που, αμέσως, αποκτά απίθανες πιπεροπινελιές! Δύο κουταλιές της μεταμορφώνουν σε γαστρονομική εμπειρία τις πατάτες ή τα φασολάκια γιαχνί!
Αυτή η σάλτσα παίρνει την μορφή που θέλετε ανάλογα με το πόση ώρα θα την βράσετε για να είναι ρευστή σάλτσα ή πιο συμπυκνωμένο άλειμμα και ντιπ.
Όποια, όμως, μορφή και να έχει... ένα είναι σίγουρο... είναι απίστευτα νόστιμη! Κι αν είστε οπαδοί της καυτερής, πικάντικης σάλτσας δεν έχετε παρά να προσθέσετε στα υλικά της 1-2 μικρές, κόκκινες καυτερές πιπεριές.
Κλείστε τον θησαυρό σας σε βάζα και φυλάξτε τον όπως του αξίζει... σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι... όπως παλιά... το ντουλάπι με τους χειροποίητους θησαυρούς της γιαγιάς.
ΥΛΙΚΑ για 2-3 βαζάκια 250 ml- 8-10 μέτριες Φλωρίνης, χωρίς την φλούδα και ψιλοκομμένες
- 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 4 κ.σ. λευκό βαλσαμικό ξίδι (η αρχική συνταγή είχε χυμό λεμονιού)
- 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές
- Βάζουμε σε ταψάκι τις πιπεριές Φλωρίνης και τις ψήνουμε στο γκριλ, μέχρι να δούμε ότι έχουν σκούρα στίγματα.
- Τις κλείνουμε σε πλαστική σακούλα τροφίμων και τις αφήνουμε για 15-20 λεπτά έτσι.
- Τις βγάζουμε και αφαιρούμε προσεκτικά τις φλούδες για να έχουμε το φιλέτο της πιπεριάς.
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά στην αρχή.
- Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και στο μεταξύ έχουν μαραθεί κάπως τα υλικά.
- Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας για 15-25 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να εξατμιστούν τα υγρά της.
- Εάν θέλουμε την σάλτσα πιο συμπυκνωμένη, χαμηλώνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρις ότου η σάλτσα έχει την υφή που επιθυμούμε.
- Αποσύρουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και τη μοιράζουμε σε 2-3 αποστειρωμένα βαζάκια.
- Γεμίζουμε τα βάζα και τα τοποθετούμε ανάποδα σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.
- Τα αφήνουμε σε σκιερό, δροσερό και σκοτεινό μέρος για να ωριμάσει η γεύση πριν τα ανοίξουμε.
- Τη σάλτσα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για ντιπ, άλειμμα σε μπρουσκέτες με ένα ωραίο σαγανάκι από πάνω, για ζυμαρικά ή ρύζι αλλά και για να χαρίσουμε προσωπικότητα σε μια απλή σάλτσα ντομάτας.