Οι χειμωνιάτικες Κυριακές θέλουν χειμωνιάτικα φαγητά. Φαγητά comfort που ζεσταίνουν την καρδιά και φέρνουν θύμησες από παλιότερα οικογενειακά τραπέζια. Τότε που τα σουτζουκάκια με τη σάλτσα (σμυρναίικα ή όχι, με κύμινο ή χωρίς) ήταν από τα αγαπημένα μας φαγητά αν και... πάντα μαζί με τηγανιτές πατάτες που, η γιαγιά Βασιλική, αφού τις τηγάνιζε τις έριχνε μέσα στη σάλτσα και γινόταν μούρλια! Έτσι, την Κυριακή που μας πέρασε έφτιαξα σουτζουκάκια αλλά σε μια λίγο διαφορετική εκδοχή.
Τα δικά μου σουτζουκάκια, είναι αυτά που σου προτείνω σήμερα και... βρίσκονται κάπου ανάμεσα στο χειμώνα και την άνοιξη ή το καλοκαίρι, εποχές αγαπημένες που άρχισαν σιγά σιγά να πλησιάζουν στα όνειρά μας. Συνέχισε να διαβάζεις και θα δεις πως τα δικά μου κοκκινιστά σουτζουκάκι αρχίζουν παραδοσιακά και τελειώνουν με μια σύγχρονη, καταπληκτική ροζ σάλτσα που μοσχοβολάει άνοιξη, καλοκαίρι και παρεϊστικα ουζάκια στη βεράντα αλλά και ένα υπέροχο κουσκούς που αντικαθιστά τις πατάτες της κλασσικής εκδοχής τους.
Και για να σου παρουσιάσω ολοκληρωμένη τη σημερινή μου πρόταση θα σου πω ότι είναι σουτζουκάκια με ροζ σάλτσα ούζου και κουσκούς, αυτό το υπέροχο ζυμαρικό που το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Πίστεψέ με, αξίζει να το δοκιμάσεις.
- 500 γρ. κιμά ανάμεικτο (μοσχαρίσιο & χοιρινό)
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3-4 φέτες ψωμί του τοστ
- 1/2 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. κύμινο
- 1 κ.γλ. ρίγανη
- 1 κ.γλ. σόδα φαγητού
- 2 κ.σ. ξίδι
- 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
- 2-3 κ.σ. ml ούζο
- Αλάτι & Πιπέρι
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη ροζ σάλτσα ούζου
- 250 - 300ml συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 200 ml κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
- 150 ml ούζο
- 2-3 κ.σ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή Πεκορίνο Αμφιλοχίας
- Αλάτι, Πιπέρι και 1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
Συνοδευτικό
- 200-220 γρ. κουσκούς (ζυμαρικό με γάλα και αυγά, όχι το αραβικό)
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και πλάθουμε σουτζουκάκια σε μικρό μέγεθος και πάχος.
- Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε για 20 λεπτά στο ψυγείο.
- Σε ένα τηγάνι, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια για λίγο έως ότου πάρουν χρώμα γύρω γύρω.
- Εναλλακτικά, μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τα αφήνουμε στην άκρη έως ότου ετοιμάσουμε τη σάλτσα στην οποία θα βάζουμε και τα σουτζουκάκια.
Για τη ροζ σάλτσα ούζου
- Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί λίγο, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι που αφήνουμε για λίγο να σοταριστεί.
- Προσθέτουμε το ούζο και αφήνουμε να πάρει μια βράση για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και το σκόρδο, μαζί με 1/2 φλ. ζεστό νερό.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε.
- Ύστερα, βάζουμε και τα σουτζουκάκια στην κατσαρόλα (μέσα στη σάλτσα) και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10-15 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθός τους) ή μέχρι να γίνει και η σάλτσα ελαφρώς παχύρρευστη (δηλαδή να δέσει).
- 'Οσο σιγοβράζει η σάλτσα με τα σουτζουκάκια, βράζουμε το κουσκούς σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και το σουρώνουμε.
- Τέλος, μόλις δούμε ότι η σάλτσα είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε τα σουτζουκάκια από την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το κουσκούς.
- Ανακατεύουμε το κουσκούς με τη σάλτσα και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.
- Βάζουμε στο πιάτο πρώτα κουσκούς και από πάνω σουτζουκάκια.
- Προαιρετικά, μπορούμε να πασπαλίσουμε με λίγο ακόμα τριμμένο κεφαλοτύρι.
- Συνοδεύουμε ιδανικά με πράσινη σαλάτα.