Banoffee για ...σοκολατομανείς και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!

Καλή σας μέρα και καλό μήνα!!! Έφτασε ο Φεβρουάριος με τις Απόκριες κι αποφάσισε μάλλον να μας δείξει τί θα πει χειμώνας. Όχι, δεν παραπονιέμαι έχει και το κρύο τη δική του ομορφιά κι εξάλλου, όπως συνηθίζω να λέω στους μαθητές μου ...πήραμε πια την κατηφόρα για την άνοιξη... οπότε ...εν αναμονή!! -:)) Είπα, λοιπόν, να γλυκάνω αγγλιστί τον νιόφερτο μήνα μας...

Καραμελένιο, σοκολατένιο και φρουτώδες γλυκό για σήμερα με ...αριστοκρατική καταγωγή μια και κατάγεται από τη Μεγάλη Βρετανία. Πρωτοεμφανίστηκε το 1972 στο εστιατόριο "The hungry monk", στο Ανατολικό Σάσσεξ.
Ναι, ναι το γνωστό banoffee που το έχω κάνει 1-2 φορές αλλά όχι μόνον δεν στάθηκε να το φωτογραφίσω αλλά επιπλέον η πιο σοκολατομανής της οικογένειας (η αδερφούλα μου βεβαίως, βεβαίως) ποτέ δεν έμενε ευχαριστημένη!!!!!!!!! "Νόστιμο... αλλά πολύ γλυκό!!!!" τη μια, "νόστιμο... αλλά πολύ "επίπεδη γεύση" την άλλη, "νόστιμο... αλλά ...χωρίς ενδιαφέρον" την τρίτη!!!!! Εντάξει, το έπιασα το νόημα!!!! Βρήκα τη λύση!!! Μια ganache πικρής σοκολάτας έρχεται να μειώσει την υπερβολική γλύκα της καραμέλας με τη μπανάνα και να δώσει την πολυπόθητη σοκολατένια νότα που θα κάνει τις αισθήσεις να "χτυπήσουν κόκκινο"! -:)) Η κατάλευκη σαντιγύ που κάθεται αναπαυτικά επάνω στο σοκολατένιο στρώμα παρουσιάζει μιαν ακόμη όψη αυτού του πολυπρόσωπου γλυκού που για να το ευχαριστηθεί κανείς σε όλο του το μεγαλείο πρέπει να παίρνει μια μεγάλη κουταλιά ...μέχρι τον πάτο του ποτηριού!!! 
Ααααα και να μην ξεχάσω... αύριο είναι και η κλήρωση του Giveaway!!!!
ΥΛΙΚΑ για 6-8 μερίδες
1 κουτί ζαχαρούχο φτιαγμένο καραμέλα
1/2 πακέτο μπισκότα petit beurres θρυμματισμένα
1 κ.σ. λικέρ μπανάνας για κάθε ποτήρι (προαιρετικά)
3 μεγάλες μπανάνες σε ροδέλες
1 φακελάκι σαντιγύ σε σκόνη + 200 ml κρύο γάλα 
Τριμμένη σοκολάτα (ή τρούφα) για το γαρνίρισμα
Για τη ganache πικρής σοκολάτας
150 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
1 κ.σ. κακάο
1 κ.σ. μέλι
200 γρ. κρέμα γάλακτος
 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη ganache πικρής σοκολάτας
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, το μέλι και το κακάο και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί το μίγμα (όχι να βράσει).
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα.
Αφήνουμε το μίγμα για 5 λεπτά και μετά ανακατεύουμε για να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Αφήνουμε τη ganache κατά μέρος για να κρυώσει χωρίς να τη βάλουμε στο ψυγείο.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το γάλα και τη σκόνη της σαντιγύ και τα χτυπάμε για 5 λεπτά περίπου έτσι ώστε να έχουμε μια σφιχτή σαντιγύ που τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Μοιράζουμε τα μπισκότα στα ποτήρια και βρέχουμε με 1 κ.σ. λικέρ μπανάνας.
Αδειάζουμε την καραμέλα γάλακτος σε ένα μπολ και τη χτυπάμε με το μίξερ για να αφρατέψει.
Μετά τη μοιράζουμε κι αυτή στα ποτήρια πάνω από τα μπισκότα.
Προσθέτουμε τις μπανάνες και μετά ρίχνουμε τη ganache σοκολάτας.
Βάζουμε τη σαντιγύ σε ένα κορνέ με οδοντωτό στόμιο και κάνουμε ροδέλες σαντιγύ πάνω από τη ganache.
Τέλος, πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
 ΣΗΜ. Μπορούμε, αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τα μπισκότα petit beurres με μπισκότα digestive ή speculoos για "κανελλένια" γεύση. Εάν χρησιμοποιήσουμε speculoos τότε μαζί με την κουβερτούρα που γαρνίρουμε από πάνω πασπαλίζουμε και με λίγη κανέλα.
Εύχομαι σε όλους να περάσουν ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο ντυμένο με τα χρώματα του χειμώνα κι έναν όμορφο και ήρεμο Φεβρουάριο. -:))

29 σχόλια:

  1. ΘΑΛΕΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ1 Φεβρουαρίου 2014 - 12:27 μ.μ.

