Πουρές πατάτας... το κλασσικό συνοδευτικό


Καλή σας μέρα! Για σήμερα ένα πασίγνωστο συνοδευτικό κρέατος αλλά και ψαριού. Ένα συνοδευτικό που για τα μικρούλικα πιτσιρίκια μπορεί να μετατραπεί σε ένα πλήρες πιάτο, πολύ απολαυστικό που μπορεί να κρύψει πολλές εκπλήξεις και να αλλάξει πολλά πολλά πρόσωπα! Ο αγνός, αγνότατος πουρές πατάτας που μας κάνει παρέα από τα μικράτα μας και που, νομίζω τουλάχιστον, ελάχιστοι είναι εκείνοι που δεν τον τιμούν όπως του αξίζει λόγω της διαχρονικής του αξίας. 
Στη ζωή μου έφαγα άπειρες φορές πουρέ κι άλλες τόσες έχω φτιάξει πουρέ, κι όχι μόνον πουρέ πατάτας αλλά αυτός ο τελευταίος είναι πάντα η σταθερή μου αξία... όταν είμαι καλά αλλά κι όταν δεν είμαι καλά. Είναι από τις πρώτες ατζαμίδικες προσπάθειες μαγειρικής, πριν ακόμη μπω στο πανεπιστήμιο και είναι το πιάτο που μίσησα στην Γαλλία, όταν μου τον έφεραν σαν συνοδευτικό σε ένα κάτασπρο, χωριάτικο λουκάνικο και ήταν σαν ...ηφαίστειο που στον κρατήρα του κρατούσε κοντά ένα σφηνάκι βούτυρου και άπειρο σκόρδο!!! Τότε ακόμη αυτά τα γευστικά μονοπάτια όχι μόνον μου ήταν άγνωστα και αφιλόξενα αλλά και άκρως ανεπιθύμητα... ειδικά το σκόρδο στον πουρέ!
Ο άνθρωπος όμως αλλάζει, εξελίσσεται και μαζί εξελίσσεται και η γεύση του αλλά και η ικανότητά του να βαδίζει σε άγνωστα γευστικά μονοπάτια χωρίς να δυσκολεύεται και κάνοντας πια τις επιλογές του με περισσή πείρα και πλήρη συνείδηση. 
Έτσι σήμερα, μπορώ να σας προτείνω έναν πουρέ με μεστή γεύση κι εσείς μπορείτε και πρέπει να επιλέξετε ανάλογα με τα δικά σας γευστικά δεδομένα...
Πάμε να δούμε τον πουρέ της ενηλικίωσής μου; -:)))
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πατάτες βρασμένες
200 ml γάλα εβαπορέ, αδιάλυτο
60-70 ml κρέμα γάλακτος
100 γρ. βούτυρο αγελάδος (ή μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου)
3 κ.σ. πεκορίνο ψιλοτριμμένο
1 κ.γλ. αλάτι
1 πρέζα λευκό πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε τις πατάτες έως ότου μαλακώσουν και τις κόβουμε σε κομμάτια.
Όσο ακόμη είναι πολύ ζεστές τις πολτοποιούμε με το ειδικό εργαλείο του πουρέ.
Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια,
Προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
Τέλος, προσθέτουμε το τυρί και διορθώνουμε τη γεύση του πουρέ μας όσον αφορά στο αλάτι και το μοσχοκάρυδο.
TIPS
* Για μια διαφορετική επίγευση αλλά και χρώμα μπορούμε να προσθέσουμε στον πουρέ λίγο κουρκουμά που τον κάνει πιο πικάντικο αλλά και λίγο πιο κίτρινο.
** Εάν θέλουμε, μπορούμε να βουρτσίσουμε τις πατάτες πολύ καλά με το ειδικό βουρτσάκι, να τις βράσουμε με τη φλούδα και μετά να αφαιρέσουμε την περισσότερη φλούδα, αφήνοντας όμως μερικά κομμάτια που θα κάνουν τον πουρέ ακόμη πιο εύγεστο.
Καλή σας μέρα!
Tante Kiki
31 Comments

31 σχόλια:

  1. Καλημέρα Tante Kiki! Πράγματι ένα φαγητάκι που αν και φαίνεται εύκολο και "ταπεινό" είναι ΤΕΛΕΙΟ!! Μου θυμίζει κάποιες φορές που δεν προλαβαίνω να μαγειρέψω, και λέω ότι σήμερα θα φάμε πατάτες τηγανητές με αυγά και τα παιδιά "χοροπηδάνε".
    Υ.Γ. το Tante νομίζω ότι σημαίνει "θεία" στα γερμανικά, μ' αυτή την έννοια το έχεις βάλει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα! Χαίρομαι που σου άρεσε ο πουρές και πράγματι αν και ταπεινός είναι απαραίτητο συμπλήρωμα για να μην σου πω και κυρίως φαγητό (όταν ήμουν φοιτήτρια έτσι το έτρωγα).
      ΥΓ. το Tante σημαίνει "θεία" στα Γαλλικά και ναι, μ' αυτή την έννοια το έχω βάλει γιατί ξεκίνησα το μπλογκ με κίνητρο την διατροφή των μικρών μου ανιψιών...

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα tante!Eγώ ξέρω να πω ότι όσο και αν λες ένας πουρές πατάτες είναι μωρέ...εύκολος είναι...κάνουμε λάθος!Δεν ξέρουν να φτιάχνουν όλοι πουρέ πατάτας ωραίο!!Θέλει και αυτός τα μυστικά του!!
    Πάντως αυτός που έφτιαξες φαίνεται...μιαμ!!!
    Καλημέρα και καλή συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο, δεν ξέρουμε πολλά απλά φαγητά... σκέψου ότι εγώ δεν ήξερα να φτιάξω ...φασολάδα κι έφτιαχνα ...πικάτα ντι βιτέλο βενετσιάνα (ιταλικό κοκκινιστό) χαχαχαχα
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  3. Πάνω στην ώρα ήρθε η ανάρτησή σου ... σήμερα εχει πουρέ το πρόγραμμα.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ τον Κωνσταντινούλα μου, γίνεται εύκολα και γρήγορα!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα,Κική!!Φτιάχνω κι εγώ,τακτικά πουρέ.Αρέσει πολύ στο γιό μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κική και τι δεν έχω συνοδεύσει με πουρέ! Το μοσχοκάρυδο είναι το απαραίτητο μυρωδικό και αυτό που ταιριάζει καλύτερα με τον πουρέ, κατά την γνώμη μου.
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ειρήνη μου, ο πουρές ταιριάζει με τα πάντα αλλά και μόνος του είναι υπέροχος!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  6. Το πολύ ωραίο,προβλέψιμο,αλλά όχι ασήμαντο συνοδευτικό που έχει μόνο φίλους!Που η υφή του πρέπει να είναι απαλή, όχι απαραίτητα λεία,να παρασκευάζεται από εκλεκτό είδος πατάτας για να μη λασπώσει,να έχει λίγο φρέσκο βούτυρο για τη μυρωδιά και πλήρες γάλα για την γεύση..α! και πολύ λίγη υπομονή μια που παρασκευάζεται γρήγορα!Κική μου πολύ νόστιμη και φροντισμένη η πρότασή σου για σπιτικό πουρέ και ας τον προτιμήσουμε!Ας αφήσουν οι νέες νοικοκυρές την έτοιμη αφυδατωμένη,απαράδεκτη λύση,που μπορεί να τις εξυπηρετεί χρονικά,αλλά δεν ικανοποιεί γευστικά, ούτε ενδείκνυται στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής που μοχθούν οι περισσότερες μητέρες να προσφέρουν στην οικογένειά τους!!Φιλιά πολλά,πολλά.
    Foteini Thes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Φωτεινή, εξ άλλου ο χειροποίητος είναι εύκολος και πολύ νόστιμος!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Το ποιο comfort και soft φαγητό που υπάρχει...
    Το τρώω σκέτο με μανία όποτε το φτιάξω. Τον χαρακτήρισες ως τον πουρέ της ενηλικίωσης και πολύ καλά εκανες. Όλοι μας πάνω κάτω, με τον ίδιο πουρέ μεγαλώσαμε. Μόνο που στον δικό σου υπάρχει η ευχάριστη έκπληξη του σκόρδου. Αυτό είναι μια πινελιά που δεν την έχω ξανασυναντήσει και δεν την είχα φανταστεί!!

