Πασχαλινά κουλουράκια για κάποιον ανεξήγητο λόγο δεν φτιάχνω συχνά! Θες γιατί δεν είναι από τα ζυμώματα που θα μου λείψουν αν δεν τα έχω, θες γιατί πάντα φοβόμουν μήπως δεν γίνουν ωραία. Ωστόσο, εδώ που τα λέμε τα πασχαλινά κουλουράκια και ειδικά αυτά που γίνονται παραδοσιακά με αμμωνία είναι ...απαραίτητα γιατί μαζί με τα τσουρέκια γεμίζουν το σπίτι με πασχαλιάτικο άρωμα.
Και είναι μια τόσο δυνατή ελληνική παράδοση που, σχεδόν, κάθε οικογένεια έχει τη δική της συνταγή της γιαγιάς ή της μαμάς. Εγώ όμως δεν είχα!! Γιατί; Ξέρω κι εγώ;; Θυμάμαι ότι η γιαγιά και η μαμά έκαναν αλλά συνταγή δεν υπήρχε όχι τουλάχιστον γραμμένη!!! Έψαξα λοιπόν κι άρχισα να διαβάζω συνταγές και πάλι συνταγές! Συνταγές με αμμωνία, συνταγές με μαγιά, συνταγές με σόδα, συνταγές με μπέικιν!!! 😵😵 Μέχρι που κάποια στιγμή βαρέθηκα κι έτσι διάλεξα τη συνταγή που χρησιμοποίησα! 😏 Ευτυχώς έγιναν τέλεια!
Τα υπέρ της συνταγής:
- Η συνταγή έγραφε αλεύρι για κάθε χρήση αλλά εγώ χρησιμοποίησα το κόκκινο αλεύρι ζαχαροπλαστικής "Ανθός" παρόλα αυτά δεν υπήρξε κανένα θέμα και χρειάστηκα ακριβώς όσο έλεγε η συνταγή!!!
- Τα κουλουράκια έγιναν τέλεια και ως προς τη γλύκα, άρα δεν χρειάζεται καμιά διαφοροποίηση στην ποσότητα της ζάχαρης.
- Η ζύμη γίνεται υπέροχα απαλή χωρίς να κολλάει στα χέρια και πλάθεται άψογα.
Πασχαλινά κουλουράκια βανίλιας με αμμωνία
Περιγραφή: Τα τέλεια αφρατοτραγανά κουλουράκια
Μερίδες: 55-58 κουλουράκια των 24-26 γρ.
ΥΛΙΚΑ
- 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 270 γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 60 ml χυμό πορτοκάλι
- 1/2 κ.γλ σόδα φαγητού (σκόνη)
- 125 ml γάλα
- 1/2 κ.γλ. αμμωνία
- 3 βανίλιες
- 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
- 950 γρ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής ("Ανθός" κόκκινο ή αλεύρι για κάθε χρήση)
- 1 πρέζα αλάτι
Για επάλειψη
- 1 κρόκο αυγού
- 2 κ.σ. νερό
- 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Σπάζουμε τα αυγά σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα άλλο, ζυγίζουμε τη ζάχαρη και τη βάζουμε σε ένα τρίτο μπολ.
- Ζυγίζουμε τον χυμό και το γάλα και τα βάζουμε σε μεγάλο ποτήρι γιατί θα φουσκώσουν με την προσθήκη της σόδας στο πρώτο και της αμμωνίας στο δεύτερο.
- Βάζουμε το μαλακό (βούτυρο σε κομμάτια στον κάδο του μίξερ), το αλάτι και τις βανίλιες και τα χτυπάμε για 1 λεπτό έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
- Στη συνέχεια, αφού μαζέψουμε το βούτυρο από τα τοιχώματα με μια μαρίζ, προσθέτουμε σταδιακά (σε 3-4 δόσεις) τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά στο μείγμα (περιμένοντας να ομογενοποιείται πριν προσθέσουμε το επόμενο)
- Ρίχνουμε τη σόδα στον χυμό, ανακατεύουμε και τον ρίχνουμε στο μείγμα συνεχίζοντας το χτύπημα σε πιο χαμηλή ταχύτητα.
- Μόλις απορροφηθεί ο χυμός, ρίχνουμε την αμμωνία στο γάλα και το προσθέτουμε στο μείγμα.
- Προσθέτουμε το μισό αλεύρι στο μείγμα και το ανακατεύουμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα.
- Μόλις αναμιχθεί, προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας πρώτα με τη μαρίζ (όχι με το μίξερ για να μην γίνουν σκληρά τα κουλουράκια) και μετά ζυμώνοντας με το χέρι έως ότου ενσωματωθεί όλο το αλεύρι.
- Βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20-25 λεπτά και μετά την δουλεύουμε για λίγο.
- Χωρίζουμε σε μπαλάκια των 26 γρ. (ή όσο μεγάλα θέλουμε) και πλάθουμε τα κουλουράκια.
- Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
- Μέχρι να γεμίσουμε την πρώτη λαμαρίνα, προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 170-175 βαθμούς Κελσίου.
- Αφού τοποθετήσουμε τα κουλουράκια στη λαμαρίνα, ανακατεύουμε τον κρόκο με το νερό και τη ζάχαρη και τα αλείφουμε προσεκτικά.
- Ψήνουμε τα κουλουράκια (πάντα ανάλογα με το φούρνο μας) 20 λεπτά, αν τα θέλουμε αφράτα-μαλακά, 22 λεπτά αν τα θέλουμε μέτρια και 23-24 λεπτά, αν τα θέλουμε τραγανά.
- Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα μετακινήσουμε σε άλλο σκεύος.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Αντί για βανίλια μπορείτε να βάλετε πασχαλινά αρώματα δηλαδή
- 1 1/2 κ.γλ. μαχλέπι (προαιρετικά)
- 1/2 κ.γλ. μαστίχα (προαιρετικά)