Μανιτάρια πορτομπέλο γεμιστά


Μανιτάρια, ο μύκητας που είναι αστείρευτη πηγή έμπνευσης γαστρονομικών απολαύσεων ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Άργησα να τα γνωρίσω ή μάλλον άργησαν να μας συστήσουν... από τότε όμως που βρεθήκαμε ...δεν ξαναχωρίσαμε ούτε στιγμή! Αυτός κι αν είναι έρωτας! Ψητά, τηγανιτά, κοκκινιστά, σκέτα, με λαχανικά, αυγά ή ζυμαρικά είναι ευπρόσδεκτα στα περισσότερα τραπέζια οικογενειακά, φιλικά, επίσημα! Για ποιά μανιτάρια να πρωτομιλήσω και ποιά να πρωτοπαινέψω! Από τα πλευρώτους και τα πορτομπέλο μέχρι τα πορτσίνι και τα ασπρομανίταρα με όλες τις άλλες ποικιλίες ανάμεσα σ' αυτές τις πιο γνωστές είναι λατρεμένα! 
Με μια εξαίρεση...για μένα! Την τρούφα, αυτό το πανάκριβο μανιτάρι που ο δικός μου ουρανίσκος δυσκολεύεται να απολαύσει μια και έχει μια πολύ ιδιαίτερη γεύση! Αλλά τί περιμένω; Το ίδιο συμβαίνει και με το χαβιάρι! Πάει και τελείωσε! Μου το είπαν, το εμπέδωσα και το δηλώνω ευθαρσώς! Εγώ δεν κάνω για πανάκριβες γαστριμαργικές απολαύσεις αυτού του τύπου! Άντε, καμιά γαρίδα και πολύ μου είναι! χαχαχα Εντάξει... θα επιζήσω και θα το αντέξω!!!
Ωστόσο, επιστρέφοντας στο θέμα, τα σημερινά πορτομπέλο είναι από τα αγαπημένα μου πιάτα! Χορταστικά, νόστιμα με μια ιδέα από σπανακόπιτα που την λατρεύω, γεμάτα θρεπτικά συστατικά και άκρως χορτοφαγικά αν αποφασίσεις να τα απολαύσεις δεν θα το μετανιώσεις... θα σε αποζημιώσουν το δίχως άλλο!
ΥΛΙΚΑ για 6 μερίδες
  • 6 μανιτάρια πορτομπέλο 
  • 300 γρ. σπανάκι
  • 1 πράσο, κομμένο σε ροδέλες 
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. άνηθο
  • 2 αυγά
  • 120 γρ. φέτα, θρυμματισμένη με το πηρούνι
  • 6-7 ντοματίνια (προαιρετικά)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 6-7 κ.σ. τριμμένη γραβιέρα Νάξου
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
  • Ζεματάμε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια και τα πράσα εάν θέλουμε να είναι πιο ελαφρά. 
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά και τα αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να μαραθούν.
  • Προσθέτουμε τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι, 1 πρέζα ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
  • Αφήνουμε τα λαχανικά να κρυώσουν και προσθέτουμε την θρυμματισμένη φέτα και τα δύο αυγά.
  • Βάζουμε τα μανιτάρια σε ταψί, καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  • Αφήνουμε το μείγμα των λαχανικών να κρυώσει και γεμίζουμε τα μανιτάρια από τα οποία έχουμε κόψει το κοτσανάκι.
  • Ρίχνουμε στο ταψί τα ντοματάκια αλλά και τα κοτσανάκια των μανιταριών.
  • Πασπαλίζουμε τα γεμισμένα μανιτάρια με το τριμμένο τυρί
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά περίπου.
  • Τα απολαμβάνουμε ζεστά μόνα τους ή σαν συνοδευτικό σε πιάτα με ψητό κοτόπουλο.
Tante Kiki
15 Comments
No