Νηστίσιμη σούπερ λαχανιά


Νηστίσιμη σούπερ λαχανιά

Ήρθε και πάλι Τετάρτη και σου έχω έτοιμη την πρόταση της εβδομάδα που διανύουμε... μια λαχανιά χωρίς κρέας, ιδανική για vegeterian αλλά όχι μόνον!  
Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις αλλά η λαχανιά είναι ένα θρακιώτικο, χειμωνιάτικο φαγητό που, όμως, παραδοσιακά γίνεται με χοιρινό. Βέβαια, μπορούμε να δούμε και πιο σύγχρονες εκδοχές του με χωριάτικο λουκάνικο ή μπέικον που, κυριολεκτικά, ταιριάζουν απίστευτα. Ωστόσο, σήμερα θα σου δώσω την δική μου αγαπημένη εκδοχή σε περιόδους που θέλω να μειώσω την κατανάλωση κρέατος και είναι η νηστίσιμη / vegeterian εκδοχή,  πιο πλούσια σε λαχανικά και θεϊκά νόστιμη.

Νηστίσιμη σούπερ λαχανιά

Κάθε χρόνο, αφήνοντας πίσω τις γιορτές, προσωπικά, νιώθω την ανάγκη να απολαμβάνω φαγητά νηστίσιμα, θέλεις να το πεις, vegeterian και υγιεινά θέλεις να το πεις, χρησιμοποίησε όποια έκφραση θέλεις αλλά όλες καταλήγουν στο ίδιο. Φαγητά γεμάτα λαχανικά που σε κάνουν να νιώθεις ότι αποτοξινώνεσαι. Φαγητά ιδιαίτερα ελαφρά και νόστιμα μέσα στην απλότητά τους.

Νηστίσιμη σούπερ λαχανιά

Εφέτος, μετά τα Χριστούγεννα οι μέρες κύλησαν ιδιαίτερα δύσκολα μια και όλοι στο τριώροφο αρρωστήσαμε! Πού να βρεις την όρεξη για φαγητό! Οι μέρες πέρασαν, τα κρέατα μπήκαν στον καταψύκτη και στο ψυγείο έμειναν να περιμένουν τα λαχανικά. Λάχανο άσπρο και μώβ, πιπεριές, παντζάρια, πράσα που προορίζονταν για διάφορα πιάτα που δεν έγιναν. Έτσι, σκέφτηκα την αγαπημένη μου λαχανιά.

Νηστίσιμη σούπερ λαχανιά

Βέβαια, δεν είναι ακριβώς η παραδοσιακή λαχανιά Θράκης (επαναλαμβάνω) αλλά μια δική μου ιδέα-συνταγή για να χρησιμοποιήσω απ' όλα τα λαχανικά που είχα στο ψυγείο. Για να είμαι ειλικρινής σιχαίνομαι να πετάω τρόφιμα, έτσι φροντίζω πάντα να τα αξιοποιώ σε διάφορες αυτοσχέδιες ή μη συνταγές. Στη λαχανιά μου, λοιπόν, αυτή ήταν η πρώτη φορά που πρόσθεσα πράσο και παντζάρια. Το αποτέλεσμα όμως ήταν καταπληκτικό γιατί έγινε ένα φαγητό με βαθιά νοστιμιά που αξίζει να το υιοθετήσεις αν σου αρέσουν τα φαγητά χωρίς κρέας.
* Κι αν θέλεις οπωσδήποτε "κρέας" στη λαχανιά διάβασε στις σημειώσεις να δεις κι άλλες ιδέες για το πιάτο αυτό!

Νηστίσιμη σούπερ λαχανιά

Νηστίσιμη λαχανιά, η δική μου συνταγή
            Νηστίσιμη σούπερ λαχανιά
               Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Ένα πιάτο με περισσή νοστιμιά, ιδανικό γι αυτούς που θέλουν να αποφύγουν το κρέας.
Μερίδες: 6
ΥΛΙΚΑ
    • 1 μέτριο άσπρο λάχανο, κομμένο σαν σαλάτα
    • 1 μικρό κόκκινο λάχανο, κομμένο σαν σαλάτα
    • 2 μέτρια παντζάρια, τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
    • 2 μεγάλα καρότα,  κομμένα σε ροδέλες
    • 1 πράσο, ψιλοκομμένο 
    • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    • 1-2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε καρεδάκια
    • 150 ml κόκκινο κρασί 
    • Χυμό από 1/2 λεμόνι.
    • 1 κ.γλ. πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή)
    • 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
    • 1/2 κ.γλ. σκόρδο (σκόνη)
    • 150 ml ελαιόλαδο
    • Ζεστό νερό
    • Αλάτι - Πιπέρι 
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί λίγο προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τις πιπεριές.
        2. Τα αφήνουμε να σοταριστούν για 1 λεπτό και προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά (λάχανο άσπρο και μωβ, καρότα και παντζάρια) αφήνοντάς τα να σοταριστούν μέχρι να μαραθούν.
        3. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση έτσι ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
        4. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το ξυλάκι κανέλας, αλάτι και πιπέρι, το σκόρδο και την πάπρικα.
        5. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 500ml ζεστό νερό και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει (με μισόκλειστο καπάκι) μέχρις ότου μείνει με το λάδι του (περίπου 20 λεπτά).
        6. Ελέγχουμε εάν τα λαχανικά μας είναι έτοιμα και αποσύρουμε από την φωτιά.
        7. Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί και φέτα.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        • Εάν χρησιμοποιήσουμε χύτρα ταχύτητας, θα βράσουμε το φαγητό μας 10 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα. Ύστερα, θα το ανοίξουμε και θα το αφήσουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μείνει με το λάδι του για να "μελώσει".
        • Προαιρετικά, και εφόσον δεν θέλουμε τη λαχανιά νηστίσιμη/vegeterian μπορούμε αντί για το κλασσικό χοιρινό, να προσθέσουμε (λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά) λουκάνικο χωριάτικο, έτοιμο ψημένο ή τηγανισμένο ή καπνιστό μπέικον.
        • Επίσης, προσθέτοντας ρύζι καρολίνα, μπορεί να γίνει ένα υπέροχο λαχανόρυζο ή ακόμα, δοκίμασε να της προσθέσεις αρωματικό μπασμάτι και θα της χαρίσει έναν πολύ ιδιαίτερο (σχεδόν εξωτικό) χαρακτήρα. 

        Νηστίσιμη σούπερ λαχανιά

        Νηστίσιμη σούπερ λαχανιά
        Tante Kiki
        0 Comments
        No