Πικάντικες πατάτες τύπου "ντοφινουάζ"


Πικάντικες πατάτες τύπου "ντοφινουάζ"

Πατάτες! Από τα πιο αγαπημένα υλικά. Ένα υλικό που μπορεί να φτιάξει χίλια δυο πιάτα αλμυρά αλλά και κάποια γλυκά! Ένα υλικό που λατρεύω! Νομίζω ότι θα μπορούσα να ζήσω μόνον με πατάτες. Εξάλλου, κυκλοφορούν τόσες ποικιλίες πατάτας πια! Κίτρινες Νευροκοπίου και Νάξου, κόκκινες Φθιώτιδας, λευκόσαρκες Κύπρου! Δεν θα αναφέρω τις γλυκοπατάτες γιατί, μάλλον, δεν έχουν και πολύ μεγάλη σχέση με τις κλασσικές πατάτες παρά το όνομά τους. Ωστόσο είναι κι αυτές υπέροχες άσχετα με το χρώμα τους.

Πικάντικες πατάτες τύπου "ντοφινουάζ"

Μπορεί ένα τόσο κλασσικό και διαχρονικό πιάτο να σου δίνει, σχεδόν κάθε φορά, μια νέα γαστρονομική απόλαυση; Φυσικά και μπορεί! Αυτή δεν ήταν παρά μια ρητορική ερώτηση γιατί όλοι όσοι μπαίνουν στην κουζίνα για να μαγειρέψουν και να απολαύσουν το φαγητό αυτό το ξέρουν καλά! Έτσι είναι και η σημερινή μου πρόταση που ξεκινάει από μια πασίγνωστη και πολυαγαπημένη γαλλική συνταγή για να καταλήξει να γίνει πολυμορφική κάθε φορά που την φιλοξενούμε στο οικογενειακό τραπέζι.

Πικάντικες πατάτες τύπου "ντοφινουάζ"

Βέβαια, θα μου πεις, είναι ένα πιάτο τόσο απλό που μόνον στο οικογενειακό τραπέζι μπορεί να σταθεί. Θα σου απαντήσω ότι δεν συμφωνώ καθόλου... μα καθόλου! Σίγουρα ένα πολύπλοκο πιάτο κάνει μεγάλη εντύπωση αλλά κι αυτές οι ταπεινές πατάτες μπορούν να έχουν τη θέση τους ακόμα και σαν ορεκτικό ή σαν συνοδευτικό. Είναι από εκείνες τις συνταγές που δεν σε αφήνουν να "αγιάσεις", δεν μπορείς να τους αντισταθείς! Για σκέψου... αυτές τις υπέροχες πατατούλες χωρίς αλλαντικό να συνοδεύουν ένα φρεσκοψημένο μπιφτέκι ή μια μπριζόλα! Τέλειο, έτσι δεν είναι; Μην τις περιφρονείς λοιπόν! Αξίζει να δεις όλες τις μορφές τους!

Πικάντικες πατάτες τύπου "ντοφινουάζ"

Πικάντικες πατάτες γκρατιναρισμένες τύπου "ντοφινουάζ"
Πικάντικες πατάτες τύπου "ντοφινουάζ"

Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Κλασσικό πιάτο με πικάντικες πινελιές που το απογειώνουν
Μερίδες: 26 εκ. ταψί / 6 μερίδες
ΥΛΙΚΑ
    • 4-5 μεγάλες πατάτες κομμένες σε ροδέλες
    • 250 γρ. μείγμα 4 τυριών (με τσένταρ)
    • 6 φέτες καπνιστό ζαμπόν
    • 100 γρ. φέτα τριμμένη
    • 250 γρ. κρέμα γάλακτος (μαγειρικής)
    • 100 γρ. γιαούρτι
    • 100 γρ. τυρί τύπου κατίκι, αλειφωτή, ερείκη
    • 150 γρ. γάλα
    • 2-3  κ.γλ. μουστάρδα με πιπεριά Φλωρίνης (ή όποια άλλη θέλουμε)
    • πιπέρι - πάπρικα - λίγο σκόρδο (σε σκόνη)
    • λίγο βούτυρο για το ταψί
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες λεπτές τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 15 λεπτά. 
        2. Αδειάζουμε το νερό και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο μέχρι να ετοιμάσουμε τα τυριά.
        3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου,στον αέρα.
        4. Σε ένα μπολ βάζουμε το μείγμα τριμμένων τυριών, την τριμμένη φέτα και το ζαμπόν ψιλοκομμένο. 
        5. Σε άλλο βαθύ μπολ, αναμιγνύουμε την κρέμα γάλακτος,  το γιαούρτι, το τυρί κρέμα (κατίκι, ερείκη ή αλειφωτή), το γάλα, την μουστάρδα, ελάχιστο αλάτι (προαιρετικά), πιπέρι, πάπρικα και λίγο σκόρδο.
        6. Αναμιγνύουμε καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
        7. Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο και στρώνουμε την πρώτη στρώση πατάτες.
        8. Καλύπτουμε με τα τυριά και στρώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες.
        9. Περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας γάλακτος και βάζουμε στον φούρνο, στην μεσαία θέση.
        10. Ψήνουμε για 50 περίπου λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι η επιφάνεια του φαγητού έχει πάρει ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα.
        11. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει (περίπου 10-15 λεπτά) για να μπορούμε να το σερβίρουμε.
        12. Συνοδεύουμε με σαλάτα κι ένα ωραίο λευκό κρασί 

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        Ένα καθημερινό πιάτο που μπορεί να δεχθεί πολλές παραλλαγές κι έτσι να μοιάζει πάντα διαφορετικό (για όσους βαριούνται να απολαμβάνουν συνεχώς το ίδιο πιάτο. Ας δούμε μερικές παραλλαγές...
        1. Αντί για ζαμπόν --> άλλο αλλαντικό (π.χ.  μπέικον, απάκι ή καβουρμά) ή  περισσεύματα από ψητό κοτόπουλο.
        2. Μοτσαρέλλα, κεφαλοτύρι ή πεκορίνο αντί για μείγμα τυριών και ανθότυρο αντί για φέτα.
        3. Η προσθήκη μανιταριών, πιπεριάς ή λιαστής ντομάτας (ειδικά σε συνδυασμό με μπέικον) το κάνει ένα ακόμα πιο ιδιαίτερο πιάτο.

        Πικάντικες πατάτες τύπου "ντοφινουάζ"


        Tante Kiki
        0 Comments

        Δεν υπάρχουν σχόλια:

        Δημοσίευση σχολίου

        Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

        No