Συντήρηση εργαλείων και σκευών της κουζίνας


Καλημέρα!!!!!! Άλλη μια Κυριακή... άλλο ένα χαλαρό και, σχεδόν, καλοκαιρινό, κυριακάτικο πρωινό! Όμορφη μέρα, ζεστή ακόμη και για μπάνιο αλλά όπως και να έχει είναι φθινόπωρο... ο Σεπτέμβριος φεύγει και σιγά σιγά αρχίζουν να μας απασχολούν λίγο πιο σπιτικά θέματα. Και όσο προχωράμε προς τον Οκτώβριο, ο κόσμος αρχίζει και μαζεύεται στα σπίτια... οι πρώτες δουλειές για την χειμερινή προετοιμασία τους ...σκάνε μύτη, έστω και στο μυαλό μας. Χθες σκεφτόμουν να πλύνω τις κουρτίνες πριν μπουν τα χαλιά, να τακτοποιήσω, για μια ακόμα φορά τα ντουλάπια και τα συρτάρια της κουζίνας γιατί επικρατεί ...καλοκαιρινή άτακτη ατμόσφαιρα... μάλλον τα εργαλεία μου ξέχασαν τις θέσεις τους μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπτές...χαχαχαχα και πάει λέγοντας.
Μια από τις δουλειές που κάνω συχνά είναι να τακτοποιώ και να ξανατακτοποιώ τα εργαλεία της κουζίνας μου (τα κουζινικά μου, όπως τα λέω συνήθως). Βέβαια, η τακτοποίηση από μόνη της δεν φτάνει για να αντέξουν για πολύ καιρό τις σκληρές συνθήκες εργασίας τους και θέλουν επιπλέον περιποίηση και φροντίδα.
Πάμε να δούμε μερικούς τρόπους συντήρησής τους;;;;; 
Το καφεδάκι μας ...δίπλα και ελάτε να τον πιούμε παρέα...εσείς από 'κει κι εγώ από 'δω...προσπαθώντας να κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητά μας.
1- Ανοξείδωτες κατσαρόλες, πιατέλες, μαχαιροπήρουνα
  • Πριν χρησιμοποιήσουμε μιαν ανοξείδωτη κατσαρόλα για πρώτη φορά, μετά το πλύσιμό της βράζουμε μέσα 1 φλ.τσ. γάλα.
  • Όταν θέλουμε να βράσουμε κάτι μέσα σε νερό με αλάτι, πρώτα ζεσταίνουμε το νερό και μετά ρίχνουμε το αλάτι.
  • Για να φύγουν τα άλατα από τις κατσαρόλες ή τα μπρίκια, βράζουμε μέσα 2 μέρη νερό με 1/2 μέρος ξίδι.
  • Για να αφαιρέσουμε καμμένα λίπη αλλά και καμένο φαγητό, που έχουν κολλήσει στον πάτο σε ανοξείδωτα τηγάνια και κατσαρόλες, βάζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα 3-4 αναβράζοντα δισκία για τον πονοκέφαλο. Αφήνουμε για 1 ώρα και μετά πλένουμε το σκεύος κανονικά.
  • Κι αν, όπως είναι φυσικό, η παραπάνω λύση μας φαίνεται αρκετά ακριβή, δεν έχουμε παρά να βάλουμε 2 μέρη νερό, 1/2  μέρος ξίδι και λίγο απορρυπαντικό πιάτων και να αφήσουμε το νερό να βράσει για 10 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Τα λίπη σιγά σιγά ξεκολλούν και η κατσαρόλα με το πλύσιμο ξαναγίνεται σαν καινούρια. 
  • Όλα τα ανοξείδωτα σκεύη θέλουν αμέσως σκούπισμα γιατί διαφορετικά θαμπώνουν και κάνουν λεκέδες που δύσκολα φεύγουν.
  • Ποτέ δεν κόβουμε μέσα σε ανοξείδωτη πιατέλα γιατί όλα τα ανοξείδωτα χαράζουν.
