Μπορεί τα Χριστούγεννα να πέρασαν και μάλιστα για το τριώροφό μας αρκετά δύσκολα μια και βρεθήκαμε (για πρώτη φορά) θετικοί στον κορονοϊό από τα Χριστούγεννα αλλά τα Θεοφάνεια ήταν η μέρα μας ή μάλλον η μέρα που για πρώτη φορά μπήκα ξανά στην κουζίνα, μαγειρεύοντας το χοιρινό που είχα αγοράσει για την Πρωτοχρονιά.
Δεν ξέρω αν σου αρέσουν τα γλυκόξινα φαγητά δηλαδή τα φαγητά που συνδυάζουν κρέας και φρούτα αλλά, πίστεψέ με, το συγκεκριμένο που σου προτείνω σήμερα είναι "το κάτι άλλο" και θα το λατρέψεις (είμαι σίγουρη!!). Είναι ένα φαγητό καθαρά χειμωνιάτικο και μπορεί να περίμενε λίγο καιρό για να κάνει την εμφάνισή του αλλά έτσι κι αλλιώς ο χειμώνας είναι ακόμα εδώ και αυτό το φαγητό είναι χαρακτηριστικό της εποχής αυτής. Τα κυδώνια και τα κάστανα υπάρχουν ακόμα παντού κι έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα για να το τιμήσεις την ερχόμενη Κυριακή!
Αυτό το φαγητό, λοιπόν, έχει την ιστορία του στο οικογενειακό μας τραπέζι. Είναι ένα φαγητό που, μια και ο παππούς Αχιλλέας είχε ένα χωράφι με μηλιές και μετά με κυδωνιές ήταν ένα πιάτο που το τιμούσαμε συχνά για όσο καιρό υπήρχε το αγαπημένο κυδώνι. Ωστόσο, δεν ήταν μόνον αυτό γιατί, ουσιαστικά, τα κυδώνια τα φτιάχναμε, γιαχνί ή στιφάδο με πατάτες, κοκκινιστά με κοτόπουλο ή μοσχάρι, γεμιστά (πρέπει να σας την φτιάξω αυτή τη συνταγή!!!) αλλά και γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, ζελέ, κυδωνόπαστο! Η γιορτή του κυδωνιού, με άλλα λόγια!! Η μόνη δική μου, μετέπειτα προσθήκη είναι τα κάστανα που, κυριολεκτικά, απογειώνουν το συγκεκριμένο φαγητό. Ένα πιάτο που αξίζει να δοκιμάσεις ειδικά αν σου αρέσουν τα κυδώνια ή και, γενικά, τα φρούτα στη μαγειρική.
Χοιρινό με κυδώνια, ξινόμηλα και κάστανα
Περιγραφή : Φαγητό καθαρά χειμωνιάτικο που η ποικιλία των υλικών το κάνει ακαταμάχητο.
Μερίδες: 6
ΥΛΙΚΑ
- 1 1/2 κιλό χοιρινή σπάλα σε κύβους
- 3 κυδώνια μέτρια, σε φέτες
- 2 ξινόμηλα, κομμένα στα τέσσερα
- 100 γρ. κάστανα βρασμένα (ή ψημένα)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 120 ml ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 250 ml μαυροδάφνη (ή κόκκινο ημίγλυκο κρασί)
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Μπαχάρι - Αλάτι - Πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα κυδώνια με τις 2 κ.σ. βούτυρο και αφού τα σοτάρουμε για λίγο, προσθέτουμε λίγο νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουμε λίγο (όχι τελείως) έτσι ώστε να μπορούν να βράσουν στον ίδιο χρόνο με τα υπόλοιπα στην κατσαρόλα.
- Στη χύτρα ταχύτητας* βάζουμε το ελαιόλαδο και 1 κ.σ. βούτυρο και μόλις ζεσταθούν, σοτάρουμε το κρέας μαζί με τον πελτέ και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
- Μόλις το κρέας πάρει χρώμα, σβήνουμε με τη μαυροδάφνη και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για μερικά λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ύστερα, προσθέτουμε 600 ml ζεστό νερό (ή τόσο όσο να καλυφθεί το κρέας) και κλείνουμε το καπάκι της χύτρας.
- Μόλις η βαλβίδα αρχίζει να σφυρίζει μετράμε 30-35 λεπτά και μετά, αποσυμπιέζουμε τη χύτρα και την ανοίγουμε.
- Ελέγχουμε το κρέας εάν έχει μαλακώσει όσο θέλουμε (εάν όχι το βράζουμε για λίγο ακόμα σε χαμηλή φωτιά με ανοιχτό καπάκι γιατί θα βράσει και με τα φρούτα).
- Ύστερα, προσθέτουμε τα κυδώνια, τα μήλα, τα κάστανα και τα δαμάσκηνα και (χωρίς να κλείσουμε το καπάκι - χρησιμοποιούμε την χύτρα ταχύτητας σαν απλή κατσαρόλα) και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα και να δέσει η σάλτσα.
ΜΥΣΤΙΚΑ που πρέπει να γνωρίζουμε
* Εάν μαγειρέψουμε το κρέας σε απλή κατσαρόλα, το σιγομαγειρεύουμε προσθέτοντας σταδιακά νερό (κάθε φορά που αυτό τελειώνει) μέχρι να μαλακώσει.
* Εάν χρησιμοποιήσουμε ξηρό κρασί αντί για μαυροδάφνη ή ημίγλυκο προσθέτουμε στην κατσαρόλα και 1 κ.γλ. μέλι.
* Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε και 10-12 ξερά δαμάσκηνα και βερίκοκα.
* Τα μήλα είναι το πιο ευαίσθητο υλικό σ' αυτό το φαγητό μια και είναι τα πιο μαλακά. Ωστόσο, υπάρχουν δύο τρόποι να τα διαχειριστούμε.
- Μπορούμε να τα προσθέσουμε αφού μαγειρευτεί σχεδόν το φαγητό και να τα αφήσουμε για 5-7 λεπτά έτσι ώστε να μείνουν ολόκληρες οι φέτες τους.
- Μπορούμε να τα προσθέσουμε (όπως εγώ) κανονικά μαζί με τα άλλα φρούτα οπότε λιώνουν και χυλώνουν τη σάλτσα του φαγητού.