    Καλημέρα Κική μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Χρυσαυγή μου τον τρώω σκέτο από τα φοιτητικά μου χρόνια κι ακόμα πιο μπροστά...κι όσο για το σκόρδο αυτό μπαίνει για να δώσει μια πικάντικη όψη του και είναι ωραίο αλλά και προαιρετικό -:)))

      Διαγραφή
  8. Moυ αρέσει να τον τρώω ζεστό, νιώθω ότι μου φτιάχνει το στομάχι!Το σκορδάκι είναι και πολύ υγιεεινό αλλά και αντικουνουπικό :-)) !!!!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Πινελιά μου κι εγώ όταν έχω το στομάχι μου συνήθως τρώω πουρέ ή φιδέ!!-:))) Με το σκορδάκι είναι για άλλες μέρες και σαν συνοδευτικό!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  9. Μου έκανε εντύπωση που χρησιμοποιείς εβαπορέ... Σε συνδυασμό με την κρέμα γάλακτος θα δίνει πολύ πλούσια γεύση και υφή στο τελικό αποτέλεσμα!
    Είναι αγαπημένο συνοδευτικό πάντως! Συμφωνώ και επαυξάνω με το πεκορίνο και το μοσχοκάρυδο!
    Φιλιά πολλά Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι γι αυτό κάνω αυτόν τον συνδυασμό ...για περισσότερη γεύση. Φυσικά γίνεται και με κανονικό γάλα ή εβαπορέ και κρέμα light!
      Χαίρομαι που σου άρεσε Ερμιόνη μου!
      Φιλάκια και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  10. Αγαπημένο συνοδευτικό!...τον φτιάχνω λίγο πιο απλά....έτσι όμως πιστεύω νάναι πιο γευστικός...Θα κρατήσω τη συνταγή για να τη δοκιμάσω...
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμος Χρυσούλα μου ...δοκίμασέ τον και πες μου πώς σου φάνηκε!!
      Φιλιά και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  11. Ο σπιτικόςπουρές πατάτες, είναι για μένα από τα πιο νόστιμα συνοδευτικά, και μου φέρνει μνήμες από τα παλιά!
    Τον έκανες πολύ γευστικό Κικίτσα μου με τα υλικά που του πρόσθεσες!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Έλενα! Χαίρομαι που σου άρεσε η εκδοχή μου!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  12. Κική μου κι εγω φτιάχνω πουρέ αλλά πιο απλό τώρα που είδα το δικό σου θα το φτιάξω σίγουρα για αλλαγή.Να είσαι καλά καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ τον κι έτσι Ροδάνθη μου και πες μου το αποτέλεσμα πώς σου φάνηκε! Νομίζω ότι θα σου αρέσει!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  13. Είδα πουρέ και..μπήκα!! χαχα!
    Αγαπώ πολύ τον πουρέ πατάτας! Πράγματι είναι το τέλειο συνοδευτικό για τα πάντα!! Αλλά μου αρέσει περισσότερο με κεφτεδάκια σε σάλτσα! Τότε κόβω δύο φέτες ψωμί, αλείφω τον πουρέ, από πάνω σάλτσα και έπειτα τα κεφτεδάκια σε κομμάτια μικρούλια! Στο γράφω τώρα και μου τρέχουν τα σάλια!! Φωτιές που μου άναψες βραδιάτικα!! χαχαχα!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα, έλα, με χαρά θα σε φιλέψω Τίνα μου!
      Ουάου, εντυπωσιακή η εκδοχή του με τα κεφτεδάκια με σάλτσα, πρέπει να γίνεται τέλεια μπρουσκέτα...-:))))
      Έτσι που το περιγράφεις κι εμένα μου τρέχουν τα σάλια... τί να σου πώ!!! Θα το ετοιμάσω, σου γίνεται υπέροχο εεεεε;;;; Είμαι σίγουρη!!!!
      Φιλιά!!!!

      Διαγραφή
  14. ωραίος ο πουρές πατάτας!!! εγώ απλά δε βάζω ούτε σκόρδο ούτε πεκορίνο, θα το δοκιμάσω όμως να δω διαφορά!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μου έδωσες καταπληκτική ιδέα!!!Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No