    Καλο και γλυκό μηνα σαν την συνταγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα το τιμήσω Κική μου γιατί είναι πολύ του γούστου μου!Καλό μήνα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα πάρω κι εγώ ένα και θα το φάω παρέα με το Μιραντάκι μου, που σχολίασε πιο πάνω!
    ;-)
    Καλό μήνα, Κική μου!
    ΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θαυμάσια!
    Ωστόσο, με το κρύο, εγώ προτιμώ την ζεστή σοκολάτα...;)))
    B7s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό μήνα, φιλενάδα. Μ'αρέσει πολύ και θα είναι θαυμάσιο εαν κρατούμε χλιαρό την καραμέλα και την σοκολατα... κρύες μπανάνες και σαντιγύ.

    Φιλιά και καφεδάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία πρόταση και ο συνδυασμός εξαιρετικός! Καλό μήνα!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλημερα καλο μηνα!! καλε τι υπερπαραγωγη ειναι αυτη!! γλυκο να το πιεις στο ποτήρι! χαχαχα φοβερο!! πως μ αρεσει η μπανοφι αλλα αυτη η καραμελα τυρράνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το μπανόφι είναι λατρεία, δεν το συζητώ!!
    Καλό μήνα Κική μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σούπερ γλυκό σε σούπερ σερβίρισμα!!Χορταστικό και με την ganache πικρής σοκολάτας,απόλυτα ισορροπημένο!!
    Θα συμφωνήσω και εγώ με την αδελφή σου Κική μου, σχετικά με την υπερβολική γλυκύτητα αυτού του κατά τα άλλα υπέροχου γλυκίσματος.Καταλυτική η ιδέα σου για την πικρή σοκολάτα που θα ΄΄απαλύνει΄΄την υπερβολή!
    Καλό και δημιουργικό μήνα εύχομαι!!!!Φιλιά πολλά,πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλό μήνα και σε σένα, Κική Μου!!!
    Το γλυκό σκέτη κόλαση!!!!
    Φιλάκια πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μμμμμ και μπανόφι και σοκολατένιο!!!!
    Καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλό μήνα με τέτοιες λιχουδιές !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπέροχη παρουσίαση σε ένα αγαπημένο γλυκό!!!
    Καλό μήνα!!!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλό μήνα Κική μου!!Εύχομαι νά είσαι καλύτερα!!!!Μού αρέση τό μπανόφι,καί εχθές μού έλεγε η κόρη μου,η λεχώνα,πότε θά τό φτιάξω!!!Εξαιρετική καί πολύ νόστιμη η συνταγή σου!!Θά τήν δοκιμάσω!!!!Καλό βράδυ!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γλυκάκι στο ποτήρι.Οτι πρέπει για να αρχίσει ωραίο ο μήνας.

    Καλό μήνα Κική :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έτσι πάει καλά ο μήνας! Με ένα σοκολατένιο γλύκισμα !! Φιλιά και καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. θέλω κι εγώωω!!! καλό μήνα, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Θεϊκό και ...να το "πιείς" στο ποτήρι έτσι με αριστοκρατικό στυλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γεια σου Κική μου, καλό μήνα! Σοκολατομανής δεν είμαι αλλά το γλυκάκι σου μ' έκανε να αναθεωρήσω τη θέση μου..Λίαν λαχταριστό!!! Καλή Κυριακή, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Υπέροχο και καλό μήνα με πετνανόστιμες και γλυκές δημιουργίες.
    Όμορφη Κυριακή !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλέ, τί συνταγή κι αυτή; Η παρουσίαση σε αφήνει άφωνο! Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πωπω τι γλυκιά τρέλα είναι αυτή! Τρελαίνομαι για banoffee!! Ετσι δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ ! Οπότε η συνταγή αποθηκεύεται!!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ποσο όμορφες φαινοται οι στρώσεις μεσα απο τα ποτηρακια!
    Καλό μήνα εύχομαι :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φοβερό γλυκάκι Κική μου,σκέτη τρέλα!!!!
    Φιλάκια πολλά, καλό μήνα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το ξέρω ότι άργησα, αλλά..... μήπως περίσσεψε κανένα ποτηράκι???....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!