Η συννεφιά σήμερα κι ο ελαφρός αέρας θυμίζει μάλλον χειμώνα παρά το τέλος του. Ωστόσο, οι ανθισμένες αμυγδαλιές που ξεπετάγονται εδώ κι εκεί όταν το βλέμμα ταξιδεύει από το παράθυρο θυμίζουν ότι έρχεται η άνοιξη όπου νάναι. Παρόλα αυτά, τα αρώματα και οι γεύσεις του χειμώνα με ακολουθούν ακόμα και ναι, μου αρέσει ο συνδυασμός της νιόβγαλτης άνοιξης με τα απομεινάρια του χειμώνα που συμπληρώνεται τέλεια με λίγη σοκολάτα.
Τη Κυριακή που μόλις πέρασε, λοιπόν, έφτιαξα μια πλούσια καρυδόπιτα ιδανική για τσιμπολόγημα. Καρυδόπιτα της Αποκριάς την ονόμασα, μια που άρχισε το Τριώδιο. Μια ιδιαίτερη καρυδόπιτα που τα έχει όλα, κυριολεκτικά όλα! Αχλάδια, κονιάκ, σοκολάτα και, φυσικά, μπόλικα καρύδια... γιατί τί καρυδόπιτα θα ήταν χωρίς καρύδια!
Καρυδόπιτα με αχλάδια και σοκολάτα, κανελογαρίφαλο και τζίντζερ που αποπλανούν τις αισθήσεις και ξετρελλαίνουν και τον πιο αυστηρό και ιδιότροπο κριτή. Μπαχαρικά, που φέρνουν στο νου βραδιές δίπλα στο τζάκι και ίσως και λίγο Χριστούγεννα αλλά ακόμα είναι νωρίς για να τα αποκλείσουμε και να πάμε στα πιο ανοιξιάτικα αρώματα.
Αυτή η καρυδόπιτα είναι πλούσια σε υλικά, πλούσια σε άρωμα αλλά και νοστιμιά αλλά δεν είναι καθόλου δύσκολη να τη φτιάξεις, ειδικά αν κι εσύ, όπως κι εγώ, έχεις αδυναμία σ' αυτά τα μπαχαρικά. Αν, λοιπόν, διαβάσεις τα υλικά και σου φανούν πολλά, μην ανησυχείς δεν θα σε παιδέψει να τη φτιάξεις απλά ίσως χρειαστείς μερικά λεπτά παραπάνω για να συγκεντρώσεις όλα όσα χρειάζεσαι. Μετά είναι ...παιχνιδάκι.
Πάμε τώρα να σου πω για τα αχλάδια που χρησιμοποίησα και είναι τα αγαπημένα μου. Είναι η ποικιλία Αμπάτε Φετέλ εκείνα τα κιτρινοπράσινα με καφετιές κηλίδες μακρόστενα, μεγάλα αχλάδια που, όταν είναι πολύ ώριμα είναι ένα όνειρο νοστιμιάς και τα βρίσκεις πάντα σε μανάβικα και σούπερ μάρκετ.
Αν όμως, δεν τα βρίσκεις ή για κάποιο λόγο δεν σου αρέσουν...κανένα πρόβλημα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια ποικιλία αχλαδιού θέλεις, απλά φρόντισε αν είναι μικρά (π.χ. κοντούλες) να βάλεις 2 ή και 3 ακόμα για να φαίνονται γευστικά αλλά και οπτικά στην καρυδόπιτά σου. Θα σε προτρέψω, λοιπόν, να τη δοκιμάσεις γιατί αξίζει!!
Καρυδόπιτα με αχλάδια και σοκολάτα
Περιγραφή: Ιδιαίτερα αρωματική και νόστιμη καρυδόπιτα με σοκολατένιο twist
Μερίδες: 10 (φόρμα / ταψάκι 22εκ.)
ΥΛΙΚΑ
- 1 μεγάλο αχλάδι Αμπάτε φετέλ, ψιλοκομμένο
- 220 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά μεγάλα
- 200 γρ. φαρίνα που φουσκώνει
- 130 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
- 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας *
- 4 κ.σ. κονιάκ
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο, σκόνη
- 1/2 κ.γλ. τζίντζερ
- 150 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
Επικάλυψη γλάσου
- 1 φλ. άχνη
- 2-3 κ.σ. νερό
- Καρύδια ψιλοτριμμένα
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ ή ένα ταψάκι με διάμετρο 22 εκ.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε το αχλάδι σε λεπτές φετούλες ή σε μικρά κομμάτια.
- Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη σε μίξερ χειρός ή με το σύρμα έως ότου αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Ύστερα, αναμιγνύουμε στο αλεύρι τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο, τζίντζερ), τις σταγόνες και το ψιλοκομμένο αχλάδι.
- Προσθέτουμε το μείγμα αυτό σε 2-3 δόσεις στα αυγά ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, για 50-60 λεπτά.
- Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει πολύ καλά, την ξεφορμάρουμε, την περιχύνουμε με το γλάσο και την πασπαλίζουμε με καρύδια.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
* Επιλέγουμε ότι σταγόνες θέλουμε εμείς, πικρής σοκολάτας ή σοκολάτας γάλακτος.