Τσικνοπέμπτη σήμερα, μέση της Κρεατινής εβδομάδας αλλά και του καρναβαλιού, έντεκα ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα που αρχίζει η νηστεία του Πάσχα.
Η Τσικνοπέμπτη αποτελεί μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η ονομασία της με την λέξη "τσίκνα - τσίκνισμα" δηλαδή τη μυρωδιά του καμένου ψητού κρέατος αλλά και την μεγάλη κατανάλωση κρεατικών. Αυτό είναι και το κοινό χαρακτηριστικό των εθίμων όλων των περιοχών της Ελλάδας και μαζί συνδυάστηκε και η συνήθεια του μασκαρέματος.
Δεν θα μπορούσα, λοιπόν, να μην παρουσιάσω την αγαπημένη μου τηγανιά.
ΥΛΙΚΑ
- 400 γρ φιλέτο κοτόπουλο σε κομματάκια
- 400 γρ χοιρινή μπριζόλα σε κομμάτια
- 400 γρ μοσχαρίσια μπριζόλα σε κομμάτια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
- 1 πιπεριά πράσινη σε στικς
- 1 πιπεριά κίτρινη σε κυβάκια
- 1 μικρή ντομάτα σε φέτες
- 2-3 λιαστές ντομάτες σε κομματάκια
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- Χυμό από μισό λεμόνι
- Αλάτι - Πιπέρι - Ρίγανη - Θυμάρι
- Πλένουμε τα κρέατα και τα βάζουμε σε μεγάλο τηγάνι, μαζί με το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το λάδι να τσιγαριστούν για 5-6 λεπτά.
- Τα σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις φέτες της ντομάτας, τις λιαστές ντομάτες και τη μουστάρδα.
- Προσθέτουμε αλατοπίπερο, ρίγανη και θυμάρι.
- Βάζουμε 2-3 ποτήρια νερό, τόσο όσο να καλύπτονται τα κρέατα.
- Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να τελειώσει το νερό, συνήθως, για 40-50 λεπτά (αλλά εξαρτάται από το κρέας).
- Μόλις τα κρέατα μαλακώσουν και το νερό τελειώσει, σβήνουμε με το χυμό λεμονιού.
- Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις και βγάζουμε από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε την τηγανιά ζεστή και αν την θέλουμε για κύριο πιάτο, την γαρνίρουμε με πατάτες ή ρύζι.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ και να έχετε μια υπέροχη μέρα!!!