Σήμερα θα σας συστήσω μια αγαπημένη παραδοσιακή "σαλάτα" πολυπρόσωπη. Μια "σαλάτα", τοπική λιχουδιά της Σύρου που όμως μπορείς να την απολαύσεις και σας σνακ ή σαν ορεκτικό επάνω σε φρυγανισμένο ψωμί αλλά και σαν συνοδευτικό για ψητά ψάρια και κρέατα. Είναι τόσο νόστιμη, ελαφριά και εύκολη που αν την βάλεις δίπλα στο πασχαλινό οβελία όλοι οι συνδαιτημόνες σου θα ξετρελαθούν.
Αυτή η μαϊντανοσαλάτα, που λες, είναι ό,τι καλύτερο! Το υπέροχο χρώμα της, η βαθιά νοστιμιά της και η πινελιά με τα αλμυρά ψημένα αμύγδαλα που της χαρίζει μιαν ανεπανάληπτη ξηροκαρπένια επίγευση την κάνουν μοναδικά εθιστική!
Συριανή Μαϊντανοσαλάτα
Περιγραφή: Παραδοσιακή σαλάτα από τη Σύρο
Μερίδες: 4-6 άτομα
ΥΛΙΚΑ
- 100 γρ. φύλλα μαϊντανού
- 100 γρ. ψωμί μπαγιάτικο
- 30 γρ. κάππαρη
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένη
- 2 κ.σ. ξίδι
- 100 γρ. πατάτες βρασμένες
- 150 ml ελαιόλαδο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- Αλάτι & Μαύρο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- Αμύγδαλα με τη φλούδα τους ψημένα και αλατισμένα
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τον μαϊντανό από τον οποίο κρατάμε μόνον τα φύλλα.
- Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό.
- Στο μπλέντερ βάζουμε το μαϊντανό, την κάππαρη, το σκόρδο, το κρεμμυδάκι, το ψωμί, τις πατάτες, το ξίδι, τα 80ml από το ελαιόλαδο, το μισό χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και τα πολτοποιούμε.
- Σερβίρουμε σε μπολ, περιχύνοντάς την με το υπόλοιπο χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα σπασμένα αμύγδαλα.