Αν ναι, σου έχω σήμερα μια φοβερή συνταγή για ένα τέτοιο κλασσικό και διαχρονικό γλυκό που, όμως, τελευταία, έχει βγει από την αφάνεια και είναι έτοιμη να μας σαγηνεύσει ξανά. Αυτό το γλυκό είναι η σιροπιαστή γιαουρτόπιτα που βλέπεις στις φωτογραφίες! Το έφτιαχνε η γιαγιά, η θεία, η μαμά μου. Υπήρχε στο τετράδιο συνταγών της κάθε μιας και ήταν η ίδια, ακριβώς ή ίδια! Το έφτιαχναν τόσο συχνά που εμείς τα παιδιά είχαμε βαρεθεί να το βλέπουμε και πάντα μα πάντα στις γιορτές βάζαμε στοίχημα ότι θα φάμε σιροπιαστή γιαουρτόπιτα. Καμιά φορά, βέβαια, το στόλιζαν και με σαντιγύ κι άλλοτε, όχι τόσο συχνά με παγωτό βανίλια που κι εκείνο ήταν σπιτικό με τη γνωστή Μόρφατ creamy! Τώρα, λοιπόν, ήρθε και η δική μου σειρά να τιμήσω και να φτιάξω αυτή τη συνταγή.
Την θυμήθηκα σκαλίζοντας τα παλιά τετράδια της μαμάς και ήταν εκεί, δίπλα στο ρεβανί που ήταν το δεύτερο πιο συχνό γλυκό στο τραπέζι μας Κυριακές, γιορτές και σχόλες! Κι όταν την έφτιαξα, δοκιμάζοντας την πρώτη μπουκιά γέμισε ο νους από θύμησες! Γιορτές με σαλόνια γεμάτα, κουβέντες και γέλια κι εμείς να δοκιμάζουμε τη γλυκιά γιαουρτόπιτα, κρυφογελώντας και λέγοντας "καλά, το ξέραμε ότι αυτό θα φάμε για γλυκό!!" Ναι, την περιφρονούσαμε! Κι έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρις ότου την ξαναεκτιμήσουμε! Αλλά το κάναμε και της αξίζει! Δική σου η συνταγή με πολλή αγάπη!
Η σιροπιαστή γιαουρτόπιτα της μαμάς
Περιγραφή : Γλυκό μαμαδίστικο, εύκολο και πολύ αρωματικό.
Μερίδες: ταψί 25 x 35
ΥΛΙΚΑ
- 330 γρ. γιαούρτι αγελάδος
- 280 γρ. ζάχαρη
- 220 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 5 μεγάλα αυγά (L)
- 220 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
- 190 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- Χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.γλ. μπέικιν
- 1 φακελάκι βανίλια
Για το σιρόπι
- 500 γρ. νερό
- Χυμό από 1 πορτοκάλι
- 550 γρ. ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
- 1-2 φλούδες από το πορτοκάλι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι, για να κρυώσει μέχρι να ψηθεί η γιαουρτόπιτα.
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και μετράμε 3 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το σιρόπι.
- Αποσύρουμε από τη "φωτιά" και αφήνουμε να κρυώσει.
- Ετοιμάζουμε τη γιαουρτόπιτα.
- Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια.
- Με ένα "σύρμα" (ή με μίξερ χειρός), τα ανακατεύουμε καλά μέχρις ότου διαλυθεί η ζάχαρη.*
- Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτουμε το γιαούρτι και μετά τα αυγά.
- Τέλος, προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι, το σιμιγδάλι και τον χυμό πορτοκαλιού.
- Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 25x35 (ή μικρότερο αν τη θέλουμε πιο φουσκωτή) και το γεμίζουμε με το μείγμα.
- Στρώνουμε την επιφάνειά του και το βάζουμε στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα για 45 λεπτά (περίπου, ανάλογα με τον φούρνο).
- Δοκιμάζουμε εάν έχει ψηθεί, όπως δοκιμάζουμε και τα κέικς.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, κόβουμε σε κομμάτια και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε να σταθεί, περίπου, 1 ώρα για να απορροφηθεί το σιρόπι και μετά σερβίρουμε σκέτη, με παγωτό ή σαντιγύ.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
* Εάν η ζάχαρη είναι πολύ "χοντρή", προαιρετικά, την περνάμε για λίγο από το multi για να διαλυθεί πιο εύκολα στο βούτυρο.