Για την αξία της μεσογειακής διατροφής γίνεται λόγος, εδώ και αρκετά χρόνια. Ας δούμε όμως πώς έγινε η πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής..
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων 7 χωρών. Οι χώρες αυτές ήταν: Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Ολλανδία και Φινλανδία. Η έρευνα αυτή διήρκεσε 30 χρόνια.
Τα ευρήματά της έδειξαν ότι οι Κρητικοί εμφάνιζαν το μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, καθώς και τον μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής απ' όλους τους υπόλοιπους.
Από τότε, πολλές μελέτες έδειξαν ότι το μυστικό της μακροζωίας τους ήταν η διατροφή τους, που βασιζόταν στην κατανάλωση άφθονων φρούτων, λαχανικών, μη επεξεργασμένων δημητριακών, ελαιολάδου και κόκκινου κρασιού σε συνδυασμό με την αυξημένη καθημερινή σωματική δραστηριότητα λόγω της εργασίας τους στην ύπαιθρο.
Μετά απ' αυτά τα συμπεράσματα μία ομάδα επιστημόνων στο πανεπιστήμιο του HARVARD, με τη βοήθεια Ελλήνων επιστημόνων διαμόρφωσαν διατροφικές οδηγίες σε επίπεδο τροφίμων, με βάση τις αρχές της παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής. Οι διατροφικές αυτές οδηγίες διαμορφώθηκαν με τη μορφή μιας πυραμίδας. Πρόκειται για την πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής.
Σκέφτηκα, λοιπόν, σήμερα, να σας δώσω το δικό μου αυτοσχέδιο παστίτσιο λαχανικών ελπίζοντας ότι θα σας αρέσει.
ΥΛΙΚΑ για 4-5 άτομα
2 μελιτζάνες σε φέτες
4 κολοκυθάκια σε φέτες
4 πατάτες σε ροδέλες
4 μεγάλες ντομάτες ώριμες πολτοποιημένες
2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
300 γρ. φέτα light τριμμένη στον τρίφτη
1 κ.γλ. θυμάρι
1 κ.γλ. βασιλικό
1 κ.γλ. ρίγανη
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
2/3 φλ. ελληνικού καφέ ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο λίγο
Για τη μπεσαμέλ
1/2 lt γάλα light
6 κ.σ. αλεύρι
6 κ.σ. μαργαρίνη
Αλατοπίπερο ελάχιστο
5 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη για το ταψί
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε στις λαμαρίνες φούρνου αλειμμένες με ελαιόλαδο τις φέτες μελιτζάνας, κολοκυθιού, κρεμμυδιού και πατάτας.
Τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι και τις βάζουμε να ψηθούν,περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ξεφλουδίζουμε και πολτοποιούμε τις ντομάτες.
Ρίχνουμε σ' αυτόν το ντοματοπολτό τον βασιλικό, τη ρίγανη και τη ζάχαρη.
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ :
Βάζουμε τη μαργαρίνη σε μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε για λίγο και σιγά-σιγά, για να μην σβωλιάσει, προσθέτουμε το γάλα και αλατοπίπερο.
Αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά έως ότου γίνει παχύρρευστη.
Στο διάστημα αυτό, τα λαχανικά έχουν, ήδη, ψηθεί.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα βαθύ ταψί και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
Στρώνουμε εναλλάξ μελιτζάνες, σάλτσα, φέτα τριμμένη, πατάτες, σάλτσα, φέτα, κρεμμύδια, σάλτσα, φέτα και κολοκύθια, σάλτσα, φέτα.
Τέλος, ρίχνουμε τη μπεσαμέλ και βάζουμε να ψηθεί το υγιεινότατο παστίτσιο μας για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
TIPS
Μπορείτε αν θέλετε να φτιάξετε τη μπεσαμέλ πιο εύκολα:
Διαλύστε το αλεύρι μέσα σε χλιαρό γάλα και προσθέστε το στο υπόλοιπο γάλα που ήδη είναι ζεστό. Τέλος, προσθέστε και το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να να γίνει παχύρρευστη η μπεσαμέλ.
Όταν δοκιμάσετε αυτό το παστίτσιο, θα δείτε ότι είναι πραγματικά ανεπανάληπτο πιάτο, σχεδόν για όλες τις εποχές του χρόνου. Ακόμη και τα παιδιά το λατρεύουν!
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!