Εγώ, πάντως, μια νοσταλγία την είχα τούτο το Σαββατοκύριακο. Θυμήθηκα, που λες, τα γλυκάκια που λάτρευα από τότε που ήμουν μικρή. Ποια ήταν; Εκείνα τα μικρά ινδοκάρυδα με το κερασάκι επάνω ή κάποια άλλα που έφτιαχνε το ζαχαροπλαστείο της περιοχής μας, και ήταν μικρές, ολοστρόγγυλες ινδοκαρυδένιες μπαλίτσες.
Όταν λοιπόν τα βρήκα σε ένα βιβλίο με cookies-μπισκότα που έχω χάρηκα τόσο πολύ! Έτσι, το Σάββατο αποφάσισα να τα φτιάξω. Ωστόσο, για μια ακόμα φορά κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι να προσέχεις τί λες κι ακόμα περισσότερο τί γράφεις ειδικά όταν λέγεσαι επίσημα "ζαχαροπλάστης" με ειδικότητα στα μπισκότα!
Πάω ένα βήμα παραπέρα για να σου εξομολογηθώ τί έγινε μ' αυτά τα, τόσο κλασσικά, μαλακά μπισκοτάκια που γίνονται με το αγαπημένο μου υλικό, το ινδοκάρυδο! Όχι, δεν ήταν κάτι τραγικό αλλά είναι καλό όταν είμαστε γνωστοί σε κάποιον τομέα να προσέχουμε όταν δίνουμε σχετικές πληροφορίες! Παίρνω, λοιπόν, το βιβλίο που έχω και ετοιμάζω τα υλικά. Τί πιο φυσικό, έτσι δεν είναι; Θα κάνω μια παρένθεση, λέγοντας ότι ευτυχώς μετά από τόσα χρόνια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και έχοντας παρακολουθήσει μαθήματα σε κάποια σχολή και κάποια σεμινάρια (πάντα παράλληλα με την δουλειά μου δηλαδή τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας) κάτι μου φάνηκε περίεργο. Το περίεργο αφορούσε την ποσότητα των στερεών υλικών σε σχέση με τα υγρά!
Προχωρώντας, λοιπόν, στην εφαρμογή της συνταγής, διαπίστωσα ότι είχα δίκιο γιατί η ποσότητα των υγρών ήταν πολύ λίγη σε σχέση με τα στερεά κι εδώ δεν είχαμε να κάνουμε με αλεύρι που μπορεί να αλλάξει ελαφρώς η ποσότητα του νερού που χρειάζεται! Κι εκεί που η συνταγή "έλεγε" ότι το τελικό μείγμα είναι αραιό αυτό δεν μπορούσε καν να ομογενοποιηθεί λόγω έλλειψης αρκετών υγρών!!!
Να μην τα πολυλογώ, η συνταγή που θα διαβάσεις είναι διορθωμένη, με τις δικές μου αναλογίες για να βγεί ένα μείγμα ούτε αραιό αλλά ούτε και σφιχτό. Γίνονται υπέροχες ινδοκαρυδένιες μπισκότο-μπαλίτσες που μπορείς να τις απολαύσεις με τον καφέ ή το τσάι και μπορείς να τις φτιάξεις άφοβα γιατί δεν πρόκειται να αποτύχουν.
Μαλακές ινδοκαρυδένιες μπαλίτσες με λευκή σοκολάτα
Περιγραφή : Vintage μαλακά, ινδοκαρυδένια cookies
Μερίδες : 24 cookies των 26 γραμμαρίων
ΥΛΙΚΑ
- 240 γρ. ινδοκάρυδο
- 40 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 ασπράδια από μεγάλα αυγά
- 210 γρ. λευκή σοκολάτα λιωμένη
- 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα που δεν θα είναι αραιό αλλά ούτε πολύ σφιχτό.
- Καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
- Παίρνουμε με ένα κουτάλι 26 γραμμάρια και το σφίγγουμε στην παλάμη μας σχηματίζοντας μια μπαλίτσα.
- Τοποθετούμε τις ινδοκαρυδένιες μπαλίτσες στη λαμαρίνα.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 15 - 17 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο) ή μέχρι να αποκτήσουν χρυσόξανθο χρώμα.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Εάν το μείγμα μας κολλάει λίγο στα χέρια μπορούμε να πλάσουμε τις μπαλίτσες με ελαφρώς βρεγμένα τα χέρια μας.
- Μπορούμε, αν θέλουμε, να κάνουμε ένα πολύ ελαφρύ σιρόπι (νερό και ζάχαρη) και να τα σιροπιάσουμε.