Μανιτάρια πορτομπέλο γεμιστά

Μανιτάρια, ο μύκητας που είναι αστείρευτη πηγή έμπνευσης γαστρονομικών απολαύσεων ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Άργησα να τα γνωρίσω ή μάλλον άργησαν να μας συστήσουν... από τότε όμως που βρεθήκαμε ...δεν ξαναχωρίσαμε ούτε στιγμή! Αυτός κι αν είναι έρωτας! Ψητά, τηγανιτά, κοκκινιστά, σκέτα, με λαχανικά, αυγά ή ζυμαρικά είναι ευπρόσδεκτα στα περισσότερα τραπέζια οικογενειακά, φιλικά, επίσημα! Για ποιά μανιτάρια να πρωτομιλήσω και ποιά να πρωτοπαινέψω! Από τα πλευρώτους και τα πορτομπέλο μέχρι τα πορτσίνι και τα ασπρομανίταρα με όλες τις άλλες ποικιλίες ανάμεσα σ' αυτές τις πιο γνωστές είναι λατρεμένα! 
Με μια εξαίρεση...για μένα! Την τρούφα, αυτό το πανάκριβο μανιτάρι που ο δικός μου ουρανίσκος δυσκολεύεται να απολαύσει μια και έχει μια πολύ ιδιαίτερη γεύση! Αλλά τί περιμένω; Το ίδιο συμβαίνει και με το χαβιάρι! Πάει και τελείωσε! Μου το είπαν, το εμπέδωσα και το δηλώνω ευθαρσώς! Εγώ δεν κάνω για πανάκριβες γαστριμαργικές απολαύσεις αυτού του τύπου! Άντε, καμιά γαρίδα και πολύ μου είναι! χαχαχα Εντάξει... θα επιζήσω και θα το αντέξω!!!
Ωστόσο, επιστρέφοντας στο θέμα, τα σημερινά πορτομπέλο είναι από τα αγαπημένα μου πιάτα! Χορταστικά, νόστιμα με μια ιδέα από σπανακόπιτα που την λατρεύω, γεμάτα θρεπτικά συστατικά και άκρως χορτοφαγικά αν αποφασίσεις να τα απολαύσεις δεν θα το μετανιώσεις... θα σε αποζημιώσουν το δίχως άλλο!
ΥΛΙΚΑ για 6 μερίδες
  • 6 μανιτάρια πορτομπέλο 
  • 300 γρ. σπανάκι
  • 1 πράσο, κομμένο σε ροδέλες 
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. άνηθο
  • 2 αυγά
  • 120 γρ. φέτα, θρυμματισμένη με το πηρούνι
  • 6-7 ντοματίνια (προαιρετικά)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 6-7 κ.σ. τριμμένη γραβιέρα Νάξου
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
  • Ζεματάμε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια και τα πράσα εάν θέλουμε να είναι πιο ελαφρά. 
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά και τα αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να μαραθούν.
  • Προσθέτουμε τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι, 1 πρέζα ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
  • Αφήνουμε τα λαχανικά να κρυώσουν και προσθέτουμε την θρυμματισμένη φέτα και τα δύο αυγά.
  • Βάζουμε τα μανιτάρια σε ταψί, καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  • Αφήνουμε το μείγμα των λαχανικών να κρυώσει και γεμίζουμε τα μανιτάρια από τα οποία έχουμε κόψει το κοτσανάκι.
  • Ρίχνουμε στο ταψί τα ντοματάκια αλλά και τα κοτσανάκια των μανιταριών.
  • Πασπαλίζουμε τα γεμισμένα μανιτάρια με το τριμμένο τυρί
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά περίπου.
  • Τα απολαμβάνουμε ζεστά μόνα τους ή σαν συνοδευτικό σε πιάτα με ψητό κοτόπουλο.

15 σχόλια:

  1. Μια από τα ίδια και εγώ Κική!
    Άργησα πολύ να γνωρίσω τα μανιτάρια, αλλά πραγματικά από τη στιγμή που το έκανα τα εκτίμησα πολύ ως υλικό και τα χρησιμοποιώ όσο πιο συχνά μπορώ (και βασικά μου επιτρέπουν οι μικρές κυρίες)!
    Τα γεμιστά μανιτάρια τα λατρεύω! Είναι υπέροχα σε όλες τους τις παραλλαγές νομίζω!
    Και η πρόταση σου είναι φοβερά λαχταριστή!
    Σε φιλώ, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι... όταν γνωρίσεις τα μανιτάρια δεν μπορείς παρά να τα λατρέψεις! Τα συγκεκριμένα είναι λιχουδιά!!!
      Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Εγώ δεν άργησα να εκτιμήσω τα μανιτάρια, ίσα-ίσα που μου αρέσουν εδώ και πάρά πολλά χρόνια! Καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο πολύ θα μου αρέσει αυτό το νοστιμότατο και μυρωδάτο πιάτο, δεν κρατιέμαι να το δοκιμάσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααα, είσαι τυχερή γιατί δεν έχασες χρόνο! Χαίρομαι που σου άρεσε!

      Διαγραφή
  3. Τα λατρεύω κι εγώ τα μανιτάρια
    σε όλες τις εκδοχές μαγειρέματος!!!
    Σήμερα μας έδωσες μια πολύ καλή πρόταση

    Να είσαι καλά Κική μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα, με τον ένα και τον άλλο τρόπο πάντα αποτελούν μια νοστιμότατη πρόταση!
      Πολλά φιλιά Ελένη μου!

      Διαγραφή
  4. μανιταρια....ερωτας οπως το ειπες!
    απορω που υπαρχουν ανθρωποι που δεν τα τρωνε!
    φαινεται νοστιμοτατη η προτασή σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λατρεύω τα μανιτάρια, μπορώ να τρώω κάθε μέρα! Τέλεια συνταγή! Εκτυπώθηκε ήδη και πάει για δοκιμή! Φιλιάαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού σου αρέσουν τόσο πολύ τα μανιτάρια ...αξίζει να δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  6. Κική, φαίνονται τέλεια κι εύκολα στην εκτέλεση! Ο,τι πρέπει για καλοκαιρινά γεύματα που τα θέλω ελαφριά και γρήγορα στην παρασκευή. Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι και εύκολα και πεντανόστιμα Ευγενία μου... αξίζει να τα δοκιμάσεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Φαίνονται απίθανα. Στα υλικά δεν γράφεις ότι βάζεις τραχανά. Πόσο πρέπει;
    Θα τα δοκιμάσω σίγουρα.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι γιατί δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα Ρένα μου γι αυτό και τον αφαίρεσα τελικά!
      Να τα δοκιμάσεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραία πρόταση τα μανιτάρια γεμιστά με σπανάκι!!
    Τα λατρεύω και εγώ , πρέπει να τα κάνω οπωσδήποτε και γεμιστά!
    Πολλά φιλιά Κική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!