  • Για να φύγουν οι λεκέδες και οι θαμπάδες που επιμένουν στα ανοξείδωτα τα τρίβουμε με λεμόνι.
2- Μπλέντερ - Μulti
  • Για να ακονίσουμε τις λεπίδες του μπλέντερ ή του multi, όταν αυτές έχουν αμβλυνθεί, βάζουμε 7-8 παγάκια και το λειτουργούμε επί 2 λεπτά.
3- Φούρνος Μικροκυμμάτων
  • Για να τον καθαρίσουμε από υπολείμματα φαγητών αλλά και μυρωδιές, βάζουμε σε ένα ειδικό σκεύος 2 μέρη νερό και 1 μέρος ξίδι ή λεμόνι. Ανάβουμε το φούρνο στην δυνατή σκάλα για 1 λεπτό και μετά τον σκουπίζουμε με ένα σφουγγάρι.
4- Πλαστικά σκεύη - μπολ
  • Για να μην λεκιάζουν τα μπολ, όταν βάζουμε μέσα κόκκινη σάλτσα τα αλείφουμε πρώτα με λάδι και μετά τα γεμίζουμε με τη σάλτσα.
  • Δεν βάζουμε στα πλαστικά σκεύη και μπολ τρόφιμα που είναι ιδιαιτέρως ζεστά.
  • Εάν το πλαστικό μπολ "πήρε" τη μυρωδιά από το φαγητό που περιέχει και δεν θέλει να την "αποχωριστεί" το βάζουμε για 2 ώρες στην κατάψυξη και μετά το πλένουμε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων ή το βάζουμε στο πλυντήριο πιάτων.
  • Εάν αυτό αποδειχθεί αναποτελεσματικό, τότε διαλύουμε 1 κ.σ. σόδα φαγητού σε 4 λίτρα νερό και βυθίζουμε μέσα τα πλαστικά σκεύη για 30 λεπτά πριν τα πλύνουμε.
  • Δεν πλένουμε ποτέ στο πλυντήριο πιάτων πλαστικά σκεύη που δεν έχουν την αντίστοιχη ένδειξη αλλιώς θα καταστραφούν.
5- Ξύλινα σκεύη
  • Πριν χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά ξύλινα σκεύη (κουτάλες, πιατέλες, πλαστήρια κ.λ.π.) τα περνάμε με ένα σφουγγαράκι που το έχουμε βουτήξει σε λίγο λάδι κι αυτό για να μην φουσκώνουν από το πλύσιμό τους και καταστραφούν γρήγορα.
  • Μετά το πλύσιμο, τα ξύλινα σκεύη τα σκουπίζουμε και τα αφήνουμε σε μέρος χωρίς υγρασία για 24 ώρες για να στεγνώσουν.
  • Αποφεύγουμε να τα πλένουμε στο πλυντήριο πιάτων γιατί η υψηλή θερμοκρασία κάνει το ξύλο να "ραγίζει" πολύ πιο γρήγορα.
6- Σχάρες
  • Πλένουμε και τρίβουμε με ένα βουρτσάκι ή ένα συρματάκι τις σχάρες όσο ακόμα είναι ζεστές. Ύστερα τις πλένουμε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων και τις αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. Οι σχάρες μας είναι έτοιμες.
7- Πιάτα
  • Πριν βάλουμε τα πιάτα στο πλυντήριο ή πριν τα πλύνουμε στο χέρι, τα μουλιάζουμε, για λίγο, σε ζεστό νερό με ξίδι και αλάτι για να μην τα τρίβουμε και ξεθωριάζει το χρώμα τους.
Αυτά τα "ολίγα" μυστικά για σήμερα. Για να μην μας ταλαιπωρούν πια καλό είναι να γνωρίζουμε έξυπνους τρόπους που θα μας απαλλάξουν απ' αυτούς!
ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ!!! Κι αύριο με ...συνταγούλα!

Πηγές: - Μικρά και χρήσιμα, Πρακτική Βιβλιοθήκη, ΤΑ ΝΕΑ
           - http://www.noikokyra.gr
           - http://www.zago.gr
Tante Kiki
33 Comments
No