Mousse λεμονιού με μαρεγκάκια αμυγδάλου και σάλτσα φράουλας


Καλημέρα από την ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη! To κίτρινο ήταν πάντα το αγαπημένο μου χρώμα! Πολλοί λένε ότι είναι το χρώμα του μίσους και της δειλίας!! Αλλά πάλι είναι και το χρώμα του ήλιου, της χαράς, της επικοινωνίας και της επιστημονικής σκέψης.
Οι οπαδοί της χρωματοθεραπείας ισχυρίζονται ότι το κίτρινο τονώνει το νευρικό σύστημα και την αυτοπεποίθηση αλλά και βοηθά το μυοσκελετικό σύστημα και διώχνει τις φοβίες. Οι κίτρινες τροφές (λεμόνια, μπανάνες, καλαμπόκι, κίτρινες πιπεριές) φτιάχνουν την διάθεση και χαρίζουν κέφι.
Εγώ πάλι ξέρω καλά ότι το κίτρινο χρώμα, φωτεινό και ζεστό με εμπνέει, με κάνει να νιώθω αισιόδοξα και μου χαρίζει ζωντάνια. Εκθαμβωτικό θα το χαρακτήριζα! Κίτρινα ρούχα σε κάθε απόχρωση, κίτρινα παπούτσια και τσάντες ακόμα και κίτρινο αυτοκίνητο ήθελα να πάρω αλλά με ...σταμάτησαν μια και η λέξη... "κοτοπουλάκι" πήγαινε κι ερχόταν!! :)
Οι κίτρινες τροφές, βεβαίως βεβαίως, δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση μια και δεν μου φτιάχνουν απλά την διάθεση αλλά κάτι περισσότερο... αποτελούν γαστρονομικοί εθισμοί! Θα μπορούσα να τρώω κάθε μέρα βραστό ή ψητό καλαμπόκι. Θα μπορούσα να καταναλώνω τόννους μπανάνες! Κι όσο για τα λεμόνια... εεεε, αυτά δεν λείπουν ποτέ από τις σακούλες που φέρνω στο σπίτι από την λαϊκή αλλά και το μάρκετ. 
Η σημερινή γλυκολιχουδιά τα έχει όλα συν του ότι μπορεί να παρουσιαστεί με διαφορετικούς τρόπους σε πιάτο, σε μπολ αλλά και σε ποτήρι. Είναι από κείνες τις λιχουδιές που, μόλις η πρώτη κουταλιά πλησιάσει στο στόμα, και πριν ακόμη προχωρήσει για να κάνει τον ουρανίσκο ευτυχισμένο, το άρωμα γεμίζει το νου και τον προϊδεάζει για την γευστική "ευτυχία" που τον περιμένει! Κι όσο για το "μετά" ...αυτό οδηγεί στον εθισμό! Ένας συνδυασμός από λεμόνι, αρωματικό και ξυνούτσικο, αμύγδαλο και φράουλα! Μοναδική απόλαυση! Αξίζει σου λέω... δοκίμασε άφοβα και θα με θυμηθείς!
ΥΛΙΚΑ
Για την mousse
  • 250 γρ. κρέμα τυριού μασκαρπόνε (ή κρέμα τυριού light)
  • 250 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 200 ml lemon curd "Tante Kiki" (η συνταγή ΕΔΩ)
  • 4 κ.σ. ζάχαρη άχνη (προαιρετικά, αν την θέλουμε γλυκιά)
Για τα μαρεγκάκια
  • Ασπράδια από 2 αυγά μεγάλα
  • 30 γρ. σκόνη αμυγδάλου
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ξύσμα λεμονιού
  • 2 σταγόνες χυμό λεμονιού
Για την σάλτσα φράουλας
Για το γαρνίρισμα
  • Μπισκότα λεμονιού γεμιστά
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τα μαρεγκάκια
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120 βαθμούς Κελσίου.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να αφρίσουν.
  • Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και σιγά σιγά την ζάχαρη.
  • Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα.
  • Ανακατεύοντας με μια μαρίζ προσθέτουμε την αμυγδαλόσκονη.
  • Βγάζουμε τα μαρεγκάκια με κορνέ ή με κουτάλι επάνω σε ταψί που το έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
  • Ψήνουμε στους 100 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα και 15 λεπτά.
  • Σβήνουμε τον φούρνο, ανοίγουμε λίγο την πόρτα του και αφήνουμε τις μαρέγκες μέσα μέχρι να κρυώσει εντελώς ο φούρνος.
Ετοιμάζουμε την mousse
  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την κρέμα μασκαρπόνε, την άχνη και την λεμονόκρεμα (lemon curd) μέχρι να γίνουν μια απαλή αλλά σχετικά σφιχτή mousse.
  • Βάζουμε την mousse στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Παρουσίαση του γλυκού
  • Εάν το παρουσιάσουμε σε πιάτο, θα βάλουμε 2-3 κουταλιές της σούπας σάλτσα φράουλας, μια μεγάλη κουταλιά από την mousse, ένα μαρεγκάκι σπασμένο και θρυμματισμένο μπισκότο λεμονιού.
  • Εάν το παρουσιάσουμε σε ποτήρι ή μπολ, μπορούμε να βάλουμε κάτω το θρυμματισμένο μπισκότο, ύστερα την σάλτσα φράουλας, από πάνω την mousse και τέλος το σπασμένο μαρεγκάκι.
  • Στολίζουμε με ένα κλωναράκι μέντας ή δυόσμου και απολαμβάνουμε!
Tante Kiki
6 Comments
No