Κοτόπουλο με άρωμα εσπεριδοειδών γαρνιρισμένο με ρύζι μακρύκοκκο και ελαφριά σάλτσα μουστάρδας


Το ότι απ' όλα τα κρέατα, μου αρέσει περισσότερο το κοτόπουλο, νομίζω, ότι είναι φανερό από τον αριθμό των συνταγών που το περιλαμβάνουν. Είναι κρέας εύπεπτο, εύγευστο, μαγειρεύεται με εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους και η γεύση του αλλάζει ανάλογα με τα αρωματικά που το καλύπτουν.
Η συγκεκριμένη συνταγή, είναι από τις αγαπημένες μου και για έναν άλλο λόγο... γιατί είναι light.
ΥΛΙΚΑ για 8 άτομα
1 κοτόπουλο 1.700 γρ. περίπου κομμένο σε κομμάτια
2 μέτρια πορτοκάλια χυμό
1 μεγάλο λεμόνι χυμό
1 μέτριο λάιμ χυμό
1 μέτρια ντομάτα κομμένη σε φέτες
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού
1 κοφτή κ.σ. μίγμα από:θυμάρι, δεντρολίβανο και ρίγανη 
Αλάτι 
Πιπέρι
2 σακουλάκια ρύζι μακρύκοκκο ("δεκαλέπτου")
Για τη σάλτσα μουστάρδας
1 φλιτζάνι από το ζωμό του κοτόπουλου
100 ml γάλα ελαφρύ (1% λιπαρά)
1 κ.σ. μουστάρδα όχι πικάντικη
1 κ.γλ. κορν φλάουρ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Πλένουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε στη γάστρα ή σε ταψί (θα χρειαστεί στην αρχή να το σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο ώστε να ψηθεί καλύτερα).
Το αλατοπιπερώνουμε, το πασπαλίζουμε με το μίγμα των αρωματικών χόρτων και προσθέτουμε στη γάστρα το χυμό από τα εσπεριδοειδή, 1 φλιτζάνι νερό και τη κομμένη σε φέτες ντομάτα.
Προαιρετικά, προσθέτουμε 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (προσωπικά δεν βάζω καθόλου γιατί το κοτόπουλο βγάζει το λίπος του).
Βάζουμε να ψηθεί σκεπασμένο για 60-80 περίπου λεπτά σε μέτριο φούρνο.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε το ρύζι να πάρει μια βράση (για 5 περίπου λεπτά) ώστε να γίνει πιο γρήγορα.
Μόλις περάσει η ώρα, ανοίγουμε τη γάστρα ή ξεσκεπάζουμε το ταψί. 
Βγάζουμε το κοτόπουλο και στραγγίζουμε το ζωμό του, ώστε να μην έχει κοκαλάκια.
Ρίχνουμε πάλι τον ζωμό στη γάστρα, προσθέτουμε το ρύζι και από πάνω το κοτόπουλο. 
Πασπαλίζουμε με το ξύσμα και κλείνουμε, ξανά,τη γάστρα.
Αφήνουμε να ψηθεί για άλλα 10-15 περίπου λεπτά για να ψηθεί και το ρύζι.
Ύστερα, ανοίγουμε τη γάστρα και αφήνουμε το κοτόπουλο να σιγοψηθεί μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Για τη σάλτσα μουστάρδας
Διαλύουμε τη μουστάρδα και το κορν φλάουρ σε λίγο γάλα.
Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα να πάρει μια βράση και προσθέτουμε το ζωμό του κοτόπουλου.
Ύστερα, προσθέτουμε το γάλα με τη μουστάρδα και το κορν φλάουρ.
Αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για λίγο, έως ότου η σάλτσα γίνει παχύρρευστη.
Σερβίρουμε αμέσως γαρνιρισμένο με φέτες εσπεριδοειδών και περιχύνουμε με σάλτσα μουστάρδας.
Είναι ένα φαγητό με εξαιρετικά φίνα γεύση αλλά και πολύ ελαφρύ για το στομάχι και τη σιλουέτα!! 
Φυσικά, για ακόμα λιγότερες θερμίδες, συνοδέψτε το με λαχανικά ψητά ή βραστά, αντί για ρύζι και χωρίς τη σάλτσα μουστάρδας.
Δοκιμάστε το και θα διαπιστώσετε και μόνοι σας!!!! 
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!
Tante Kiki
1 Comments
No